Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Nesený postřikovač Kverneland iXter B s čelní nádrží Kverneland iXtra dostal automatický plnicí systém TwinFill

Zveřejněno: 18. 10. 2023

Firma Kverneland představila inovovanou kombinaci neseného postřikovače Kverneland iXter B a čelní nádrže Kverneland iXtra. Kombinace je doplněna o novou technologii TwinFill pro snadné plnění obou nádrží.

Firma Kverneland představila inovovanou kombinaci neseného postřikovače Kverneland iXter B a čelní nádrže iXtra se systémem TwinFill.

Traktor s čelní nádrží a neseným postřikovačem představuje obratnou a výkonnou jednotku, která uživateli poskytuje maximální komfort. Nesený postřikovač se obecně uplatní především v podnicích hospodařících na menší výměře půdy. Díky své lehké ovladatelnosti spojené s využitím moderních technologií dosahuje velkých plošných výkonů. Nesený postřikovač lze doplnit čelní nádrží do předního závěsu traktoru, která objem postřikovače ještě navýší. Traktor s čelní nádrží, neseným postřikovačem a se satelitní navigací je pak velmi kompaktní a efektivní soupravou pro vysoce přesnou péči o plodiny.

Nesené modely postřikovačů jsou v České republice nejčastěji k vidění na menších farmách a u podniků zaměřených na pěstování speciálních plodin, jako jsou brambory a zelenina. Právě tato kategorie farem nejčastěji pořizuje některý z profesionálních nesených postřikovačů Kverneland.

V nabídce nalezneme dva modely – Kverneland iXter A a Kverneland iXter B. Kverneland IXter A zastupuje jednodušší model s objemem nádrže 800, 1 000 a 1 200 litrů. Kverneland IXter B nabízí objemy nádrží 1 000, 1 300, 1 600 a 1 800 litrů, přičemž Kverneland iXter B lze ještě kombinovat s čelní nádrží iXtra o objemu 1 100 litrů.

Firma Kverneland na nedávných Tiskových dnech v Německu novinářům představila inovovanou kombinaci neseného postřikovače Kverneland iXter B a čelní nádrže Kverneland iXtra. Na první pohled se na kombinaci nic nezměnilo, to nejdůležitější ale ukrývá uvnitř – nový systém TwinFill, s nímž výrobce usiluje o ocenění v rámci veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru.

Obsluze stačí pouze zapojit hadici a nechat se vést systémem TwinFill.
Obsluze stačí pouze zapojit hadici a nechat se vést systémem TwinFill.

Systém TwinFill byl vyvinut na základě podnětů uživatelů nesených postřikovačů. Snahou výrobce bylo zachovat osvědčená konstrukční řešení postřikovače a čelní nádrže, a to vše doplnit elektronikou, která usnadní plnění a ovládání této kombinace.

Až doposud musela obsluha připravit postřikovou kapalinu zvlášť pro přední nádrž a zvlášť pro nesený postřikovač, nebo připravit kapalinu pro obě nádrže současně, avšak s dlouhým čekáním během míchání kapaliny. Na trhu existuje řešení v podobě cirkulace směsi mezi přední a zadní nádrží postřikovače prostřednictvím čerpadla tam a zpět, aby se dosáhlo stejné koncentrace v obou nádržích. Problémem je, že je velmi obtížné nebo dokonce nemožné zjistit, kdy cirkuluje dostatečné množství vody, aby bylo dosaženo víceméně stejných koncentrací.

Kverneland proto na trh přichází s automatickým plnicím systémem TwinFill umožňujícím současně naplnit přední i zadní nádrž postřikovače. Příslušný software zajišťuje, aby se postřiková kapalina přenesla a rozdělila do přední i zadní nádrže se správným objemem a stejnou koncentrací. Po doplnění obou nádrží čistou vodou na požadovanou úroveň se v nádržích dosáhne stejné koncentrace.

Na obrazovce terminálu stačí zadat požadovaný objem přední a zadní nádrže nebo počet hektarů.
Na obrazovce terminálu stačí zadat požadovaný objem přední a zadní nádrže nebo počet hektarů.

Obsluha může jednoduše přimíchat všechny produkty v jednom kroku na celkový požadovaný objem obou nádrží dohromady, anebo jen zadat počet hektarů, které mají být ošetřeny, aniž by musela měřit všechny produkty dvakrát a plnit nádrže zvlášť v různých množstvích. Technologie se také postará o to, aby byla od samého počátku až po skončení aplikace postřiku směs v obou nádržích správně koncentrovaná a připravená k aplikaci. Díky výpočtu, kolik vody či postřikové kapaliny je pro práci potřeba, je omezeno i plýtvání čistou vodou a postřikovou kapalinou.

Kombinace s čelní nádrží nabízí nejen zvýšení objemu postřikové jíchy, ale také možnost namíchání různé koncentrace nebo různých přípravků v čelní a zadní nádrži, tzv. Multi-tank management. V praxi je tak možné např. souvratě postříkat více koncentrovaným insekticidem nežli zbytek pole. Čelní nádrž lze také využít pouze pro převoz čisté vody na pozdější použití (či použít jako závaží).

Na nesených postřikovačích Kverneland najdeme v základní výbavě vždy přimíchávací nádrž zajištující komfortní, rychlé a bezpečné přimíchání přípravků. Pro výplach postřikovače je k dispozici nádrž na čistou vodu.

Velkou výhodou všech postřikovačů Kverneland je jednoduché ovládání rozvodů postřiku. Nejinak je tomu u nesených postřikovačů, kde nalezneme všechny potřebné ovládací prvky na jednom místě a přehledně uspořádané. U modelu Kverneland iXter B je možné navíc osadit plně elektrické ovládaní sacího a tlakového ventilu Kverneland iXclean PRO, který nabízí automatické ovládání ventilů z kabiny traktoru. Obsluha tak může jednoduše spustit automatický třístupňový proplach celého postřikovače bez opuštění kabiny.

Nesené postřikovače Kverneland se ovládají komfortně z kabiny traktoru. Všechny postřikovače Kverneland jsou ISOBUS kompatibilní, z kabiny lze ovládat všechny funkce postřiku i hydraulické funkce postřikovačů. Všechny postřikovače Kverneland samozřejmě umožňují automatické vypínání sekcí. U modelu Kverneland iXter B je k dispozici také volitelný systém vysokotlaké cirkulace postřikové jíchy v ramenech Kverneland iXflow-e s elektricky ovládanými držáky trysek. Výhoda tohoto systému spočívá v jednodušším plnění rozvodů, jejich výplachu díky cirkulaci a v rychlejší odezvě na otevírání/zavírání jednotlivých sekcí. Další předností je rovněž omezení sedimentace přípravků v rozvodech, protože odpadají jakékoliv slepé konce, kde by k tomu mohlo docházet.