Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Jaroslav Lys používá zemědělskou techniku od jediného dodavatele. Co ho k tomu vede?

Zveřejněno: 2. 7. 2021

Čtyři traktory Case IH, technika na sklizeň pícnin Krone, mulčovač, přepravníky zvířat a balíků atd. Na farmě Lys hospodařící v okolí obce Kateřinice jsme měli možnost vidět různorodé stroje, které zdánlivě nemají nic společného. Opak je ale pravdou.

Jaroslav Lys provozuje dva lisy Krone, aby vyhověl požadavkům všech zákazníků. Zdroj foto - Jan Urban

Po příjezdu na farmu do Kateřinic jsme se dozvěděli, že již otec současného majitele pocházel ze zemědělské rodiny, většinu života pak pracoval v místním jednotném zemědělském družstvu. V roce 1991 z něj vystoupil poté, co mu byl v rámci restitucí navrácen majetek. Tímto datem se začala psát historie nynější soukromé farmy. Syn Jaroslav Lys v roce 1999 převzal hospodářství, které se postupně rozšiřovalo o pronajaté pozemky a hospodářská zvířata. Pomáhají mu přitom dva stálí zaměstnanci.

Hektarů není mnoho, zato práce ano

V současnosti se Lys zabývá chovem šedesáti pěti kusů hovězího dobytka a hospodaří na výměře devadesáti tří hektarů, z nichž padesát zaujímá orná půda a zbytek tvoří louky a pastviny. Většina dobytka se celoročně pase venku, přičemž jednotlivé pozemky jsou rozeseté po okolí a největší z nich má výměru devět a půl hektarů. Na orné půdě Lys pěstuje převážně obilniny (pšenici, ječmen, oves). V posledních letech je značná část výměry věnována i sóji. Úrodu si majitel nechává sklízet formou služeb, sám ale drží v provozuschopném stavu starou sklízecí mlátičku Fortschritt – kdyby náhodou dodavatel služeb nemohl přijet včas.

Jaroslav Lys je se službami společnosti BV Technika spokojen.
Jaroslav Lys je se službami společnosti BV Technika spokojen.

Kromě toho Lys poskytuje zemědělské, komunální a lesnické služby. Na poli se uplatní jeho čelní nakladač, nabízí také službu mulčování či kompletní sklizně pícnin spolu se svozem balíků a setím. V zimě je často najímán majiteli soukromých areálů, jimž pomáhá s vyhrnováním sněhu a posypem vozovky. V lesích se zabývá těžbou a přibližováním dřeva.

Zajímavostí je, že většinu techniky, kterou Lys v současnosti používá, dodala společnost BV Technika. První traktor značky Case IH na farmu zavítal v roce 2008. „S BV Technikou spolupracuji od roku 2008, kdy mi její zástupci vyšli vstříc při koupi prvního traktoru. Od té doby spolupráce pouze vzkvétá. K dnešnímu dni od nich mám sedmnáct strojů, z čehož čtyři jsou traktory Case IH, dále jde o techniku na sklizeň pícnin Krone, mulčovač, přepravníky zvířat a balíků atd. Těším se na další spolupráci s nimi,“ uvedl majitel spokojeně s tím, že už ani nepoptává stroje u jiných společností. Bude-li pořizovat nový stroj, je si naprosto jistý, že bude od společnosti BV Technika.

Ve společnosti BV Technika, působící na území Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Východočeského kraje, se zabývají prodejem a servisem zemědělské techniky. Díky rozsáhlému sortimentu dokážou navíc nabídnout stroje širokému spektru zákazníků. Více na www.bvtechnika.cz.

Oblíbené traktory Case

Na farmě jsme mohli zahlédnout traktory Case IH Maxxum 140 a 110 a JXU 105, na které majitel nedá dopustit. Současná nová generace modelové řady Maxxum nabízí patnáct modelů ve výkonovém rozsahu 115 až 175 koní (maximální výkon) a jde o nejžádanější traktory na českém trhu. Traktor lze pořídit v různých verzích a s rozmanitou výbavou. Vybírat může zákazník mezi plynulou převodovkou CVXDrive, osmistupňovou převodovkou ActiveDrive 8 s pokročilými prvky převodovky plynulé, nebo jednoduchým, ale provozem ověřeným a spolehlivým typem – převodovkou PowerDrive 17x16 ECO. V nabídce je přitom jak čtyřválcový, tak šestiválcový motor. Nejnovější emisní normu traktor plní za využití technologie HI-eSCR2 bez použití EGR a DPF. Ovládání traktoru se provádí skrze loketní opěrku Multicontroller s přehledně umístěnými ovládacími prvky. Pro komfortnější práci a nastavení stroje některé výbavové stupně nabízejí i dotykový monitor. Traktory lze volitelně vybavit také zadním vývodovým hřídelem dostupným ve dvou provedeních, zadním závěsem o kapacitě 7 864 kg, předním závěsem o kapacitě 3 100 kg a hydraulickým systémem (150 l/min).

Když je potřeba nakladač

Traktory jsou často využívány pro práci s čelním nakladačem a ne jinak tomu je i zde. Konkrétně Case IH JXU 105 jsme na farmě mohli pozorovat při práci s čelním nakladačem Hauer VX110+. Konstrukce nakladače se skládá z ramenou a stabilizátoru. Nakladač tak optimálně zvedne břemeno a rozloží jeho váhu. Nakladač je vyroben z kvalitního a pevného materiálu.

