Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Laski investuje do modernizace výroby i strojů. Vyrábí jediné plně elektrické stroje ve své kategorii

Zveřejněno: 25. 12. 2022

Firma Laski má ve výrobním programu 61 strojů a každý rok zavádí do výroby minimálně tři nové nebo inovované výrobky. Firma exportuje výrobky do 53 zemí celého světa. Firma v roce 2021 pokračovala ve výstavbě a modernizaci svého areálu a pořizování moderních technologií. Informuje o tom ve veřejně dostupné výroční zprávě.

Štěpkovač Laski LS 160 AB je první plně elektrický kompaktní stroj na baterie určený k likvidaci dřevního odpadu.

Z důvodu celosvětové pandemie docházelo u některých položek (nutných k výrobě strojů) k navýšení cen, došlo také k výraznému prodloužení dodacích lhůt. Firma získala ocenění Firma Laski roku 2021 v Olomouckém kraji. Čistý obrat firmy v roce 2021 činil 233 363 (v tis. Kč), což je nejvíce za posledních pět let.

Firma Laski v roce 2021 pokračovala ve výstavbě a modernizaci svého areálu a pořizování moderních technologií. V roce 2021 firma pořídila mimo jiné mostové jeřáby, svářečky či CNC soustruh. V roce 2022 firma plánovala vybudovat nový sklad, pořídit další robotizované pracoviště svařovny a CNC obráběcí centrum.

Firma Laski má ve výrobním programu 61 strojů a každý rok zavádí do výroby minimálně tři nové nebo inovované výrobky. Firma exportuje výrobky do 53 zemí celého světa.

„Stále přísnější legislativa nás výrazně omezovala, pokud jde o použití spalovacích motorů. Jednou cestou byl přechod na motory, které splňují požadavky přísné ekologické normy Stage V. Druhou cestou ke snížení ekologické stopy, po níž jsme se vydali a do našich strojů úspěšně integrujeme, je využití LPG. Nejdále jsme ke snížení emisí došli s akumulátory a čistě elektrickým pohonem. Nulové emise, žádná hydraulika, šetrnější provoz, vyšší výkon, snadnější údržba, to jsou výhody našich akumulátorových řešení, která dnes nemají ve světě konkurenci,“ uvádí firma Laski ve výroční zprávě.

Za pozornost stojí především čistě elektrické štěpkovače, které se skrývají pod typovým označením Laski LS 95 A a Laski LS 160 A. Zatímco jiní výrobci zachovávají u svých strojů vždy podávací hydrauliku, Laski zvolilo jinou cestu a podávací mechanismus řeší stejně jako pohon řezacího systému rovněž elektromotorem. Oba štěpkovače tak lze směle označit za jediné plně elektrické stroje ve své kategorii.

Laski také do svých štěpkovačů implementuje i umělou inteligenci. Ukazuje tak směr, kudy by se tuzemští výrobci strojů a zařízení měli ubírat.

Firma LASKI, s.r.o. vznikla v roce 1992 a její hlavní činností je výroba profesionální komunální techniky a prodej motorů. Mezi stěžejní výrobky patří frézy na pařezy, štěpkovače, drtiče, drážkovače a vysavače listí. Firma dále prodává slupovačky travního koberce a motory značky Kohler a Lombardini. Stroje vyrábí v České republice a vyváží např. do Austrálie, Chile, Indie, USA, ale hlavně do více jak 40 zemí Evropy. Firma exportuje 90 % své produkce do zahraničí. Firma LASKI, s.r.o. patří mezi nejdůležitější firmy na Moravě a za své působení získala již řadu ocenění.