Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nová generace systému Claas connect zastřešuje veškerá digitální řešení ve světě produktů Claas

Zveřejněno: 8. 2. 2024

Firma Claas spojila digitální správu strojů, plánování servisu, mapování výnosů, aplikační mapy a dokumentaci do jediné cloudové platformy Claas connect. Tzv. „Next step in farming“ se zaměřuje na ještě větší konektivitu a uživatelskou přívětivost a užší vztah mezi zákazníkem, prodejcem, výrobcem a partnery.

Nová generace systému Claas connect zastřešuje veškerá digitální řešení ve světě produktů Claas.

Od poradenství při nákupu přes kupní smlouvu a dodání stroje; digitální návod k obsluze, poradce pro maziva a napojení na Claas Parts Shop až po precizní zemědělství. To zahrnuje optimalizaci vozového parku pomocí nástrojů, jako je Cemos Adviser, dokumentaci, správu licencí a plánování údržby. Nová platforma Claas connect s licencemi Machine connect, Farm connect, Field connect a Fleet connect plynule propojuje všechna digitální řešení ve světě produktů Claas, zjednodušuje a urychluje mnoho plánovacích a dokumentačních úkonů a posiluje vazbu mezi zemědělcem, prodejcem a výrobcem. I když sdílí mnoho osvědčených prvků a funkcí současné generace Claas connect, nová, vylepšená verze obsahuje nové nástroje a další funkce. Machine connect (TELEMATICS), který je nyní dodáván jako součást standardní výbavy, již zajišťuje bezproblémové digitální spojení mezi platformou a strojem.

Claas má za sebou více než 25 let zkušeností v oblasti digitálních informačních technologií pro zemědělství se zvláštním zaměřením na přesné zemědělství, online dokumentaci a konektivitu. Mezi milníky patří založení společnosti Agrocom v roce 1994 (se softwarem pro řízení zemědělských podniků od roku 1997), mapování výnosů na stroji Claas Lexion od roku 1995, založení společnosti Claas E-Systems v Dissenu a před deseti lety, v roce 2013 založení společnosti 365FarmNet. Nyní Claas zúročuje své zkušenosti a odborné znalosti v těchto oblastech v nové generaci systému Claas connect. Všechna řešení budou postupně spojena do jediné cloudové platformy s důrazem na jednoduchost a snadné používání.

Všechny informace budou na jedné platformě s jedním Claas ID: správa strojů a vozového parku různých výrobců, správa licencí, dokumentace a aplikace pro přesné zemědělství pod jednou střechou – se standardizovaným uživatelským rozhraním. Zajištěno bude bezproblémové propojení ve všech oblastech digitální správy strojů, od procesu nabídky a nákupu až po správu dat stroje a plánování servisu, poradce pro maziva, objednávání náhradních dílů a další podpůrné servisní funkce, jako jsou digitální příručky obsluhy. Poprvé bude k dispozici kompletní přehled všech licencí: korekční signály pro automatické řízení pomocí GPS PILOT, telemetrie, aktivace ISOBUS a mnoho dalšího. Systém také bude integrovat různé agronomické funkce. Ke všem datům bude přístup kdykoli a odkudkoli – na chytrém telefonu, tabletu i počítači.

Údaje o výkonnosti strojů lze připravovat, analyzovat a dokumentovat v systému Claas connect – stejně jako dříve v systému TELEMATICS.
Údaje o výkonnosti strojů lze připravovat, analyzovat a dokumentovat v systému Claas connect – stejně jako dříve v systému TELEMATICS.

Nový Claas connect bude uveden na trh ve všech prodejních regionech, kde je Claas connect v současné době k dispozici. Zpočátku se bude prodávat ve více než 30 zemích, včetně zemí mimo EU, jako je Ukrajina, Austrálie, Nový Zéland a Argentina. Další regiony, včetně Severní Ameriky a Asie, se připravují.

