Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Prutové brány Kverneland Arcadia pro mechanické odstranění plevele a provzdušnění půdy

Zveřejněno: 28. 3. 2024

Kverneland rozšiřuje svůj sortiment o prutové brány Arcadia. Doplňuje tak řadu nářadí pro mechanické hubení plevele, kterou již tvoří rotační plečky Kverneland Helios, meziřádkové plečky Kverneland Onyx a naváděcí rozhraní Kverneland Lynx.

Prutové brány Kverneland Arcadia.

Mechanická regulace plevele pomocí prutových bran Kverneland Arcadia v řádkových plodinách, obilovinách nebo zelenině je díky vysoké výkonnosti velmi účinná. Rozšiřuje možnost reakce v případech, kdy podmínky omezují použití chemické péče o plodiny.

Prutové brány Kverneland Arcadia umožňují regulaci plevele tím, že vytáhnou plevel na povrch, odhalí kořeny a nechají je na povrchu zaschnout. Arcadia navíc dokonale podpoří požadovaný drobící a urovnávací efekt. Společně s vyvláčením plevelů je provzdušněna i povrchová vrstva půdy a podpořena mineralizace, uvolňování živin, především dusíku, udržena životnost odnoží a podpořen růst a vývoj rostlin.

Kverneland Arcadia bude nejprve uveden na trh v pracovním záběru 12 metrů.
Kverneland Arcadia bude nejprve uveden na trh v pracovním záběru 12 metrů.

Přítlak a úhel agresivity prutů lze nastavit zcela nezávisle. Při nastavování stroje tak není nutné dělat žádné kompromisy. Vždy je možné dokonalé nastavení. Úhel agresivity i přítlak prutů jsou řízeny hydraulicky a sledovány speciálními indikátory viditelnými z kabiny.

K dispozici je až 5 kg přítlak na radličku. Celkem 420 prutů o průměru 7 mm je rozmístěno v 7 řadách. Rozteč mezi řádky je 2,8 cm, což zajišťuje efektivní mechanické odplevelení. Každý prut má vlastní napínací pružinu, která udržuje rovnoměrné rozložení tlaku. Speciální zakřivený tvar prutu a automatický systém zvedání prutu zajišťují, že při otáčení na souvratích nedochází ke kontaktu stroje s plodinou. Světlá výška stroje činí 58 cm. Polohu kol lze na rámu přizpůsobit vzdálenostem řádkových plodin.

U největšího modelu je přepravní šířka menší než 3 metry.
U největšího modelu je přepravní šířka menší než 3 metry.

Kverneland Arcadia bude nejprve uveden na trh v pracovním záběru 12 metrů. Následovat budou další modely včetně verze ISOBUS. Arcadia se skládá z 10 sekcí po 1,20 metru. Díky funkci ISOBUS bude každý segment automaticky zvednut na souvrati.

Limitovaná edice bude k dispozici v roce 2024 a sériová výroba je plánována na rok 2025.