Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Kverneland ONYX s modulem LYNX = inovace a kvalita v zemědělském odvětví

Zveřejněno: 30. 10. 2023

Zemědělství je jedním z klíčových odvětví světové ekonomiky a hráči v tomto sektoru se stále více spoléhají na moderní technologie a inovace, aby zvýšili svou efektivitu a udržitelnost. Jednou z firem, které stojí v čele těchto inovací, je společnost Kverneland.

Kverneland ONYX s modulem LYNX = inovace a kvalita v zemědělském odvětví.

Kdo je Kverneland?

Kverneland Group je jedním z předních světových výrobců zemědělské techniky s více než 140letou historií. Firma byla založena v Norsku a od té doby se stala synonymem pro kvalitu a spolehlivost nejen ve zpracování půdy. Kverneland působí globálně a má zastoupení ve více než 60 zemích. To ji činí předním hráčem na trhu zemědělské techniky.

Inovace v praxi

Kverneland je jedním z čelních světových výrobců, kteří udávají krok nejnovějším technologickým trendům a přicházejí s produkty, které zemědělcům umožňují pracovat rychleji, precizněji a efektivněji. Jednou z klíčových oblastí, kde firma vyniká, je vývoj precizní zemědělské techniky. V posledních letech Kverneland investoval do vývoje a výroby inteligentních zařízení pro zemědělce. To mimo jiné zahrnuje nově představené stroje pro řádkovou a meziřádkovou kultivaci: meziřádkový kultivátor Kverneland Onyx s naváděcím modulem Lynx. Tyto stroje značně usnadňují práci a umožňují maximální využití půdy a zdrojů.

Precizní plečky Kverneland Onyx

Novinkou v sortimentu firmy Kverneland jsou meziřádkové kultivátory Onyx s naváděcím modulem Lynx. Vyrábí se v řadách od 3 do 12,1 metru a to jak v pevné, tak sklopné verzi s přídomkem v názvu F. Tyto plečky jsou využitelné nejenom v širokořádkových plodinách, ale i v úzkořádkových kulturách s minimální roztečí řádků 12,5 cm. Díky přesnému naváděcímu modulu Lynx mohou být kultivovány například porosty obilnin. Je plně ISOBUS kompatibilní, disponuje funkcí Section Control, nezávislým nastavením pracovních jednotek a širokým spektrem příslušenství včetně aplikátoru jak kapalných, tak granulovaných látek. Jednotlivé pracovní jednotky jsou uloženy v paralelogramu. Standardní přítlak je na úrovni 65 kg, může být zvýšen až na 130 kg. Kromě toho je možné také přizpůsobovat plečku různé meziřádkové vzdálenosti porostů a různým šířkám řádku a to od 12,5 do 80 cm.

Novinkou v sortimentu firmy Kverneland jsou meziřádkové kultivátory Onyx s naváděcím modulem Lynx.
Novinkou v sortimentu firmy Kverneland jsou meziřádkové kultivátory Onyx s naváděcím modulem Lynx.

Pro vysokou výkonnost

Meziřádková plečka Kverneland Onyx je připravena na vysokou výkonnost při preciznosti práce. Dvojitý rám ve tvaru písmene H propůjčuje plečce Kverneland Onyx značnou tuhost a snadné přestavění pracovních jednotek. Všechny pracovní jednotky si udržují hloubku záběru nejen díky stabilnímu rámu, ale i nastavitelným vodícím kolům u každé pracovní jednotky. Dle podmínek a pěstované plodiny je možné plečku osazovat radličkami v nejrůznějším provedení – pevnými vibračními SC radličkami nebo nastavitelnými radličkami profilu A.

Radličky profilu A je možné na plečku osazovat a konfigurovat dle více faktorů. Možnosti jsou v úhlu naklopení pracovní části radličky a ve velikostí profilu. Další možností jsou L boční stranové radličky (levé – pravé) s různou velikostí a délkou pracovní plochy podřezu.

Dle podmínek a pěstované plodiny je možné plečku osazovat radličkami v nejrůznějším provedení.
Dle podmínek a pěstované plodiny je možné plečku osazovat radličkami v nejrůznějším provedení.