Místo toho, aby se na správu strojů a digitální správu vozového parku pohlíželo jako na oddělené entity, nový Claas connect je poprvé považuje za jeden celek. Počínaje poradenstvím a nabídkou nového stroje Claas. Pokud je zákazník již zaregistrován v Claas connect, může prostřednictvím svého Claas ID přímo vstoupit do konfigurátoru, nakonfigurovat požadovaný stroj a vyžádat si nabídku nebo předvedení. Příslušný prodejce pak připraví nabídku či poskytne předváděcí stroj. Pokud zákazník provede nákup, data stroje se při dodání nahrají na jeho portál Claas connect. Zákazník tak získá přímý přístup k digitálnímu návodu k obsluze svého stroje. Může také zjistit, jaká maziva jeho stroj potřebuje, protože i tato informace je automaticky poskytnuta. Díky pětileté licenci Machine connect dodávané se strojem se na portálu automaticky zadávají příslušné intervaly údržby – zemědělci tak mají jasný přehled o nadcházejících údržbových pracích a prodejci mohou předem plánovat harmonogramy a kapacity.

Místo toho, aby se na správu strojů a digitální správu vozového parku pohlíželo jako na oddělené entity, nový Claas connect je poprvé považuje za jeden celek.
Místo toho, aby se na správu strojů a digitální správu vozového parku pohlíželo jako na oddělené entity, nový Claas connect je poprvé považuje za jeden celek.

Údaje o výkonnosti strojů lze připravovat, analyzovat a dokumentovat v systému Claas connect – stejně jako dříve v systému TELEMATICS. S licencí Fleet connect je možné ke Claas connect prostřednictvím rozhraní DataConnect snadno připojit stroje třetích stran ve smíšených vozových parcích a zobrazit zde údaje, jako je poloha, stav stroje nebo aktuální stav paliva a AdBlue. Kromě toho lze data o strojích předávat partnerským společnostem prostřednictvím rozhraní Point Data.

Nedílnou součástí je Claas Cemos Advisor – špičkový asistenční systém a systém pro optimalizaci procesů pro řadu traktorů, sklízecích mlátiček a pícninářských strojů Claas. Údaje o výkonnosti a nastavení všech strojů uložené na platformě lze prohlížet a vzájemně porovnávat, což umožňuje provádět úpravy pro maximalizaci výkonnosti celého vozového parku.

Přídavné licence pro Farm connect s Field connect a Fleet connect poskytují řadu možností pro aplikace přesného zemědělství.
Přídavné licence pro Farm connect s Field connect a Fleet connect poskytují řadu možností pro aplikace přesného zemědělství.

Přídavné licence pro Farm connect s Field connect a Fleet connect poskytují řadu možností pro aplikace přesného zemědělství. V aplikaci Field connect mají zemědělci přístup k funkcím potřebným k přípravě aplikačních map z geodat, jako jsou satelitní snímky nebo půdní analýzy. Hranice polí a další základní data lze snadno importovat jako soubory SHAPE nebo ISO-XML. Snadno se dají také začlenit výnosové mapy z různých strojů a od různých výrobců.

Fleet connect automaticky dokumentuje údaje o specifických polních úkolech týkajících se výnosu, složek nebo aplikační dávky, což umožňuje sledovat stav a průběh předem naplánovaných úkolů prakticky v reálném čase na chytrém telefonu, tabletu nebo počítači. V aplikaci Fleet connect je také možné vytvářet referenční linie a plánovat stopy na základě hranic pole – případně to lze provést na terminálu Claas CEMIS 1200 stroje, pokud je jím stroj vybaven.

K systému Claas connect je možné prostřednictvím nástroje Connection Manager připojit další kompatibilní informační systémy pro řízení zemědělských podniků.
K systému Claas connect je možné prostřednictvím nástroje Connection Manager připojit další kompatibilní informační systémy pro řízení zemědělských podniků.

K systému Claas connect je možné prostřednictvím nástroje Connection Manager připojit další kompatibilní informační systémy pro řízení zemědělských podniků. Kromě toho s Claas connect se v budoucnu budou vyměňovat data mezi různými Claas ID pomocí funkce Data Sharing. To zemědělcům zjednoduší plánování, realizaci a dokumentaci úkolů včetně fakturace.

Nový Claas connect bude k dispozici od jara 2024.