VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Řada traktorů Kubota M5 je stále oblíbenější, nejen mezi zemědělci

Zveřejněno: 23. 7. 2024

Japonský výrobce zemědělských, komunálních a žacích traktorů Kubota je na českém trhu již 22 let, přičemž obliba této značky každý rok roste. Proč tomu tak je, se podíváme na příkladu druhé generace řady Kubota M5 značené Kubota M5002. Ta zahrnuje dva modely s výkonem 95 respektive 113 koní.

Traktory Kubota M5 zaujmou všestranností, jednoduchým ovládáním, nízkou spotřebou a jízdním komfortem. Na snímku model Kubota M5112 vybavený čelním nakladačem Kubota LK1901M.

Traktory Kubota M5 druhé generace si svoji oblibu vysloužily především díky své všestrannosti, jednoduchému ovládání, nízké spotřebě a jízdnímu komfortu. Kladné hodnocení získávají – mimo jiné – u menších zemědělců, kteří je využívají při práci s čelním nakladačem v místech, kde je současně potřeba vynikající manévrovatelnost a dobrý výhled z kabiny. Tedy při manipulaci ve stísněných prostorách farmy, ve skladech a podobně.

Obliba modelové řady Kubota M5002 však v posledních letech stoupá i v komunální sféře u obcí a technických služeb. Traktory jsou ceněné při vyhrnování sněhu a posypu komunikací, kdy je v úzkých ulicích mezi auty zapotřebí již zmíněné vynikající manévrovatelnosti a výhledu z kabiny. Obce pak dále traktor využívají k nakládce a odvozu posekané trávy, ke štěpkování ořezaných větví nebo pro práci v obecních lesích.

Řada Kubota M5002 zahrnuje dva výkonové modely a to model Kubota M5092 s výkonem 95 koní a model Kubota M5112 s výkonem 113 koní. Traktory jsou osazeny shodně 4válcovým přeplňovaným motorem Kubota o zdvihovém objemu 3,8 litru s vysokotlakým vstřikováním Common Rail. Aby pohonná jednotka plnila nejpřísnější emisní normu Stage 5, je osazena filtrem pevných částic (DPF), dieseloxidačním katalyzátorem (DOC) a katalyzátorem SCR. Tím je zaručeno snížení tvorby škodlivých emisí.

Plně synchronizovaná 6stupňová převodovka vlastní konstrukce s dvoustupňovým násobičem DUAL SPEED (řazeným pod zatížením) poskytuje veškerý výkon a efektivitu potřebnou pro práci. V dosahu obsluhy se pak nachází ještě páka na řazení třech jízdních skupin. Celkem tak traktor disponuje 36 stupni pro jízdu vpřed a 36 stupni pro jízdu vzad. Plazivé rychlosti jsou součástí standardní výbavy a uživatele potěší též funkce ECo Speed, která při rychlé jízdě (až 40 km/h) snižuje o 20 % otáčky motoru, což má pozitivní vliv na hlučnost a spotřebu paliva. Samozřejmostí u modelů Kubota M5002 je elektrohydraulický reverzor umožňující snadnou změnu směru jízdy vpřed/vzad bez nutnosti použití spojkového pedálu. Páka reverzoru je umístěna na sloupku volantu. Za zmínku stojí i vícelamelová spojka ulehčující práci s čelním nakladačem a zvyšující produktivitu a ovladatelnost traktoru.

Díky dobrému výhledu a manévrovatelnosti jsou traktory Kubota M5 ceněné i v komunální sféře při vyhrnování sněhu a posypu komunikací.
Díky dobrému výhledu a manévrovatelnosti jsou traktory Kubota M5 ceněné i v komunální sféře při vyhrnování sněhu a posypu komunikací.

Hydraulika

Hydraulické čerpadlo pracuje při tlaku 196 barů s průtokem 64,4 l/min. Zadní tříbodový závěsu může být zatížen až 4 100 kg, přičemž ramena závěsu jsou vybavena rychloupínacími háky. Standardně jsou dodávány 2 hydraulické okruhy, které lze rozšířit o 3. ventil s regulací průtoku. V základu lze přepínat mezi dvojicí rychlostí 540 ot/min a ekonomickou variantou 540E, které mohou být na přání zákazníka nahrazeny rychlostmi 540 a 1000 ot/min. Dalším oblíbeným prvkem v této modelové řadě je ovládání tříbodového závěsu EHR. Volitelně jím lze vybavit traktor též v rámci objednání u prodejce.

Kabina

Kabina modelu Kubota M5002 vychází z kabiny předešlé generace Kubota M5001. Zůstalo osvědčené zaoblené čelní sklo zlepšující výhled a zvětšující prostornost či panoramatický střešní průhled usnadňující práci s čelním nakladačem. Potěší dostatek místa nad hlavou a umístění ovladačů, které se převážně nachází na pravém sloupku. Svou velikostí je kabina pohodlná i při jízdě ve dvou, ke komfortu dále přispívá výkonná klimatizace (standardní výbava) se šesti nastavitelnými výdechy v přístrojové desce. Díky čtveřici LED světlometů je dobře vidět i při práci za šera a v noci.

