Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Lisy na hranaté balíky Fendt dostaly nové funkce

Zveřejněno: 23. 12. 2022

Fendt kompletně inovoval řadu lisů na velké hranaté balíky. Mezi novinky patří nová tandemová náprava, modernizovaný sběrač a další inteligentní funkce.

Lisy na hranaté balíky Fendt dostaly nové funkce.

Fendt nabízí třináct různých lisů na velké hranaté balíky, které jsou kompatibilní se systémem ISOBUS. Modely se od sebe liší různými rozměry komory, řezacím ústrojím a podvozkem. Lisy také dostaly nové označení. Například Fendt 1290 TC označuje lis s lisovací komorou 120 x 90 cm v konfiguraci s tandemovou nápravou (T) a řezacím ústrojím ProCut (C), zatímco Fendt 12130 SP označuje lis s lisovací komorou 120 x 130 cm v konfiguraci s jednou nápravou (S) bez řezacího ústrojí (P).

Všechny lisy Fendt s tandemovou nápravou jsou standardně vybaveny vylepšeným systémem odpružení a jednou řízenou nápravou. Tato konstrukce zvyšuje manévrovatelnost lisu a zabraňuje poškození půdy a travního drnu. Kromě toho jsou všechny modely standardně vybaveny většími pneumatikami. Díky rozměru pneumatik 620/50 R22,5 zůstává vnější šířka lisu pod tři metry. Další novinka se týká sběrače, který nově obsahuje pět řad prstů pro kvalitnější sběr řádků.

Všechny lisy Fendt s tandemovou nápravou jsou standardně vybaveny vylepšeným systémem odpružení a jednou řízenou nápravou.
Všechny lisy Fendt s tandemovou nápravou jsou standardně vybaveny vylepšeným systémem odpružení a jednou řízenou nápravou.

Na kvalitě balíků se podílí předlisovací komora. Kasač ji neustále plní. Jakmile je předlisovací komora zaplněna, dojde ke stlačení senzorové klapky na dně komory. Zároveň se zatáhnou prsty a otevře se průchod do hlavní lisovací komory. Předlisovaný materiál je stlačen do vysoce slisovaného balíku v lisovací komoře. Pro další zvýšení životnosti lisů a ještě lepší formování balíků byla lisovací a předlisovací komora vylepšena.

Všechny modely lisů Fendt jsou standardně vybaveny většími pneumatikami.
Všechny modely lisů Fendt jsou standardně vybaveny většími pneumatikami.

Lisy Fendt disponují kompletně novou elektronikou. Již ve standardní výbavě velmi přesně měří délku balíku. Inteligentní elektronické řízení sleduje délku balíků a zajišťuje, aby nebyla překročena jejich stanovená délka. Lis je také schopen obsluhu informovat o tom, že dochází role s motouzem. Nová elektronika také umožňuje využití telemetrického systému Fendt Connect a lisování lze řídit pomocí systému TIM (Tractor Implement Management).

Další novinka se týká sběrače, který nově obsahuje pět řad prstů pro kvalitnější sběr řádků.
Další novinka se týká sběrače, který nově obsahuje pět řad prstů pro kvalitnější sběr řádků.

Pomocí systému TIM (Tractor Implement Management) se traktor přizpůsobí požadavkům lisu. Ve spojení s traktorem podporujícím TIM řídí lis pojezdovou rychlost traktoru podle podmínek sklizně a zvolených cílových parametrů, jako je délka balíku, počet vrstev balíku, šířka jednotlivých vrstev nebo dokonce hmotnost balíku.

Centrální telemetrický systém AGCO Connect umožňuje nezávislou správu strojového parku a optimalizaci provozu strojů. AGCO Connect dokáže číst údaje o stroji, jako je využití stroje během sezóny, délka a hmotnost balíků, rychlost stroje a pracovní doba, stejně jako servisní informace. Tato data se pak zobrazují v přidružené aplikaci nebo webové aplikaci. Správce farmy tak má své stroje neustále na očích.

Bale Link je zase systém pro shromažďování a zpracování informací o každém jednotlivém balíku. Během procesu lisování zaznamenává specifické údaje o kvalitě balíku, jeho poloze podle GPS, vlhkosti balíku a počtu vrstev balíku. Do každého balíku je během lisování umístěn speciální motouz odolný proti povětrnostním vlivům a teplotě s čipem RFID. Čip RFID přiřazuje každému balíku identifikační číslo. Informace o každém jednotlivém balíku jsou uloženy ve vzdáleném úložišti. Bale Link bude k dispozici na severoamerických trzích od roku 2023 a v Evropě od roku 2024.