Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

FORNAL: Český výrobce kontejnerových nosičů. Téměř každý vyrobený kus je řešením na míru dle požadavků zákazníka

Zveřejněno: 16. 9. 2022

Společnost FORNAL od svého vzniku v roce 1990 prošla bohatým vývojem. Od autodopravy a servisu nákladních vozidel se vypracovala k přednímu výrobci kontejnerových nosičů. Dnes společnost vyvíjí a vyrábí vlastní ramenové, hákové i traktorové nosiče kontejnerů, nosiče nástaveb, návěsové přepravníky kontejnerů a sklápěče a působí nejen na tuzemském trhu.

Traktorový nosič kontejnerů Fornal.

V roce 1993 zaměstnávala firma FORNAL 16 zaměstnanců a sídlila v pronajatých prostorách, od září 2013 využívá svůj vlastní moderní areál v Měrůtkách na Moravě a zaměstnává 77 osob. Společnost pracuje s ročním obratem cca 250 milionů korun a svoje výrobky dodává mimo jiné na Slovensko, do Polska a nově do Německa a Rakouska. Veškeré výrobky se značkou FORNAL trading s.r.o. mají homologaci pro provoz v celé Evropské unii.

Zbrusu nový a moderní areál společnosti FORNAL se rozkládá na ploše 15 000 m2 a byl otevřen v září 2013. Zahrnuje dělírnu a obrobnu materiálů, dvě lakovací kabiny a jedenáct svářecích pracovišť. Další hala je určena pro montáž hydrauliky, na kterou navazuje sedm pracovišť pro montáže nástaveb na konkrétní vozidla.

Výrobní závod firmy Fornal v Měrůtkách.
Výrobní závod firmy Fornal v Měrůtkách.

Při realizaci zakázek využívá společnost FORNAL pouze specifické subdodávky a většinu komponentů si vyrábí sama. Nejedná se o velkosériovou výrobu, některé produkty se liší jen v drobných konstrukčních detailech, proto u menších nosičů se pracuje v určitých sériích. U velkých nosičů, kde je třeba vyhovět přesným požadavkům odběratele, je téměř každý vyrobený kus originál „šitý“ uživateli přesně na míru.

V rámci výroby a vývoje je důraz kladen na neustálé zlepšování a modernizaci. Tato strategie se ukazuje být jednou z hlavních konkurenčních výhod, tak jak je společnost schopná reagovat na specifické požadavky zákazníků a připravovat jim řešení na míru.

První vlastní výrobek se značkou FORNAL – ramenový nosič kontejnerů FORNAL NKR 95, byl uveden na trh v roce 1996. Postupem let se značně rozšířila nabídka o řady dalších produktů.

Ramenové nosiče kontejnerů FORNAL NKR

V průběhu historie byly na trh uvedeny tři vývojové generace těchto nosičů FORNAL NKR. Poslední generací jsou 14tunové nosiče s esovitě zahnutými rameny uvedené na trh v roce 2012. Jejich výhodou je vyšší schopnost manipulace při natáčení kontejneru, zvýšená tuhost ramen i moderní vzhled. Typové řady pokrývají celou škálu užívaných kontejnerů a zahrnují typy vhodné pro dvouosá, tříosá a čtyřosá vozidla. Jde vesměs o zařízení vyráběné již v základu s poměrně širokou technickou výbavou, kterou je možno dle přání zákazníka za příplatek ještě dále rozšířit. Vyráběné nosiče kontejnerů zdobí především jednoduchost provedení, spolehlivost i odpovídající vlastní hmotnost.

Ramenový nosič kontejnerů Fornal.
Ramenový nosič kontejnerů Fornal.

Hákové nosiče FORNAL NKH

Hákové nosiče kontejnerů FORNAL NKH jsou na trhu více než 20 let a sortimentem dnes pokrývají celou výkonnostní a typovou škálu běžně používaných kontejnerů. Typová řada nosičů pokrývá celou šíři nakládací kapacity od 2 do 35 tun vhodných pro montáž na všechny hmotnostní kategorie vozidel. Ve vyšších typových řadách jsou nosiče schopny manipulovat a přepravovat kontejnery až do objemu 55 m3. Jsou standardně vybaveny bezpečnostními prvky a dodávány s bohatou základní výbavou, do níž patří vnitřní plnohodnotné ovládání nosiče.

Hákový nosič Fornal
Hákový nosič Fornal

Nosiče nástaveb FORNAL NN3

Pro maximální a všestranné využití vozidla slouží vyráběné nosiče nástaveb FORNAL NN3. Na jednom vozidle tak může uživatel provozovat více nástaveb a zároveň jedna nástavba může být provozována na více vozidlech. Celý systém je většinou vyráběn dle požadavků odběratele a je kompatibilní i s novými moderními podvozky. Jejich montáží se z podvozku stává multifunkční vozidlo umožňující všestranné využití všech běžných nástaveb jako jsou např. hákový či ramenový nosič kontejnerů, sypače, valníky, sklápěčky, cisterny na vodu či vysokotlaké čištění kanalizací, lisy na odpady a další. Výměna nástavby je rychlá a probíhá do deseti minut. Mechanismus zvedání nástavby a mechanismus fixace nástavby na FORNAL NN3 jsou plně hydraulické. Hmotnost nástaveb při záměně je možný i se zátěží do celkové hmotnosti 11 tun. V tomto segmentu společnost FORNAL trading s.r.o. nemá konkurenci.

Nosič pracovních nástaveb Fornal.
Nosič pracovních nástaveb Fornal.

Traktorové nosiče FORNAL TN

V komunálních službách a zemědělství nacházejí široké uplatnění traktorové návěsy FORNAL TN. Tyto nosiče kontejnerů se v ucelené produktové řadě vyrábějí od roku 2010 a jejich konstrukce vychází z automobilových nástaveb FORNAL NKR a FORNAL NKH. Nabízená typová řada je členěna podle celkové hmotnosti a zahrnuje 19 modelů v provedení hákových nosičů a 12 modelů ramenových nosičů. V základním provedení jsou traktorové návěsy technicky uzpůsobeny pro maximální transportní rychlost 40 km/h. Od roku 2021 společnost vlastní EU homologaci i pro 60 km/h.

Servis a náhradní díly FORNAL

Ani kvalitní výrobky se neobejdou bez nutnosti servisu a údržby. Tyto služby poskytuje výrobní závod FORNAL v Měrůtkách společně se servisními partnery prakticky na celém území České republiky. V rámci zahraničí se společnost zaměřuje na vybudování obchodní a servisní sítě.

Široké portfolio osvědčených výrobků a výrobní areál v Měrůtkách u Kroměříže dávají firmě FORNAL trading s.r.o. solidní perspektivu dalšího rozvoje.