Přední náprava

Unikátní patentovaná přední náprava s převodem dvojitým kuželovým soukolím dodává traktorům Kubota M5002 maximální obratnost. Tento systém, kompletně uzavřený v olejové lázni, zaručuje dlouhou životnost, snadnou údržbu a – oproti standardním kloubovým převodům – umožňuje dosáhnout extrémně malého průměru otáčení (pouze 4,2 metru) a velké světlé výšky stroje. Standardně dodávaný samosvorný diferenciál přední nápravy, spolu s elektrohydraulickou uzávěrkou diferenciálu zadních kol zajišťují trakci a stálý výkon v nejobtížnějších podmínkách. Pohon přední nápravy lze zapínat a vypínat za jízdy pod zatížením a to pouhým stisknutím jednoho přepínače.

Dvojice joysticků pro ovládání čelního nakladače. Vlevo základní ovládání PROPILOT, vpravo elektronické ovládání e-PILOT.
Dvojice joysticků pro ovládání čelního nakladače. Vlevo základní ovládání PROPILOT, vpravo elektronické ovládání e-PILOT.

Čelní nakladač Kubota LK

Originální čelní nakladač Kubota LK je navržen na míru daného modelu Kubota M5002. Nakladač lze rychle a snadno odpojit a připojit pomocí MACH systému – sdružená bezúkapová rychlospojka, která propojuje hydraulické a elektrické funkce nakladače a traktoru. Díky systému odpojení nakladače FITLOCK je celá operace jednoduchá, obnáší jen jedno opuštění kabiny a vše lze stihnout během jedné minuty.

Standardně dodávaný tlumič rázů SHOCK Eliminator systém snižuje vibrace a rázy z čelního nakladače na traktor a naopak. Nakladač je dále v základu dodáván s bowdenovým ovládáním PROPILOT včetně 3. funkce a s ochranou kapoty traktoru. Euro upínání nářadí s mechanickým odjištěním je již nepsaným standardem v tomto oboru.

Sdružená bezúkapová rychlospojka MACH system.
Sdružená bezúkapová rychlospojka MACH system.

Většina dodaných nakladačů pro modely M5002 je v provedení s oblíbeným mechanickým paraleogramem Kubota LK1500M, vyznačujícím se snadnou obsluhou, dobrým výhledem a všestranným použitím. Pro náročné uživatele je v nabídce nakladač Kubota LK1500H s hydraulickým paraleogramem, který zaručí pohodlnou práci při intenzivním každodenním nasazení. Nakladač může být navíc vybaven elektronickým ovládáním e-PILOT umožňujícím automatické provádění některých úkonů: Jedním z nich je bezesporu systém AUTO-UNLOAD, který umí současně ovládat například otevření přidržovače a vyklopení lopaty a to i v opačném pořadí zaklopení lopaty a zavření přidržovače. Další dostupnou funkcí je systém AUTO-LEVEL, který po stisknutí tlačítka automaticky vrátí nářadí do přednastavené polohy.

U hydraulického paraleogramu jsou k dispozici dvě polohy použití vyrovnávací pístnice. Poloha „lopata“ při zdvihání nebo klesání nakladače přidržuje lopatu, což znamená, že naložený materiál nepadá dopředu ani dozadu. Poloha „paleta“ naopak udržuje při zdvihání nebo klesání vodorovnou polohu vidlí tak, aby nakládaný materiál zůstal v téže poloze v celém rozsahu zdvihu nakladače.

Obě verze nakladačů lze na přání vybavit například 4. funkcí pro přípojné nářadí a také funkcí FAST-LOCK, která umožňuje elektro-hydraulicky připojit nebo odpojit nářadí bez nutnosti opuštění místa řidiče.

Úzkorozchodová Kubota M5002 Narrow vychází též z modelové řady Kubota M5.
Úzkorozchodová Kubota M5002 Narrow vychází též z modelové řady Kubota M5.

Další dostupné verze Kubota M5

Kromě uvedených modelů můžeme v Česku potkat také traktory řady Kubota M5002 v provedení ROPS s ochranným rámem, které jsou určeny pro speciální aplikace. Toto provedení se dodává na objednávku zákazníka. Z modelové řady Kubota M5 dále vychází i oblíbené úzkorozchodové Kubota M5002 Narrow, které se používají zejména pro sady a vinice. Dostupné jsou ve čtyřech výkonových verzích (od 74 do 115 koní) a to jak ve variantách s kabinou, tak i s ochranným rámem ROPS .

5 let záruka

Kubota si zakládá především na kvalitě a spolehlivosti svých strojů. Důkazem je přímo výrobcem poskytovaný celosvětově rozšířený systém záruky Kubota care, díky kterému zákazník získá na stroje zakoupené v síti autorizovaných místních prodejců Kubota pětiletou tovární garanci. Pro model Kubota M5002 pak platí záruka 5 let, nebo 3 000 mth, dle toho, co nastane dříve. Záruka je podmíněna dodržováním výrobcem předepsaných údržeb uvedených v návodu k obsluze a používáním originálních náhradních dílů a maziv Kubota.