Nakladače Hauer jsou samozřejmě k dostání i v jiných provedeních kompatibilních s traktory všech výrobců a značek o výkonu od 55 do 230 koní. Všechny modely se vyznačují rovnovážnou kinematikou zdvihu adaptérů pomocí mechanického paralerogramu (chráněného uvnitř těla nakladače). Jak jsme se dále dozvěděli, BV Technika také dodává příslušenství k těmto nakladačům, jde zejména o lopaty, lopaty s přidržovačem, vykusávací vidle, paletizační vidle vč. těch otočných, napichovací bodce a kleště na kulaté balíky, rampovače a manipulační adaptéry na kulatinu, pracovní plošiny apod. K Haueru na závěr zmiňme, že firma je také výrobcem předních tříbodových závěsů a čelních vývodových hřídelí pro dodatečnou montáž na traktor. V jejím sortimentu se nacházejí i sněhové radlice.

Sklizeň pícnin v podání strojů Krone

Jaroslav Lys poskytuje kompletní služby v oblasti sklizně pícnin – od sečení až po lisování. S tím mu pomáhá technika značky Krone. „Už provozujeme dva lisy - Krone Comprima F 155 XC a Krone Fortima V 1500 MC, protože někteří naší zákazníci chtějí lis ve vario nebo hybridním provedení,“ uvedl majitel a dodal: „U Krone je perfektní to, že náhradní díly opravdu dorazí do 24 hodin. Nikdy se mi nestalo, že bych čekal déle.

Lis Krone Comprima F 155 XC využívá semivariabilní lisovací komoru, která zvládne zformovat velice tvrdé balíky stabilního tvaru (stlačené zvenčí dovnitř) a o šesti různých průměrech (1,25 m až 1,50 m), přičemž při větším průměru má balík velmi malé měkké jádro. Stroj zvládá lisovat senáž, seno i slámu. Díky jednoduché konstrukci je Comprima F 155 XC ve srovnání s variabilními lisy levnější, nenáročná na údržbu a uživatelsky přívětivá. Lis Krone Fortima V 1500 MC zase využívá variabilní lisovací komoru s možností nastavení průměru balíku od 1,00 do 1,50 m. Dva samostatně obíhající příčkové řetězové dopravníky zajišťují vysokou komprimaci a perfektní tvar balíku. Jejich segmenty tvarují píci posbíranou sběračem už od samého počátku po jednotlivých vrstvách. Výsledkem jsou pevné balíky stabilního tvaru.

K dnešnímu dni Lys provozuje sedmnáct strojů od BV Techniky. Čtyři z nich jsou traktory Case IH, několik dalších strojů Krone je určeno pro sklizeň pícnin.
K dnešnímu dni Lys provozuje sedmnáct strojů od BV Techniky. Čtyři z nich jsou traktory Case IH, několik dalších strojů Krone je určeno pro sklizeň pícnin.

Case IH Maxxum 110 jsme zastihli při práci se stranovým shrnovačem se dvěma rotory Krone Swadro 807. Současná řada Swadro TS a TS Twin nabízí pracovní záběr od 6,20 do 8,20 m a trojrozměrné kopírování terénu. Shrnovače jsou opatřeny bezúdržbovými rotory, převodovkou rotoru s celoživotní náplní a odolnou vodicí dráhou. Kyvné zavěšení rotorů umožňuje optimální kopírování terénu ve všech směrech. Díky středovému zavěšení rotorů na podvozku je přítlak v celé šířce rotoru rovnoměrný. Podvozky rotorů shrnovače jsou lehké, šetrné k půdě a stabilní při jízdě ve stopě traktoru. Rotor může být volitelně vybaven až šestikolovým podvozkem. K demontáži kompletního ramene s prsty osazeného ložisky a kladkou stačí vyšroubovat pouze dva šrouby. Ramena využívají zahnuté prsty, které lze nastavit výš než běžné prsty. Díky tomu nedochází ke znečištění píce a opotřebení prstů je podstatně menší. Špičky prstů zůstávají ve správné pracovní výšce i při zatížení těžkou pící, kterou snadněji zvedají a shrnování na řádek je proto rovnoměrnější.

I přepravník balíků a čelní nakladač byl zakoupen v BV Technice.
I přepravník balíků a čelní nakladač byl zakoupen v BV Technice.

Pochvala pro dodavatele

Stroje Krone a Case IH jsou spolehlivými a výkonnými stroji. Důležité jsou pro mě hlavně servis a dodávka náhradních dílů. Nestalo se mi, že bych na nějaké díly z BV techniky čekal více než 24 hodin. Nebudu předstírat, že jsou stroje bezporuchové, ale jde o to, že servis u BV Techniky funguje vždy bez problémů, a tak mě udrží na poli. Z mého pohledu nabízí společnost prvotřídní servis. Na nejnovějším traktoru mám nalepenou nálepku s telefonním číslem na servis a sloganem ‚Udržíme vás na poli‘. Můžu potvrdit, že to funguje. Nálepku nemám zájem sundávat, ta mluví za vše,“ uvedl na závěr majitel.

Nálepka s telefonním číslem na servis a sloganem ‚Udržíme vás na poli‘
Nálepka s telefonním číslem na servis a sloganem ‚Udržíme vás na poli‘