Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Navštívili jsme nejnovější výrobní závod Amazone, kde se vyrábí postřikovače

Zveřejněno: 30. 1. 2024

Redakci se naskytla příležitost navštívit montážní závod firmy Amazone nedaleko města Bramsche. Jde o nejnovější závod, který byl otevřen v roce 2018. Montují se tam postřikovače a velkoplošné secí stroje Amazone.

Pohled na závod Amazone, uvnitř se bohužel nesmí fotit.

Dne 13. listopadu 2018 skupina Amazone oficiálně zahájila provoz nového montážního závodu v průmyslové oblasti Bramscher Schleptrup. Výstavba trvala rok. Komplex zahrnuje montážní, expediční a skladovací haly o celkové ploše 16 000 m2 a třípatrovou administrativní budovu. Projekt si vyžádal investici ve výši kolem 16 milionů eur. Amazone provozuje celkem 9 závodů.

V budovách probíhá montáž kompletního sortimentu postřikovačů: tažené a nesené postřikovače a samojízdné postřikovače Amazone Pantera. Kompletují se zde také tažená rozmetadla hnojiv Amazone ZG-B a Amazone ZG-TS a velkoplošné secí stroje Amazone Primera.

Jelikož pracovní záběr postřikovačů Amazone Pantera dosahuje až 42 metrů, haly mají dostatečnou rozlohu. Počet zaměstnanců ve výrobě, montáži, logistice a správě se v průběhu roku 2019 zvýšil na přibližně 150. Komplex se nachází přímo u dálnice A1 severně od Osnabrücku, pouhých 25 km po silnici z historické centrály Amazone Hasbergen-Gaste. Areál má rozlohu 24 hektarů, a tak je dostatek prostoru pro další rozvoj továrny.

Odstavná plocha s postřikovači Amazone.
Odstavná plocha s postřikovači Amazone.

Toho bylo využito o tři roky později, kdy byla přistavěna montážní a expediční hala o celkové ploše 8 000 m2, čímž se krytá plocha závodu zvětšila na celkových 24 000 m2. Pro skladování komponentů a již vyrobených zemědělských strojů byla rovněž rozšířena venkovní plocha v areálu na celkem 65 000 m2.

Závod Amazone má automatizovaný sklad náhradních dílů zajišťující nepřetržité zásobování montážních linek. Je v něm uloženo tisíce dílů. Na venkovních skladovacích plochách čekají nádrže a podvozky na montáž. Jakmile je stroj smontován, prochází různými testy, aby se ověřila mimo jiné funkčnost hydrauliky. Každý postřikovač je také podroben zkouškám na zkušební stolici, aby se zajistilo, že projde přejímacím testem. V hale se také testují rozložená ramena postřikovače Amazone. Jejich záběr může dosahovat až 42 metrů.

Sklad dílů pro stroje Amazone.
Sklad dílů pro stroje Amazone.