Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Rychlý a přesný secí stroj nové generace Väderstad Tempo L 8-32 Central Fill

Zveřejněno: 19. 3. 2023

Secí stroj Väderstad Tempo L Central Fill je k dispozici s 8, 10, 12, 16, 18, 24, a 32 výsevními jednotkami. Do jednotlivých výsevních jednotek je osivo rozváděno rovnou z velkokapacitního zásobníku osiva. Väderstad Tempo L Central Fill nabízí přesnost setí, a navíc zvládá setí všech druhů osiv, od drobných semen jako je řepka olejná až po výsev kukuřice.

Rychlý a přesný secí stroj nové generace Väderstad Tempo L 8-32 Central Fill.

Väderstad Tempo L Central Fill nemá centrální dávkovač osiva, namísto toho si každá výsevní jednotka reguluje počet potřebných semen. Tím napomáhá svému vysoce výkonnému dávkovači osiva PowerShoot. Pod centrálním zásobníkem osiva o objemu 3 000 litrů je umístěn systém podávání osiva pro výsevní jednotky, v případě proudění vzduchu v některém z výstupů je nabráno osivo a posláno do určité výsevní jednotky. Každý vstup zahrnuje dvě výsevní jednotky přes rozdělovač na křídlech. Každá z výsevních jednotek má v horní části systému dávkování osiva PowerShoot umístěn sběrač. Sběrač slouží jako malý zásobník osiva. Dojde-li k naplnění sběrače proud vzduchu se zastaví a dojde k přerušení dodávání osiva do jednotlivých secích jednotek. Při poklesu hladiny osiva ve sběrači se sepne centrální systém podávání osiva a začne jej znovu doplňovat, dokud není znovu celý zaplněn.

Väderstad Tempo L Central Fill s větším pracovním záběrem lze vybavit dávkovacím systémem osiva i hnojiva. Hnojivo je zde dávkováno systémem Väderstad Fenix III, který je schopen dávkovat až 350 kg/ha při rychlosti 15 km/h. Modely s dávkováním osiva i hnojiva mají objem 7 200 litrů, který je rozdělen na dvě komory. Komora pro osivo je o objemu 2 200 litrů, zatímco objem zásobníku pro hnojivo je 5 000 litrů.

Secí stroj Väderstad Tempo L Central Fill lze vybavit teleskopickou nápravou kol, která je snadno nastavitelná z kabiny traktoru. Při práci na poli lze nastavit rozteč kol tak, aby vždy jela mezi řádky vysévaného osiva, zatímco pro jeho přepravu je lze nastavit na šířku 3 metry.

Secí stroj Väderstad Tempo L Central Fill lze vybavit teleskopickou nápravou kol, která je snadno nastavitelná z kabiny traktoru.
Secí stroj Väderstad Tempo L Central Fill lze vybavit teleskopickou nápravou kol, která je snadno nastavitelná z kabiny traktoru.

Ovládání hloubky secího stroje Väderstad Tempo L Central Fill je zajištěno hydraulickým přítlakem ramen, který přenáší hmotnost z vnitřní sekce stroje na jeho vnější. Tímto je lépe umožněno kopírovat jakkoli nerovný povrch pole.

Dík systému Väderstad E-Control vybavený iPadem má obsluha stroje perfektní přehled o pohybu každého semena, které strojem prošlo, včetně jeho kvality či vynechání. Výhodou zde je přívětivé dálkové nastavování i kalibrace a také snadné monitorování v reálném čase. Pomocí iPadu lze nahrávat také nejnovější softwary pro zdokonalování funkce.

Secí stroj Väderstad Tempo L Central Fill je dostupný s výbavou na dávkování hnojiva. V tomto případě je secí stroj vybaven již zmiňovaným zásobníkem o objemu 7 200 litrů. Dávkovací systém Väderstad Fenix III dokáže variabilně upravovat dávku hnojiva dle mapy. Hnojivové botky jsou přesně navrženy tak, aby dokázaly hnojivo ukládat i při velice vysokých rychlostech. Každá přihnojovací jednotka je odpružena, čímž dokáže působit silou až 150 kg. Hnojivo je ukládáno 5 cm od vysévaného osiva nebo pod něj. Opěrné kolo na každé jednotce slouží k řízení hloubky a odhazování půdy od secích jednotek.

Jako další doplňkovou výbavou na secím stroji Väderstad Tempo L Central Fill jsou takzvaně čističe řádků. Čističe řádků mají za úkol odstraňovat posklizňové zbytky, hroudy či kameny. Každý z čističů řádků je přidělán na paralelogramu, čímž je umožněno kopírovat jakýkoli nerovný povrch pole. Nakonfigurovat intenzitu lze pomocí pružiny, která umožňuje zvýšit nebo snížit přítlak čističe řádků. Každý z čističů řádků je vybaven pryžovým kolem, které řídí nastavení hloubky velmi kvalitního hřebenového čistícího kotouče.

Jako další doplňkovou výbavou na secím stroji Väderstad Tempo L Central Fill jsou takzvaně čističe řádků.
Jako další doplňkovou výbavou na secím stroji Väderstad Tempo L Central Fill jsou takzvaně čističe řádků.

Secí stroj Väderstad Tempo L Central Fill je velice přesný a výsevní ústrojí zajišťuje perfektní umístění každého semena i při velice vysokých rychlostech. Výsevní sytém je nabízen o rozměrech 16 mm pro semena do průměru 15 mm nebo o rozměru 22 mm pro semena nad 15 mm. Väderstad Tempo L Central Fill je vybaven soupravou pro drobná semena. Tato souprava je vhodná pro setí drobnosemenných plodin - například řepky olejné či cukrové řepy. Pro šetrnost k osivu je stroj vybaven odpruženými zastavovacími koly a uzavíracími koly s možností nastavení jejich úhlu.

Po uložení semene do výsevní drážky uzavírací pěchovací kolo výsevní drážku uzavře, čímž zajistí perfektní podmínky pro klíčení. U secího stroje Väderstad Tempo L Central Fill lze vybrat z několika druhů pěchovacích kol. Jako první z možností je hřebenové pěchovací kolo, to je nejčastěji využíváno při přímém setí či setí do těžkých jílovitých půd. Další z možností je úzké pěchovací kolo o rozměru 25 mm či široké pěchovací kolo o rozměru 50 mm. Poslední druh pěchovacího kola je kolo vroubkované. Pěchovací vroubkované kolo zabraňuje tvorbě půdního škraloupu a optimalizuje podmínky pro mělce vysévané plodiny - například cukrové řepy.