Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Na Zemědělské farmě Jana Hořáka sklízí kvalitní krmivo pro plemenný dobytek stroje Krone

Zveřejněno: 10. 7. 2024

Na Zemědělské farmě Jana Hořáka v Janovicích u Rýmařova se mnoho let uplatňuje technika pro sklizeň stébelnatých plodin od firmy Krone, kterou na farmu dodává společnost BV-Technika, a. s. Jan Hořák se zabývá chovem krav bez tržní produkce mléka, plemenných býků a jalovic vyžadujících kvalitní krmivo.

Lis Krone Comprima s ovíječkou.

Jan Hořák byl od roku 1986 vedoucím Státního statku Rýmařov. Po revoluci hospodářství privatizoval. Soukromě začal hospodařit od roku 1993 a v ekologickém režimu jako jeden z prvních od roku 1995. Jelikož se pozemky s převážně trvalým travním porostem nachází v nadmořské výšce 600 až 800 metrů nad mořem, zaměřuje se farma na chov plemenných býků Aberdeen Angus, Masný Simentál, Hereford, Charolais, Blonde d’Aquitaine, krav bez tržní produkce mléka a prodejem telat. Od roku 2011 je na farmě v provozu bourárna masa, kde si zájemci mohou zakoupit vyzrálé hovězí maso z vlastní produkce a v bio kvalitě. Nejen v okrese Bruntál, ale především ve Šternberku, Olomouci či Opavě můžete také potkat pojízdnou prodejnu masa.

Jan Hořák hospodaří na výměře 1 100 hektarů, z toho 100 hektarů připadá na ornou půdu. Rostlinná produkce slouží k zajištění krmivové základny pro hovězí dobytek. Pozemky z velké části leží v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. „Čistokrevná plemenitba pěti plemen a odchovna plemenných býků vyžaduje kvalitní krmení. Nikdy jsem nebyl zvyklý na šedý průměr, vždy se snažím vše dělat na plný plyn. Rozhodl jsem se proto pro čistokrevnou plemenitbu. Odchovat tele umí kde kdo, ale plemenného býka nebo jalovici, to už dá zabrat,“ uvedl Jan Hořák. Chod farmy zabezpečuje osmnáct zaměstnanců, z nichž podstatná část se věnuje dobytku.

Technika pro sklizeň pícnin od Krone

Na dvoře farmy můžeme nalézt nejrůznější zemědělskou techniku včetně strojů pro sklizeň stébelnatých plodin od firmy Krone. Tyto stroje na farmu dodala společnost BV-Technika, a. s., se kterou Jan Hořák spolupracuje již od devadesátých let minulého století. Jako první od ní koupil traktor, následovaly stroje pro sklizeň pícnin, jako jsou žací stroje, shrnovače, obraceče a lisy. „Firmy tehdy chtěly jen prodávat a nikdo nechtěl techniku opravovat. BV-Technika tehdy byla jediná v kraji, která nabízela i servis zemědělské techniky. Servis mají dobrý a jsou vstřícní i při zpětném odkupu techniky. Servis techniky nám zajišťují pobočky Velký Týnec u Olomouce a Polanka nad Odrou. Servis BV-Techniky dokáže rychle reagovat na naše podněty. Pokud jsme přišli s nápadem, jak vylepšit konstrukci stroje, ochotně návrh přenesli na výrobce a změny se na strojích okamžitě projevily,“ ohodnotil spolupráci Jan Hořák.

Ročně na farmě potřebují slisovat čtyři tisíce balíků senáže. K tomu je využíván kombinovaný lis Krone Comprima CV 150 XC.
Ročně na farmě potřebují slisovat čtyři tisíce balíků senáže. K tomu je využíván kombinovaný lis Krone Comprima CV 150 XC.

V současnosti na farmě provozují žací stroje, obraceč, shrnovač a tři lisy – vše od značky Krone. Kombinace traktoru s čelním žacím strojem Krone a vzadu neseným žacím strojem Krone s pracovním záběrem pět metrů je využívána především na sklizeň menších ploch, kam se těžko dostane žací trojkombinace. Velikost pozemků se pohybuje okolo deseti hektarů. Žací stroje Krone využívají žací nosník Krone EasyCut vybavený mnoha užitečnými vychytávkami, jako je pojistka žacích disků SafeCut nebo optimalizace drah nožů SmartCut. Žací stroj využívá prstový kondicionér s ocelovými prsty – píce se zpracovává v celé šířce záběru žacího nosníku. Velký průměr a spirálovité uspořádání prstů zaručuje kontinuální tok píce, vysokou hltnost a narušení hmoty.

Ročně se na orné půdě uskuteční čtyři seče a na loukách, kde nemůže být dobytek, zhruba tři. Ihned zjara je dobytek, k jemuž se chová majitel s náležitou péčí, přesunut na pastvu, aby měl dostatek prostoru a aby spásal klíčící plevel (nemusí se provádět časté sečení nedopasků). Od konce října je dobytek přesouván do stájí. Tam začíná od listopadu telení.

Shrnutí posečené hmoty do řádku zajišťuje spolehlivě dvourotorový shrnovač Krone Swadro.
Shrnutí posečené hmoty do řádku zajišťuje spolehlivě dvourotorový shrnovač Krone Swadro.

Ročně je na 20 hektarech provedena pluhem a secím strojem obnova travních porostů. Časně z jara je každoročně proveden ve vybraných lokalitách přísev trav prutovými branami Einböck s výsevním zařízením, rovněž dodaným BV-Technikou.

Shrnutí posečené hmoty do řádku zajišťuje spolehlivě dvourotorový shrnovač Krone Swadro s bočním ukládáním řádku pořízený před deseti lety. Na poli je velmi obratný a šetrný k píci. Podvozek a rám jsou díky robustnímu trubkovému profilu velice stabilní. Vysoký rám a velký zdvih rotorů zajišťuje bezproblémové přejíždění i vysokých řádků.

O obracení píce se stará rotorový obraceč Krone.
O obracení píce se stará rotorový obraceč Krone.

Ročně na farmě potřebují slisovat 4 000 balíků senáže. Lisují se travní senáže, jetelotrávy a směsky. K tomu je využíván kombinovaný lis Krone Comprima CV 150 XC (s integrovaným ovíjecím mechanismem). Výsledkem jsou kulaté balíky, které se ihned ovinou do fólie. Lis má dobře promyšlený nekonečně obíhající příčkový dopravník s gumotextilními pásy, který tvaruje píci do tvrdých a tvarově stálých balíků. Ve výbavě má robustní řezací ústrojí XC se snížitelným nožovým dnem. Na farmě jsou využívány ještě dva další lisy Krone Comprima 150 a Krone Combipack.

Jeden ze starších lisů Krone Combipack na farmě.
Jeden ze starších lisů Krone Combipack na farmě.

Lis Krone Fortima 1500 slouží pro lisování sena z ploch chráněné krajinné oblasti a slámy. Slámu sklízí také okolním zemědělským podnikům. Majitel celkově ocenil kvalitu práce všech tří lisů a současně uvedl, že největší podíl na bezproblémovém provozu a kvalitě odvedené práci má šikovná obsluha stroje.