Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Držák, na kterého je spoleh, říká farmář pracující s vály SMS GOLEM 540

Zveřejněno: 21. 3. 2024

Období jara přináší také potřebu věnovat pozornost stavu luk a pastvin. Tedy napravit škody způsobené přes zimu černou zvěří, zvážit vyčesání mechů, šetrné prokypření a provzdušnění půdy, stejně jako případný přísev. Všechny tyto úkony lze uskutečnit s využitím největších lučních válů na trhu SMS GOLEM od české společnosti SMS CZ. A protože není nad zkušenost farmáře, zajeli jsme vyzpovídat pana Jungvirta z Čech, jak mu jeho SMS GOLEM 540 pomáhá v jeho práci a potřebách.

Luční vály SMS GOLEM 540.

Pana Jungvirta, soukromého farmáře hospodařícího na 570 ha pozemcích u vodní nádrže Lipno v Čechách v blízkosti rakouských hranic, jsme navštívili plní očekávání, jakou zpětnou vazbu nám poskytne na své luční vály SMS GOLEM 540.

„Stroj na farmě využívám více než čtyři roky a za tu dobu jsem s ním nemusel řešit žádné problémy. Je to robustní stroj, jednoduchý na ovládání, který nám pomáhá kultivovat pastviny a zlepšit růst a stav našich pícnin,“ začíná své vyprávění o zkušenostech s lučními vály SMS GOLEM František Jungvirt.

František Jungvirt se svým strojem SMS GOLEM 540.
František Jungvirt se svým strojem SMS GOLEM 540.

Farmář se společně se třemi svými pracovníky stará také o 200 ks dobytka určeného na maso. Farma hospodaří v režimu bio, tedy na svých pozemcích nevyužívá žádná nestatková hnojiva.

„Před přibližně pěti lety jsem při návštěvě sousedního zemědělského družstva nabyl dojmu, že stav a kvalita jejich píce byla v lepší kondici, než má. Zjistil jsem, že pro údržbu svých pastvin využívají luční vály. Od tohoto zjištění pak následovala rychlá cesta k tomu si najít výrobce těchto strojů a zjistit nabídky. Po jednáních se zástupci společnosti SMS CZ s.r.o. jsem se rozhodl zakoupil jejich model SMS GOLEM 540. A musím říct, že s jeho pořízením se zlepšil stav a kvalita pastvin i píce samotné,“ vypráví Jungvirt.

S pořízením válů SMS GOLEM se zlepšil stav a kvalita pastvin i píce samotné.
S pořízením válů SMS GOLEM se zlepšil stav a kvalita pastvin i píce samotné.

Při výběru strojů se farmář zajímal o využití stroje v praxi, tedy co mimo válení půdy se strojem získá a za jakou cenu. Vítězem se nakonec staly vály SMS GOLEM 540.

„S pracovním záběrem 5,4 metru máme stroj, se kterým se o naše výměry postaráme rychle. Líbí se mi také, že stroj můžeme využít nejenom pro uválení, ale díky sečce zároveň přisíváme, obnovujeme pastviny a vyčesáváme i mechy bez nutnosti narušení povrchu,“ upřesňuje Jungvirt a pokračuje: „V naší lokalitě se potýkáme s divokými prasaty, a tak je pro nás důležité každé jaro upravit stav pastvin po jejich řádění a poškozená místa srovnat, zhutnit a přisít. S tímto nám luční vály SMS GOLEM 540 perfektně pomáhají.“

Stroj SMS GOLEM 540 pana Jungvirta je vybaven třemi klasickými hladkými válci o tloušťce 20 mm.
Stroj SMS GOLEM 540 pana Jungvirta je vybaven třemi klasickými hladkými válci o tloušťce 20 mm.

Stroj SMS GOLEM 540 pana Jungvirta je vybaven třemi klasickými hladkými válci o tloušťce 20 mm, a to z důvodu kopcovitého a kamenitého terénu. Tlustostěnné řešení chrání válce před jejich poškozením. Válce je navíc možné dotížit vodou, nebo jejím upuštěním odlehčit, podle potřeby.

Farmářův stroj SMS GOLEM 540 je vybaven secí nástavbou o objemu 300 litrů a také dvouřadými bránami s pevnou smykovou lištou. Výšku lišty si operátor stroje nastavuje mechanicky, ale na přání je možné pořídit i verzi s hydraulicky nastavitelnou výškou. Vály SMS GOLEM z Čech jsou agregovány s traktorem Deutz-Fahr o výkonu 165 koní.

Farmářův stroj SMS GOLEM 540 je vybaven secí nástavbou o objemu 300 litrů a také dvouřadými bránami s pevnou smykovou lištou.
Farmářův stroj SMS GOLEM 540 je vybaven secí nástavbou o objemu 300 litrů a také dvouřadými bránami s pevnou smykovou lištou.

„Za celé čtyři roky jsme řešili pouze jednu zmáčknutou hadici na setí, jinak nic. Za mě jde o držáka, na kterého je spoleh,“ uzavírá své vyprávění František Jungvirt.

Luční vály SMS GOLEM jsou k dispozici ve dvou verzích – SMS GOLEM 300 a SMS GOLEM 540. Stroje se liší pracovním záběrem 3 a 5,4 metru. Užší verze je osazena jediným válcem, zatímco SMS GOLEM 540 je vybaven hned třemi. V transportní poloze stroj hydraulicky zvedne krajní dva válce kolmo vůči stoji. Hmotnost se pohybuje dle potřeby a míry dotížení válců od 1,9 tun až do 11,3 tun. Stroj je oblíben i pro širokou nabídku příslušenství, od různé síly stěn válců, přes secí nástavbu, svahovou brzdu, flotační kola, až po různé typy rovnacích sekcí. Jde zkrátka o největší a nejtěžší vály na trhu, které mají robustní konstrukci, jsou odolné a jednoduché na ovládání.

Vály SMS GOLEM jsou agregovány s traktorem Deutz-Fahr o výkonu 165 koní.
Vály SMS GOLEM jsou agregovány s traktorem Deutz-Fahr o výkonu 165 koní.