Objevte novou řadu traktorů DEUTZ-FAHR 5 Keyline
Dnes je 7.7. – svátek slaví Bohuslava

Nový systém odpružení kabiny Comfort Ride pro vinohradnické traktory New Holland T4V a T4N

Zveřejněno: 4. 7. 2024

New Holland na výstavě SITEVI prezentoval nový systém odpružení kabiny Comfort Ride u vinohradnických traktorů New Holland T4V a T4N, který přináší obsluze zdravotní a produktivní výhody plynoucí z většího pohodlí a snížení únavy.

Nový systém odpružení kabiny Comfort Ride pro vinohradnické traktory New Holland T4V a T4N.

Odpružení kabiny, dobře zavedené u traktorů New Holland s vyššími výkony, bylo třeba přizpůsobit šířce vinice. Toto nové patentované odpružení umožňuje snížit vibrace o 15 % na poli a o více než 60 % na silnici a mnoho řidičů ho uvítalo. Odpružení Comfort Ride bude do konce roku 2024 k dispozici na všech speciálních traktorech New Holland T4, včetně verzí F a LP.

Počet hodin strávených za volantem vinařských traktorů se zvyšuje s průměrnou velikostí farem, rostoucí mechanizací práce a vývojem pěstebních technik. S tím souvisí i nárůst počtu hodin, během nichž se obsluha setkává s přetrvávajícími vibracemi, které se na ni mohou přenášet. Systém Comfort Ride řeší tento problém integrací komponentů zahrnujících odpružení přední nápravy traktoru, odpružení zadního závěsu, vzduchové odpružení sedadla a progresivní zapojení nářadí poháněného vývodovým hřídelem. Tímto způsobem působí proti všem klíčovým zdrojům vibrací, včetně mechanických, rychlosti jízdy, nárazů do země, sil nářadí, nárazů pneumatik a dalších.

Aby bylo zajištěno, že všichni řidiči speciálních traktorů budou mít prospěch z většího pohodlí obsluhy bez ohledu na omezení daná velikostí traktoru, vyvinul New Holland dále systém odpružení Comfort Ride pro vinohradnické traktory T4V a T4N s celkovou šířkou do 1,06 metru. Odpružení se skládá z kombinace Panhardovy tyče – hydraulických tlumičů a pneumatického polštáře umístěného v zadní části kabiny traktorů, aniž by to mělo vliv na jejich celkovou šířku 1,06 metru.

Při práci jsou vertikální pohyby tlumeny dvěma hydraulickými tlumiči umístěnými po obou stranách zadní části kabiny. Panhardská tyč omezuje pohyby kabiny vlevo/vpravo, aby obsluha nepocítila valivý efekt. Pneumatický polštář v zadní části kabiny reguluje výšku a omezuje pohyb vpřed a vzad. Tato konstrukce také umožňuje, aby dva tlumiče v přední části kabiny účinněji tlumily vibrace, protože jsou nezávislé na zadní části kabiny.

Pružnost odpružení lze nastavit podle hmotnosti řidiče. Například tlak 2 – 3 bary je dokonale vhodný pro řidiče o hmotnosti 80 kg. Ukazatel v zadní části kabiny ukazuje, zda je odpružení optimálně nastaveno pro řidiče.