Dalším příslušenstvím může být odhrnovačka či prstová jednotící kola k odstraňování plevelných rostlin v řádku a jednocení, boční deflektory bránící zasypání mladých rostlin kulturní plodiny v řádku půdou (deskové, kotoučové), prořezové kotouče, řezací kotouče s možností nastavení úhlu naklopení aj. Díky velkému průměru řezacího kotouče se účinně zabraňuje jakémukoliv nežádoucímu efektu hrnutí půdy. Nechybí ani radličky z oceli Hardox a karbidu wolframu.

Plečka Kverneland Onyx může být ovládána prostřednictvím systému ISOBUS. Potom má uživatel k dispozici možnost automatického zdvihu a spouštění pracovních jednotek systémem Section Control tak, aby při šikmém najíždění na souvratě či v klínech polí nedocházelo k poškozování řádků. Automaticky je možné zvedat a spouštět až třináct jednotek. Pracovní orgány kultivátoru Kverneland Onyx provádějí mělké kypření do hloubky dvou centimetrů. Tím je půda provzdušňována a současně se i vytváří izolační vrstva, zabraňující nežádoucím ztrátám vláhy. Tato vláha tak zůstává k dispozici kořenovému systému plodin.

Naváděcí modul LYNX

Zemědělci, požadující maximální přesnost práce, a to i na svazích, si mohou nechat svou plečku Kverneland Onyx nechat vybavit systémem navádění Lynx. Naváděcí modul se vyrábí ve dvou provedeních, které se rozdělují dle hmotnostního parametru. Kverneland Lynx 2000 s hmotností 550 kg označovaný jako lehký a Kverneland Lynx 3000 s hmotností 1 020 kg označovaný jako těžký. Tento systém navádění udržuje plečku v řádku s posuvem až o 25 cm na každou stranu. Pracuje na podkladu snímkování. Je osazený 6 mm vodotěsným HD vision fotoaparátem, který nepřetržitě snímkuje řádky rychlostí 30 snímků/s.

Zemědělci, požadující maximální přesnost práce, a to i na svazích, si mohou nechat svou plečku Kverneland Onyx nechat vybavit systémem navádění Lynx.
Zemědělci, požadující maximální přesnost práce, a to i na svazích, si mohou nechat svou plečku Kverneland Onyx nechat vybavit systémem navádění Lynx.

Díky průlomové technologii navádění umožňuje práci s vysokými plodinami, odfiltrovává zastínění a sluneční svit. Díky vlastnímu přísvitu umožňuje práci v noci a ve stínech položených plochách. Modul lze osadit rovněž sekundární kamerou, která kompenzuje ztráty signálu, vyhledává ostrůvky, kontroluje hranice pozemku a snímkuje holá místa. Dále je možné pro vysoké plodiny, jako je kukuřice, osadit systém tzv. hmatačem, který umožňuje plečkování vysokých plodin s velkým stonkem. Řídicí panel modulu je 9“ jasný, vysoce kontrastní dotykový displej, který je voděodolný a kompatibilní jak pro dvě kamery, tak naváděcí hmatač. V panelu je možné zobrazovat kamery, oříznutí, rozteče řádků, sluneční svit a mnoho jiného. Celý systém navádění pracuje na porovnání barev červená vs zelená a označuje správný směr a polohu pracovních sekcí plečky.

Díky tomuto systému a preciznosti získal meziřádkový kultivátor Kverneland Onyx 3064 F s naváděcím modulem Kverneland Lynx 2000 cenu Zlatý klas.

Udržitelnost a zemědělství budoucnosti

Kverneland nejenže klade důraz na efektivitu a produktivitu, ale také na udržitelnost. Firma se snaží vyvíjet produkty a technologie, které pomáhají snižovat spotřebu vody, hnojiv a pesticidů. To je v souladu s globálními snahami o udržitelné zemědělství a ochranu životního prostředí.

Kverneland Group si udržuje své místo na trhu zemědělské techniky díky neustálému inovování a vývoji produktů, které usnadňují práci zemědělcům a přispívají k udržitelnému rozvoji. Jejich nové produkty a technologie jsou jasným důkazem toho, že zemědělství může být moderní, efektivní a šetrné k životnímu prostředí.

Kverneland je společností, která si klade za cíl neustále posouvat hranice v zemědělském průmyslu a poskytovat zemědělcům nástroje a technologie, které jim pomáhají dosáhnout úspěchu. Jejich novinky jsou pozoruhodným příkladem toho, jak může inovace transformovat zemědělský sektor a přispět k udržitelnému a produktivnímu zemědělství pro budoucnost.