Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Precizní založení porostů ozimé řepky se stroji Kverneland – pásové zpracování půdy a aplikace průmyslového hnojiva

Zveřejněno: 29. 1. 2024

Společnost Kverneland Group Czech ve spolupráci s Centrem precizního zemědělství České zemědělské univerzity v Praze a společností SAS Agro s.r.o. založila pokusy s řepkou ozimou z důvodu ověření kvality, snižování vstupních nákladů a snižování dávek herbicidů.

Kverneland Group Czech se na pokusu podílel závěsnou technikou.

Cílem projektu je vývoj, ověření a modifikace pěstebních technologií plodin vysévaných do širších řádků s využitím strojů Kverneland Group pro podmínky střední a západní Evropy. Projekt byl z hlediska využití podzimního časového období zatím koncipován na porosty ozimé řepky, ale cíleně zaměřen rovněž na kukuřici, slunečnici, sóju, čirok a brukvovité rostliny pěstované nejen na produkci osiva.

Kverneland Group Czech s.r.o. se na pokusu podílel závěsnou technikou, která realizovala naorání pásku a uložení hnojiva NPK, následné zasetí plodiny, uložení hnojiva Amofos a ošetření zasetého řádku preemergentním herbicidem BUTISAN Complete. Konfigurace souprav byla sestavena nasledovně: čelně nesený zásobník Kverneland f-drill v konfiguraci s Kverneland Kultistrip 6000 F, který aplikoval NPK v dávce 100 kg/ha do hloubky 25 cm. Tuto soupravu nesl a obstarával traktor Kubota M7153 Premium KVT. Druhá souprava, která sloužila k setí, aplikaci hnojiva Amofos v dávce 50 kg/ha a ošetření preemergentním herbicidem Butisan Complete v kombinaci s DAM 40 l/ha + 20 l/ha vody do pásově připravené půdy, byla kombinací traktoru Valtra T 235 Versu, přesného secího stroje Kverneland Optima V a čelně neseného postřikovače Kverneland iXtra LiFe.

Pro dávkování průmyslového hnojiva sloužil nový čelně nesený zásobník Kverneland f-drill. Tento čelně nesený zásobník je připraven na kombinaci s různými stroji a k provozu v různých pracovních záběrech. Je určen pro široký sortiment drobných až větších semen a také hnojiv. Kverneland f-drill se vyrábí ve dvou verzích, co se objemu zásobníku týká. Menší provedení Compact má objem 1 600 litrů, větší varianta Maxi má objem 2 200 litrů. U obou variant je zásobník v plastovém moderním provedení, který je velice dobře utěsněný proti vnikání vody a nečistot. Uvnitř zásobníku je umístěno pyramidové síto, které je dobře známé u rozmetadel Kverneland. Pyramidové síto zůstane bezpečně průchodné i za situace, kdy hnojivo navlhne a začne tvořit hrudky. Kverneland f-drill může být vybaven jedním nebo dvěma dávkovači ELDOS. Varianta DUO se dvěma dávkovači slouží pro kombinaci se stroji o větším záběru, případně pro kombinaci s přesnými secími stroji s více výsevními jednotkami. Varianta stroje Maxi DUO Plus je vybavená děleným zásobníkem v poměru 60:40, takže může současně dávkovat osivo a hnojivo, nebo sít dvě plodiny současně. O dávkování osiva/hnojiva se stará dávkovač ELDOS s elektropohonem a vyměnitelným dávkovacím válečkem. ELDOS se vyznačuje především jednoduchou kalibrací a bezpečným použitím. Kverneland f-drill je plně ISOBUS kompatibilní. Podporuje i pokročilé funkce, jako je automatické vypínání sekcí (dávkovače) a variabilní dávkování na základě předpisové mapy.

Kverneland f-drill lze volitelně vybavit pneumatikovým pěchem, který zamezí utužení půdy tím, že nese část hmotnosti, především v situaci, kdy je zásobník plný.

Pro uložení průmyslového hnojiva sloužil Kverneland Kultistrip 6000 F, který aplikoval hnojivo do hloubky 25 cm. Stroj byl konfigurovaný na 6 řádků s roztečí 50 cm a dvojitým prstovým zamačkávacím kolem.

Kverneland Kultistrip je odpovědí na technologie "strip-till", a to jak pro aplikace v granulované formě, tak ve formě kapalné. Inovativní postup zpracování půdy pro řádkové kultury, jako jsou například kukuřice, cukrovka, slunečnice nebo řepka, přináší řadu výhod. Pracuje tak, že připraví půdu do pásků a dle potřeby a konfigurace aplikuje hnojivo nebo kapalinu tam, kde bude následně založena hlavní plodina. V závislosti na nastavené šířce řádku se až 70 % povrchu půdy nezpracuje. Tím se nejen chrání půda proti erozi a vysychání, ale také se snižují náklady na její zpracování.

Kverneland Kultistrip je uživatelsky příznivý. Všechny nastavitelné součásti jsou předdefinované a pouze se ručně přenastavují bez použití nástrojů. Hnojivo lze ukládat nezávisle na hloubce zpracované půdy. Zavěšení pracovních orgánů na rám je pomocí paralelogramu. Pracovní vozík se skládá z prořezávacího kotouče, odhrnovače rostlinných zbytků, postranních řezných kotoučů, slupicí pro aplikaci hnojiva a rozrušení půdy a drobícího válečku. Slupice lze na stroj osadit v různém provedení, a to jak přímou, tak úhlovou slupici a rovněž oblou slupici. Opotřebitelné díly jako jsou slupice, dláta a křídla mohou být chráněny vrstvou karbidu. Drobící kola lze na stroj osazovat dle půdních podmínek – prutová kola, pogumovaná Farmflex kola nebo V kola, která jsme využili v rámci aplikace. Rám je z profilu 180 x 180 cm. Potřebná údržba je minimální.

Speciální vlastností je oddělené seřízení rozrušovací radličky a zapravovače hnojiva. Znamená to, že můžete měnit pracovní hloubku a hloubku uložení hnojiva v naorané drážce.