Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nový posuvný rám pro meziřádkové kypřiče SCHMOTZER

Zveřejněno: 16. 2. 2024

Firma SCHMOTZER, která je součástí Amazone, nabízí pro své meziřádkové kypřiče nový posuvný rám pro použití v náročných podmínkách. Novinka byla prezentována na Tiskových dnech v Německu.

Nový posuvný rám pro meziřádkové kypřiče SCHMOTZER je nejkompaktnější na trhu.

Lineární posuvný rám SCHMOTZER VR 2 vyniká velmi vysokým celkovým rozsahem pojezdu 600 mm (300 mm vlevo a 300 mm vpravo). Je tak zaručeno optimální vedení kypřiče přes řádkové plodiny, aniž by došlo k jejich poškození nebo vyvrácení, zejména na nerovnoměrných souvratích a na svažitých polích.

Předností nového posuvného rámu meziřádkové kypřiče SCHMOTZER je jeho mimořádně kompaktní konstrukce. Vzdálenost od místa připojení spodního ramene závěsu traktoru k místu připojení kypřiče je pouhých 470 mm. Jde o nejkompaktnější rám na trhu. Extrémně kompaktní konstrukce výrazně snižuje vzdálenost těžiště kypřiče od spojovacího bodu na traktoru a tím i pákový efekt stroje na traktor. To má za následek několik pozitivních efektů. Na jedné straně traktor potřebuje podstatně menší zdvihací sílu. Na druhé straně se v důsledku menší vzdálenosti těžiště výrazně snižuje množství nutného čelního závaží, což představuje skutečnou výhodu při ochraně půdy a při provádění prací v kopcovitém terénu. Kromě toho nižší vzdálenost těžiště zajišťuje také plynulejší jízdu po silnici.

Pro posuvný rám jsou k dispozici podpůrná kola o rozměru 195/55 R10 nebo 225/55 R12 umožňující maximálně hladký chod. Opěrná kola lze plynule nastavit na rozchod od 1,50 do 2,25 metru pro použití v různých šířkách řádků. S volitelnou rozšiřovací sadou je možné dosáhnout rozchodu až 3 metry, což znamená, že posuvný rám je ideální i pro práci na záhonech. Na rám se dá také namontovat stabilizační disk, takže se rám na svazích pohybuje plynule a boční síly přenášené na traktor jsou minimalizovány.

Systém RapidoClip umožňuje snadnou a především rychlou výměnu křídel radliček bez použití nářadí.
Systém RapidoClip umožňuje snadnou a především rychlou výměnu křídel radliček bez použití nářadí.

Klíčovým prvkem nového rámu meziřádkové kypřiče SCHMOTZER je integrovaný centrální olejový okruh. Hydraulické funkce a sekčního ovládání paralelogramů jsou tak zásobovány potřebným množstvím oleje. V důsledku toho má plně vybavený kypřič výrazně nižší nároky na průtok oleje, jeho množství a přívod oleje z traktoru.

Kromě toho jsou všechny hydraulické a elektronické komponenty meziřádkového kypřiče SCHMOTZER instalovány a uloženy pod kryty pro co nejlepší ochranu. Všechna mazací místa jsou centrálně sdružená.

Kamerové navádění Smart Vision

Pro vedení meziřádkového kypřiče SCHMOTZER v řádku slouží kamerové navádění Smart Vision s rozlišením Full HD. Díky tomu jsou řádky plodin detekovány již od velikosti rostlin 2 x 2 cm. Kamera je prachotěsná a voděodolná.

Kamera je vybavena víceřádkovým detekčním systémem (snímá až 5 řádků současně), takže plečkování lze provádět i v nejranějším možném stádiu vývoje rostlin – dokonce i v porostech s mezerami. Kamera může být navíc vybavena pracovním světlem LED, plečkování v noci tedy není problém. Jedná se o atraktivní možnost, zejména v kombinaci s pásovým postřikovačem RowSpray. Kromě toho je pro kamerový systém volitelně k dispozici řádkový senzor. Ten umožňuje efektivní a přesné plečkování v plodinách, jako je kukuřice nebo slunečnice. Kamerový systém je vybaven snímačem náklonu s automatickou korekcí sklonu, takže plečka je bezpečně vedena přes řádky plodin prostřednictvím kamery a posuvného rámu, a to i na svazích.

Kamerové navádění Smart Vision.
Kamerové navádění Smart Vision.

To znamená, že plečkování je možné i v náročném terénu. V tomto ohledu klade nastavení kamery na obsluhu stejné nároky jako na rovném terénu. tedy že i obsluha s menšími zkušenostmi může bez problémů provádět plečkování ve svahu.

Kamerový systém meziřádkových kypřičů SCHMOTZER lze pohodlně sledovat v kabině prostřednictvím 10" terminálu s vysokým rozlišením a dotykovým ovládáním.

Výrobce meziřádkových kypřičů SCHMOTZER dále vyvinul rychlovýměnný systém RapidoClip s cílem vyřešit problémy spojené s různými upevněními křídel radliček. Tento systém byl zaregistrován k patentování a je prvním systémem rychlé výměny křídel radliček na trhu, který nevyžaduje speciální nářadí.