Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Jaký má válka vliv na polského prodejce zemědělské techniky JOSKIN u hranic s Ukrajinou?

Zveřejněno: 2. 9. 2022

Vyzpovídali jsme jednoho z polských prodejců techniky JOSKIN, který se nachází blízko hranic s Ukrajinou. Rozhovor poskytl Michał Stachlewski – obchodní ředitel společnosti Kisiel v pobočce Niedrzwica.

Paweł Paczuski (obchodní zástupce JOSKIN) a Michał Stachlewski (obchodní ředitel Kisiel)

Jaká je hlavní činnost vaší společnosti a od kdy působí na trhu?

Jsme oficiálními prodejci traktorů značek CASE IH a Steyr pro východ a jihovýchod Polska, konkrétně pro vojvodství - neboli provincie – Malopolsko, Podkarpatsko, Lublin a Svatý Kříž. V oblasti prodeje zemědělských strojů působíme od roku 1992. Spolupracujeme pouze se značkami, které zákazníkům nabízejí vysokou kvalitu výrobků, a tím i hodnotu, která jim umožňuje růst.

Jaká je nejkratší vzdálenost mezi vaší pobočkou a ukrajinskou hranicí?

Vzhledem k tomu, že působíme v Lublinském a Podkarpatském vojvodství, hranice se nachází 80 až 100 km od našich poboček.

Má válka na Ukrajině vliv na vaši společnost?

Stejně jako všichni v Polsku pociťujeme dopady války. Finanční dopady spojené s náklady na energie, zvyšující se ceny výrobků, ale především je tu obecné povědomí o tom, že můžeme našim sousedům pomoci, ukázat jim, že nejsou sami, že existuje naděje na lepší zítřky.

Tato situace má velký vliv na postoj zemědělců, pokud jde o investice. Mají nakupovat, nebo mají šetřit a připravit se na nejhorší? Vzhledem k takovým agresivním činům je naivní nevidět rizika, která hrozí celé Evropě. Nemůžeme si říkat "to není moje věc, to není můj problém".

Zaznamenali jste nějaké váhání vašich zákazníků ohledně nákupu stroje JOSKIN kvůli válce na Ukrajině?

Ano, zákazníci strojů JOSKIN analyzují nejen cenu, ale také politiku výrobců. Podporují svobodu, a to nejen slovy, ale i činy politiků a evropských organizací.

Při pohledu na katastrofu, která se odehrává vedle vás, podnikli jste nějakým způsobem něco, abyste jim pomohli?

Kromě čistě symbolických podpůrných akcí, jako je vyvěšení ukrajinské vlajky, aby se lidé z této země necítili osamoceni, se snažíme podpořit lidi přicházejících do země. Činnost vlády je toho nejlepším příkladem. V době války je třeba jednat.

Bylo Ukrajincům ve vašem městě poskytnuto bydlení?

Ve městě každého z našich zaměstnanců, a je nás 80, bylo poskytnuto bydlení ukrajinským rodinám. Věříme, že na konci tohoto období se tyto rodiny vrátí do své vlasti a obnoví ji.

Najali jste ukrajinské pracovníky? Pokud ano, o jaké pracovníky se jedná?

Ne, nikoho jsme nenajali, protože naše činnost vyžaduje specifické znalosti a také dobrou znalost jazyka a zákazníků. Kvůli těmto kritériím nemůžeme zaměstnat každého. To platí i pro polské pracovníky. Bez této obtíže by to bylo jiné. Kromě toho víme, že velké množství našich zákazníků zaměstnává lidi z Ukrajiny.

Vedlo toto válečné období k organizačním změnám ve vaší společnosti?

Ne, a doufejme, že to nenastane.

Začaly u vás místní úřady zavádět bezpečnostní opatření?

Každý region začal zabezpečovat své hranice, což znamená více vojáků a protiletadlových a protiraketových zbraní u hranic. Mladí muži a ženy byli také povoláni k absolvování vojenského výcviku.

V médiích slyšíme ukrajinštinu, na úřadech jsou ukrajinští občané a informace se podávají v obou jazycích. Na ulicích vidíme hodně aut s ukrajinskými poznávacími značkami. Církve dávají k dispozici svou infrastrukturu, aby se lidé mohli modlit podle svého rituálu atd. Nemluvíme jen o velkých městech, ale i o vesnicích.

Vzhledem k inflaci, cenám komponentů, výkyvům cen ropy, rostoucím cenám dopravy, jaké vidíte vyhlídky do dalších let?

Současná válečná situace je větší hrozbou než růst cen, který může přijít a zase odejít v závislosti na potřebách trhu. Je lepší mít vyšší ceny a vyšší platy než mít válku, která vše zničí. Polsko, které za posledních 30 let nebylo připojeno k Rusku, ukázalo, co je možné vybudovat prací a vůlí. Postoj Ukrajiny, která se ve stejné době snažila žít s Ruskem, ale neměla za to nic než diktaturu, není překvapivý. Svoboda je nejvyšší hodnotou pro každého člověka.