Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Precizní zemědělství v ČR využívá již 30 % českých zemědělců z oblasti rostlinné výroby. Další se jej chystají implementovat do 3 let

Zveřejněno: 17. 10. 2024

Precizní zemědělství je aktuálně skloňované u většiny zemědělců a je jedním z nejvýznamnějších trendů tohoto sektoru. Podle analýzy ÚZEI (Ústavu zemědělské ekonomiky a informací) již 30 % českých zemědělských subjektů využívá alespoň nějakou technologii precizního zemědělství.

Precizní zemědělství v ČR využívá již 30 % českých zemědělců.

Z celkového počtu 1 884 zemědělských subjektů, které se věnovala analýza ÚZEI, jich 567 (30 % subjektů) uvedlo, že využívají alespoň nějakou technologii precizního zemědělství. Mezi zemědělskými subjekty v ČR jsou nejvíce rozšířeny technologie z kategorie navádění a řízení soustav, které využívá 23 % respondentů. Mezi těmi, kteří využívají precizní zemědělství, pak tyto technologie využívá 76 % respondentů. Variabilní aplikace hnojiv využívá 8 % respondentů (27 % z uživatelů precizního zemědělství) a variabilní aplikace přípravků na ochranu rostlin využívají 3 % respondentů (10 % z uživatelů precizního zemědělství). Zpracování půdy a zakládaní porostu zastupuje 9 % respondentů (30 % těch z uživatelů precizního zemědělství). S drony pracují 3 % respondentů (10,5 % uživatelů precizního zemědělství) a s roboty 0,4 % respondentů (1,5 % uživatelů precizního zemědělství).

Konkrétně je nejvíce zastoupeno navigování a automatizace při řízení strojů (20 % respondentů; 63 % výměry všech respondentů). Druhou nejvyužívanější technologií je sekční kontrola záběru, kterou 16 % respondentů obhospodařuje 59 % veškeré své výměry. Na třetí příčce je využívání variabilních aplikací dusíkatých hnojiv, která používá 7 % respondentů na 21 % jejich výměry.

Technologie navádění a řízení soustav využívá 427 zemědělských subjektů, tedy 22,7 %. Z celkového počtu respondentů, kteří́ využívají technologie precizního zemědělství́ využívá jednu nebo více technologií v této kategorii 75,3 % podniků.

Růst popularity a zároveň nezbytnost postupného využívání technologií a řešení precizního zemědělství potvrzuje i strategie předního českého dovozce zemědělské techniky Agromex a softwarové společnosti CleverFarm.
Růst popularity a zároveň nezbytnost postupného využívání technologií a řešení precizního zemědělství potvrzuje i strategie předního českého dovozce zemědělské techniky Agromex a softwarové společnosti CleverFarm.

Nejvíce zastoupenou technologií mezi respondenty jsou navigace a automatizace při řízení strojů (20 %, z čehož nejčastěji využívaným je autopilot s přesností +/- 5 cm) a sekční kontrola záběru (16 %, z čehož nejčastěji využívanou technologií je postřik po sekcích a rozmetadla minerálních hnojiv). Obě technologie jsou využívány asi na 60 % veškeré půdy všech respondentů šetření. Na 25 % výměry je pak využívána optimalizace trajektorií pojezdů.

Celkem 34 % respondentů plánuje v následujících 2 – 3 letech zavést nějakou technologii precizního zemědělství nebo zavést jiný, prozatím méně rozšířený, způsob hospodaření. Nejčastěji se jedná o právě zavedení navigace a automatizace řízení strojů (50 %), variabilní aplikace minerálních hnojiv (27 %) a omezené zpracování půdy (26 %).

Nová řešení z České republiky

Růst popularity a zároveň nezbytnost postupného využívání technologií a řešení precizního zemědělství potvrzuje i strategie předního českého dovozce zemědělské techniky Agromex a softwarové společnosti CleverFarm. Ti společně vyvinuli novou platformu MyMex, která zpřístupňuje metody precizního zemědělství. „Tato platforma umožňuje zemědělcům a farmářům kompletní kontrolu a správu svých farem s přesností a efektivitou. Jedná se o řešení určené pro integraci a optimalizaci. S touto platformou mohou dosáhnout efektivnějšího a udržitelnějšího hospodaření,“ říká Patrik Kalenda ze společnosti Agromex.

Platforma MyMex pomáhá zemědělcům minimalizovat negativní dopady zemědělství na životní prostředí tím, že umožňuje přesnější aplikaci agrochemikálií a optimalizaci pracovních procesů. To může vést ke snížení znečištění půdy, vody a vzduchu a k udržitelnějšímu zemědělskému hospodaření.

Udržitelné systémy hospodaření na půdě jsou do budoucna spojeny s lepším zadržením vody, uhlíku a živin v půdě. Prostřednictvím uzpůsobení dílů půdních bloků na pozemcích lze optimalizovat přejezdy techniky, systémy setí, hnojení a ochrany rostlin a docílit tak vyšší efektivity rostlinné́ produkce. Zároveň velmi důležitou roli hraje „snímání“ – ať už senzory v polích (získávající podrobné údaje o půdních podmínkách a také́ podrobné́ informace o klimatu, požadavcích na hnojiva, dostupnosti vody a zamoření škůdci), drony (upozorňující farmáře na dozrávaní plodin nebo potenciální problémy, poskytování včasných varování o odchylkách od očekávaných rychlostí růstu nebo kvality), satelity (usnadnění́ detekce relevantních změn na poli pomocí satelitních snímků).

Platforma MyMex pomáhá zemědělcům minimalizovat negativní dopady zemědělství na životní prostředí tím, že umožňuje přesnější aplikaci agrochemikálií a optimalizaci pracovních procesů.
Platforma MyMex pomáhá zemědělcům minimalizovat negativní dopady zemědělství na životní prostředí tím, že umožňuje přesnější aplikaci agrochemikálií a optimalizaci pracovních procesů.