TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nový radličkový kypřič Väderstad Cultus HD v robustním provedení

Zveřejněno: 12. 11. 2022

Väderstad na své farmě nedaleko Helmstedtu v Dolním Sasku představil zcela nový radličkový kypřič Väderstad Cultus HD (Heavy Duty), který je k dispozici v neseném provedení s pracovním záběrem 4,25 a 5,25 m pro traktory o výkonu 200 až 300 koní.

Väderstad na své farmě nedaleko Helmstedtu v Dolním Sasku představil zcela nový radličkový kypřič Väderstad Cultus HD (Heavy Duty).

Pro intenzivní prokypření půdy do hloubky srovnatelné s orbou, ovšem bez obracení zpracované vrstvy půdy, vyvinula společnost Väderstad kypřič, který umožňuje intenzivně prokypřit půdu do hloubky až 30 cm, promísit rostlinné zbytky v celé kypřené vrstvě, srovnat povrch půdy a účinným pěchem přiměřeně utužit povrchovou vrstvu půdy za účelem přípravy lůžka pro osivo. Kypřič Väderstad Cultus HD je využitelný i pro kvalitní hlubší zpracování půdy, zejména pro kukuřici a řepku. Po zpracování půdy tímto kypřičem zůstává na povrchu půdy poměrně málo rostlinných zbytků.

Radličky kypřiče Väderstad Cultus HD jsou uchyceny na rámu stroje ve třech řadách. Úzké kypřící radličky mají rozteč 27 cm a slouží pro intenzivní prokypření půdy do hloubky až 30 cm. Hloubka zpracování půdy se pohodlně nastavuje hydraulicky z kabiny traktoru.

Radličky kypřiče Väderstad Cultus HD jsou uchyceny na rámu stroje ve třech řadách. Za radličkami se nachází sekce s urovnávacími disky.
Radličky kypřiče Väderstad Cultus HD jsou uchyceny na rámu stroje ve třech řadách. Za radličkami se nachází sekce s urovnávacími disky.

Pro práci v kamenitých a mělkých půdách je kypřič vybaven slupicemi s jištěním proti přetížení při najetí na pevnou překážku. U kypřiče Väderstad Cultus HD je uplatněno jištění slupic horizontálními vinutými pružinami. Radličkový kypřič Väderstad Cultus HD využívá nové radličky s uvolňovací silou až 680 kg – pro lepší udržení hloubky zpracování půdy za všech podmínek. Kypřič lze vybavit celou řadou vysoce kvalitních hrotů a odhrnovaček MixIn. Tato odhrnovačka odhazuje materiál dopředu. Když materiál dopadne na zem, prochází znovu radličkami, což zdvojnásobuje účinek míchání a drcení. Dopředný pohyb zlepšuje také rozprostření slámy a napomáhá rovnoměrnějšímu vzcházení plodin.

Urovnávací disky a zadní válec se díky systému Dynamic Control automaticky přizpůsobí nastavené pracovní hloubce.
Urovnávací disky a zadní válec se díky systému Dynamic Control automaticky přizpůsobí nastavené pracovní hloubce.

V okamžiku, kdy dochází k překonávání překážky a návratu slupice do výchozí polohy, působí na pružinu největší rázy. Nová slupice radličkového kypřiče Väderstad Cultus HD je robustnější a pružina dvojitá. Díky tomu na slupici během překonávání překážky působí pořád stejná síla a celý proces je plynulejší. Slupice se po překonání překážky rychleji vrací do výchozí polohy.

Za radličkami se nachází sekce s urovnávacími disky, které půdu urovnávají před zpětným utužením zadním válcem. Disky radličkového kypřiče Väderstad Cultus HD jsou namontovány na pryžové silentbloky a mají bezúdržbová ložiska. Urovnávací disky a zadní válec se díky systému Dynamic Control automaticky přizpůsobí nastavené pracovní hloubce. Tím odpadá nutnost ručního seřizování a uživatel se nemusí starat o vyrovnávání. Co se zadních válců týče, Väderstad nabízí jednoduchý SteelRunner, jednoduchý a dvojitý SoilRunner nebo CageRunner.

Väderstad nabízí jednoduchý válec SteelRunner, jednoduchý a dvojitý SoilRunner nebo CageRunner.
Väderstad nabízí jednoduchý válec SteelRunner, jednoduchý a dvojitý SoilRunner nebo CageRunner.

Väderstad u kypřiče také zcela přepracoval připojení k závěsu traktoru. Těžiště kypřiče se nyní nachází blíže k traktoru. Kypřič Väderstad Cultus HD dotěžuje traktor bez použití trakčního posilovače. Pevná rámová konstrukce kypřiče snese vysoké zatížení.

Väderstad u kypřiče Väderstad Cultus HD také zcela přepracoval připojení k závěsu traktoru.
Väderstad u kypřiče Väderstad Cultus HD také zcela přepracoval připojení k závěsu traktoru.

Radličkový kypřič Väderstad Cutus HD v oblasti uchycení slupic využívá čepy s pouzdrem (vyměnitelný díl), které nepoškozují rám stroje. Nevznikají tedy vůle a není potřeba měnit či opravovat rám stroje. Každé ložisko kypřiče má kolem sebe gumový prvek. Vibrace od zadního pěchu, který pracuje v kamenité půdě, se díky tomu nepřenáší do rámu.