Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Jedno z nejprodávanějších rozmetadel hnoje Joskin Tornado se dočkalo nové generace

Zveřejněno: 16. 11. 2022

Jedno z nejprodávanějších rozmetadel hnoje Joskin Tornado se dočkalo nové generace. Od svého vzniku na konci 90. let se rozmetadlo hnoje Joskin Tornado neustále vyvíjelo a základy, na kterých si vybudovalo svou pověst, byly nadále vylepšovány. Jde především o úzkou a sníženou korbu a kola o velkém průměru (max. 2 060 mm).

Oproti svému předchůdci je nyní korba nové generace modelu Joskin Tornado více zúžená a boční stěny jsou hladké.

Oproti svému předchůdci je nyní korba nové generace modelu Joskin Tornado více zúžená a boční stěny jsou hladké, aby se usnadnilo vyprazdňování a čištění. Zadní strana rozmetadla byla také rozšířena. Hydraulické trubky jsou nyní integrovány do horní okrajové lišty karoserie, a jsou tak chráněny před jakýmkoli kontaktem s materiálem. V neposlední řadě byl přepracován blatník se sklonem 45°, aby nedocházelo k hromadění materiálu na stroji.

Ať už se jedná o karoserii nebo některé komponenty, jako je oj nebo rám, je rozmetadlo hnoje Joskin Tornado vyrobeno z vysokopevnostní oceli. Tato ocel se vyznačuje odolností a dynamickými vlastnostmi. Díky tomu není nutné přidávat žádné boční výztuhy karoserie, což výrazně snižuje hmotnost prázdného stroje.

Přední stěna korby je perforovaná pro lepší viditelnost z kabiny traktoru a čelní stěna zabraňuje padání materiálu na oj.

Pohyblivý dopravník rozmetadla hnoje Joskin Tornado je vyroben z ocelových trubek a dvou přepravních řetězů.
Pohyblivý dopravník rozmetadla hnoje Joskin Tornado je vyroben z ocelových trubek a dvou přepravních řetězů.

Pohyblivý dopravník rozmetadla hnoje Joskin Tornado je vyroben z ocelových trubek a dvou přepravních řetězů (Ø 16 mm), jejichž napnutí lze nastavit pomocí dvou snadno přístupných mechanických bočních napínáků. Dopravník se pohybuje po svařované podlaze z vysokopevnostní oceli (4 mm) a dopravuje hnůj k rozmetací jednotce.

Joskin Tornado využívá jednu nápravu. Dvounápravové modely jsou vybaveny hydraulickým odpružením Hydro-Tandem, které zajišťuje snadnou trakci a optimální stabilitu. Joskin Tornado je standardně vybaveno zjednodušeným hydraulickým odpružením oje a vzduchovými brzdami. Poměrně rozsáhlou standardní výbavu doplňuje také pozinkovaný přístupový žebřík, hydraulická ližina a výsuvná full LED světla.

Rozmetadlo hnoje Joskin Tornado, ať už s jednou nebo dvěma nápravami, je k dispozici buď s vertikálně nebo horizontálně umístěnými rozmetacími válci. Kapacita se může pohybovat od 8,6 m³ u nejmenšího modelu až po 22,4 m³ u největšího modelu.

Model rozmetadla hnoje Joskin Tornado s vertikálními rozmetacími válci je levnější, nenáročný na údržbu a na trhu nejběžnější.
Model rozmetadla hnoje Joskin Tornado s vertikálními rozmetacími válci je levnější, nenáročný na údržbu a na trhu nejběžnější.

Model s vertikálními rozmetacími válci je levnější, nenáročný na údržbu a na trhu nejběžnější. Je určen k rozmetání těžšího hnoje se slámou na plochu 7 až 16 metrů. Jeho konstrukce umožňuje dosáhnout velmi vysokých rychlostí rozmetání. K jejich dosažení slouží dva mírně dopředu skloněné vertikální válce, které se otáčejí rychlostí 423 otáček za minutu a pomocí přišroubovaných zubů HB400 (80 x 12 mm) rozmetávají materiál na pole. Pod válci rozmetadla hnoje Joskin Tornado se nachází dva výsuvné disky (Ø 1 060 mm). V případě výskytu kamenů v rozmetaném materiálu se disky zasunou, aby pohltily nárazy a ochránily tak celý pohonný systém rozmetadla

Rozmetadlo Joskin Tornado se vyrábí i ve verzi HORIZON, tedy s horizontálně umístěnými rozmetacími válci.
Rozmetadlo Joskin Tornado se vyrábí i ve verzi HORIZON, tedy s horizontálně umístěnými rozmetacími válci.

Rozmetadlo Joskin Tornado se vyrábí i ve verzi HORIZON, tedy s horizontálně umístěnými rozmetacími válci. Toto provedení je vhodné pro rozmetání lehkých materiálů (kompost, vápno, slepičí trus atd.) na velké šířky (od 12 do 22 metrů) i pro menší množství (do minimálně 5 m³/ha). Dva válce (Ø 600 mm) disponují ocelovými zuby S700MC (240 x 50 mm). Pod nimi se nachází dva rozmetací disky (Ø 1 040 mm). Každý rozmetací disk je vybaven 6 nastavitelnými lopatkami, které jemně nadrcený materiál přebírají a rovnoměrně rozprostírají po poli.

Standardně dodávaná řídicí jednotka Ferti-CONTROL 4000 a pozinkovaná gilotinová vrata u modelu HORIZON usnadňují nastavení dávky na hektar.

U obou model rozmetadel Joskin Tornado lze vybírat mezi různými výškami korby.