Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Meziřádkové mechanické plečky Steketee EC-Weeder s paralelním posuvným rámem zpřesňují práce na poli

Zveřejněno: 18. 8. 2022

Firma Lemken vyrábí pod názvem Steketee EC-Weeder meziřádkové plečky určené k mechanickému odstranění plevele v porostu. Tyto stroje lze přesně nakonfigurovat podle potřeb zákazníka. Velmi často jsou dodávány s paralelním posuvným rámem.

K mechanické kultivaci porostů slouží meziřádkové plečkovací stroje značky Steketee EC-Weeder, které lze individuálně nakonfigurovat s ohledem na dané podmínky na poli.

Regulace plevelů je jedním z nejsložitějších a nejdražších úkolů prováděných v rámci pěstování plodin. Zemědělci mohou volit mezi mechanickou a chemickou ochranou, přičemž v současnosti se čím dál častěji setkáváme s plečkováním. Pěstitele k tomu vedou zpřísňující se legislativní požadavky na minimalizaci aplikace chemických přípravků. Přistupují proto k meziřádkové kultivaci, která pozitivně přispívá i k provzdušnění půdy a vytváří příznivé podmínky pro růst rostlin. Plečkování je nejčastěji prováděno v porostech kukuřice, slunečnice, cukrové řepy, řepky olejky a sóje.

K mechanické kultivaci porostů slouží meziřádkové plečkovací stroje značky Steketee, které lze individuálně nakonfigurovat s ohledem na dané podmínky na poli. Na kvalitu plečkování má vliv mnoho faktorů (typ půdy a množství kamenů, rostlinné zbytky, velikost rostlin, rozestup řádků a rostlin, rovnoměrnost porostu v řádku, míra zaplevelení pozemku atd.). Právě proto nabízí mechanické plečky Steketee širokou škálu pracovních orgánů tak, aby dokázaly vyhovět požadavkům zákazníka přesně podle podmínek na jeho polích. Meziřádková plečka Steketee EC-Weeder může být vybavena různými pracovními orgány, jako jsou nože, radličky v pevném provedení nebo na vibračních držácích, rotory a odpružené radličky v nejrůznějším provedení. Vše lze navíc doplnit například o krycí plechy a krojidla.

Meziřádkový kypřič tvoří kompaktní pracovní jednotky s držáky na různé typy pracovních orgánů.
Meziřádkový kypřič tvoří kompaktní pracovní jednotky s držáky na různé typy pracovních orgánů.

Meziřádkové kypřiče Steketee EC-Weeder je možné zapojit do předního i zadního tříbodového závěsu traktoru. Vyrábí se v různých provedeních, volit lze nejen výšku rámu, ale i počet pracovních jednotek a veškerou další výbavu. Každý meziřádkový kypřič je složen z kompaktních plečkovacích jednotek s držáky na pracovní orgány. Meziřádkové kypřiče Steketee EC-Weeder se vyrábí s rámy o výšce 50, 70 nebo 100 cm.

Do jakých podmínek je vhodná mechanická plečka Steketee EC-Weeder?

Plečka Steketee EC-Weeder s rámem o výšce 50 cm je vhodná pro plečkování plodin s menším kořenovým systémem a rozestupem řádků minimálně 15 cm, nejčastěji se jedná o obilniny. V případě, že je vybaven rámem o výšce 70 cm, jej lze využít i ve středně těžkých a těžkých podmínkách s minimálním rozestupem řádku 20 cm. Výhodou této verze je též její variabilita, protože jednotlivé sekce je možné vybavit třemi nebo pěti držáky pracovních orgánů, a to buď s hydraulickým zdviháním a přítlakem, nebo pouze přítlakem. Pracovní jednotky se montují na čtyřhranné profily různých velikostí nebo na profilový rám, který umožňuje flexibilně měnit meziřádkovou vzdálenost. Každá jednotka se navíc může automaticky zvedat a spouštět na souvrati pomocí systému Section-Control. Zvedání sekcí je možné ovládat manuálně nebo automaticky přes zvolený terminál z kabiny traktoru. Při práci ve vzrostlém porostu a v těžkých podmínkách je potom dobrou volbou varianta stroje se 100 cm světlou výškou rámu.

Z pohledu regulace plevelů je výhodné kombinovat použití různých druhů pracovních orgánů.
Z pohledu regulace plevelů je výhodné kombinovat použití různých druhů pracovních orgánů.

Plečkovací stroje Steketee EC-Weeder jsou primárně určeny k mechanickému odstranění plevele. V základní verzi je stroj ovládán manuálním řízením Inter-row – jedná se o klasické meziřádkové plečkování. Sofistikovanější variantou je pak stejný systém, ale řízený kamerovým systémem. Nejdále je potom systém Intra-row, jež slouží k automatickému plečkování za pomocí kamerového řízení v řádku mezi jednotlivými plodinami. Samozřejmostí je potom top technologie, která kombinuje oba systémy současně.

