Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Podmítací pluhy Kverneland Ecomat pro orbu mimo brázdu

Zveřejněno: 21. 9. 2022

Kverneland má ve svém portfoliu podmítací pluhy Kverneland Ecomat. Řadu pluhů nyní obohacuje o modely v osmi a desetiradličném provedení pro on-land orbu (orba mimo brázdu).

On-land orbou se snadno odstraní zhutněná půda, protože zářez není uskutečněn do brázdy, ale do horní vrstvy půdy při okamžitém zorání.

Mělká orba nabývá na významu hlavně kvůli legislativnímu tlaku pro používání přípravků na ochranu rostlin a u ekologických zemědělců. Ve srovnání s konvenčním zpracování půdy šetří zemědělci čas a energii. Výsledkem je tak rovnoměrně připravená půda pro následnou plodinu s menším úsilím. Snižuje se také problém s výskytem plevelů a tlaku plísní a dalších chorob. Zemědělec je méně závislý na počasí a může pracovat i v relativně vlhkém prostředí půdy. Semena následné plodiny budou lépe klíčit a růst v jemné půdní vrstvě.

Kverneland v tomto sortimentu nabízí velmi efektivní podmítací pluh Kverneland Ecomat. Jde o lehký pluh pro orbu do hloubky 6 až 18 cm. Kverneland Ecomat je dostupný v pětiradličném až osmiradličném provedení s pracovním záběrem od 1,5 do 4 metrů a systémem plynulé změny záběru za jízdy Variomat. Pluh Kverneland Ecomat je vhodný pro traktory o výkonu do 200 koní. Pracovní rychlost se může pohybovat od 8 do 12 km/hod s nízkou energetickou náročností. Pluhy lze osadit i půdním pěchem Packomat.

Radlice pluhu Kverneland Ecomat jsou krátké, vysoké a válcovité.
Radlice pluhu Kverneland Ecomat jsou krátké, vysoké a válcovité.

Radlice pluhu Kverneland Ecomat jsou krátké, vysoké a válcovité. Toto provedení umožňuje efektivní obracení půdy o 180°. Krátká těla odhrnovaček jsou k dispozici v ocelovém nebo plastovém provedení. Nosník ve středu radlice brání ucpání.

Podmítací pluh Kverneland Ecomat pro orbu mimo brázdu

Kverneland vyrábí i variantu pluhu v osmi a desetiradličném provedení (s pracovním záběrem od 30 do 50 cm) pro on-land orbu (orba mimo brázdu). Tento způsob orby omezuje hutnění půdy, protože traktor může být obut do větších kol. On-land orbou se snadno odstraní zhutněná půda, protože zářez není uskutečněn do brázdy, ale do horní vrstvy půdy při okamžitém zorání. Rozestup radlic činí 65 cm a pluh je kompaktní a vhodný pro většinu středně velkých traktorů. V závislosti na půdních podmínkách, rychlosti a posklizňových zbytků může obsluha traktoru pomocí jednoho šroubu (na každé sestavě slupice) provést změnu pracovního záběru.

Kverneland přišel s řešením Trailer Transport Solution (TTS). Pro maximální bezpečnost na pozemních komunikacích se pluh se systémem TTS chová jako přívěs.
Kverneland přišel s řešením Trailer Transport Solution (TTS). Pro maximální bezpečnost na pozemních komunikacích se pluh se systémem TTS chová jako přívěs.

Desetiradličný pluh Kverneland Ecomat může při přepravě po silnici představovat bezpečnostní riziko, a to zejména v zúžených místech, při příjezdu na farmu nebo na kruhových objezdech. Proto Kverneland přišel s řešením Trailer Transport Solution (TTS). Pro maximální bezpečnost na pozemních komunikacích se pluh se systémem TTS chová jako přívěs. Otočný bod pluhu se nachází ve středu těžiště traktoru, takže v zatáčkách nedochází k náklonu. Pro snížení přepravní výšky lze pluh jednoduše snížit kdykoliv je potřeba. Nastavit pluh na orbu z přepravní polohy a naopak trvá pouze jednu minutu.