Paralelní posuvný rám Steketee EC-Steer

Plečky Steketee jsou standardně dodávány s paralelním posuvným rámem s rozsahem posuvu +/- 20 cm a s manuálně nastavitelnou rychlostí posuvu. Aby byla zajištěna stejná rychlost posuvu v obou směrech, je rám vybaven synchronním válcem. Rám Steketee EC-Steer má vysokou světlou výšku, aby byl schopen pracovat i v pozdější růstové fázi daných plodin. Ovládání paralelně posouvajícího se rámu příčně po směru jízdy lze provádět i joystickem a v zadní části stroje může být i sedadlo pro dodatečnou obsluhu práce stroje.

Plečky Steketee jsou standardně dodávány s paralelním posuvným rámem s rozsahem posuvu +/- 20 cm a s manuálně nastavitelnou rychlostí posuvu.
Plečky Steketee jsou standardně dodávány s paralelním posuvným rámem s rozsahem posuvu +/- 20 cm a s manuálně nastavitelnou rychlostí posuvu.

Paralelní posuvný rám Steketee EC-Steer je jako samostatná jednotka k dispozici i pro jiné značky meziřádkových plečkovacích strojů, a může tak z jednoduchého mechanického stroje jiné značky udělat moderní, plně automatizovaný stroj s řízením (joystickem nebo dokonce kamerou). Jako samostatná jednotka se rám dodává ve dvou verzích: Zatímco verze Steketee EC-Steer 7 je vhodná pro stroje s hmotností do 2 500 kg a pracovním záběrem do 6 metrů, verzi Steketee EC-Steer 9 se zesílenou konstrukcí rámu lze kombinovat s většími stroji s pracovním záběrem až 9 metrů a hmotností až 4 000 kg. Kamera pro navádění může být umístěna uprostřed rámu, a pokryje tak extrémně velké zorné pole.

Kamerové řízení kypřičů Steketee EC-Weeder

V případě, že je kypřič Steketee EC-Weeder řízen kamerou, je osazen systémem Steketee IC-Light složeným z kamer, ovládacího terminálu, výpočetní techniky a posuvného rámu. Stroj může být v závislosti na počtu jednotek vybaven i dvěma kamerami, přičemž každá z nich zabírá jeden až pět řádků. K samotnému navádění do řádků už dnes tento automatický systém dokáže využít obě kamery současně, a vyhodnotit, která z nich snímá porost versus plevel lépe.

Mechanická plečka Steketee EC-Weeder s kamerovým systémem Steketee IC-Light.
Mechanická plečka Steketee EC-Weeder s kamerovým systémem Steketee IC-Light.

Systém Steketee IC-Light má integrovanou technologii, která se při jízdě v porostu automaticky „učí“. Díky tomu dokáže stroj spolehlivě navádět v řádcích na poli s různobarevnou kulturou plodiny. Kamera s vysokým rozlišením vytváří snímky řádků plodiny a data odesílá do terminálu k dalšímu zpracování. Software detekuje odstíny zelené barvy nebo barevné spektrum RGB. Kamera pořizuje dva snímky (podexponovaný a přeexponovaný), které následně kombinuje. Výsledný snímek poskytne vždy perfektní kvalitu obrazu. V kabině traktoru je moderní, přehledný dotykový terminál, který snímek z kamery zpracovává a přetváří na přesné řídicí signály. Na základě daného snímku se vypočítává pozice a velikost plodiny i její očekávané polohy. Kamerové navádění spolehlivě funguje až do pracovní rychlosti 15 km/h. K ještě lepší funkci celého systému jsou k dispozici i LED světla, která osvětlují zorné pole kamery a umožňují vysoce přesnou práci v noci nebo podmínkách za snížené viditelnosti.

Páskový postřik za pomocí kypřičů Steketee

Někteří pěstitelé kombinují plečkování s herbicidní ochranou. Ke kypřičům umožňujícím plečkování při současném přihnojování kapalnými hnojivy nabízejí Lemken a Steketee tzv. pásový postřik, který ušetří 40 až 60 % účinné látky. Cílená aplikace je využívána nejčastěji v porostech cukrové řepy.

Ke kypřičům umožňujícím plečkování při současném přihnojování kapalnými hnojivy nabízejí Lemken a Steketee tzv. pásový postřik.
Ke kypřičům umožňujícím plečkování při současném přihnojování kapalnými hnojivy nabízejí Lemken a Steketee tzv. pásový postřik.

Pro tento účel slouží čelní nádrž Steketee SprayHub a plečka vybavená zařízením Steketee Spray Kit. Takto vybavený stroj aplikuje účinnou látku pomocí vedení postřikové jíchy a trysek přímo na požadované místo. Čelní nádrž Steketee SprayHub je pro tento účel vybavena vlastním ovládáním, míchacím a čisticím systémem. Je řízena sběrnicí ISOBUS a lze ji intuitivně ovládat prostřednictvím softwaru Steketee MegaSpray. K dostání je ve dvou provedeních s kapacitou 1 100 nebo 1 500 litrů. Vedle hlavní nádrže je k dispozici nádrž na čistou vodu, nádobka na mytí rukou a plnicí síto. Práškové účinné látky a větší množství granulovaného hnojiva se díky indukční trysce umístěné v nádrži rychle a bezpečně rozpustí. Uzavřený přenosový systém umožňuje přimíchání koncentrované směsi pesticidů z nádoby do postřikové nádrže, a to s ohledem na životní prostředí a bezpečnou ochranu obsluhy.