Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Samojízdné sklízecí řezačky CLAAS JAGUAR modelového roku 2023 přijíždí s řadou inovací

Zveřejněno: 12. 12. 2022

CLAAS představil samojízdné sklízecí řezačky CLAAS JAGUAR 900 a CLAAS JAGUAR 900 TERRA TRAC modelového roku 2023. Nové stroje dostaly vylepšený sběrač. Model CLAAS JAGUAR 840 je osazen výkonnějším motorem. Pro všechny modely je k dispozici terminál CEMIS 1200 s novým systémem GPS PILOT.

Od roku 2023 se bude adaptér CLAAS Pick-Up schopen přizpůsobit podmínkám na poli při vyšších pracovních rychlostech.

Kromě plně mechanického pohonu a variabilního pohonu pro adaptér CLAAS Pick-Up lze u řady řezaček zvolit i dvojitý hydraulický pohon. Ten přinese uživateli výhodu v podobě automatického přizpůsobování rychlosti sběrače adaptéru rychlosti jízdy řezačky. Pokud dojde ke změně rychlosti pojezdu nebo nastavené délky řezu, sběrací adaptér a jeho součásti se vždy přizpůsobí aktuálním sklizňovým podmínkám. Změny lze ponechat na automatu, případně je lze provádět manuálně z kabiny. Výsledkem je, zejména při měnících se podmínkách, rovnoměrnější tok hmoty do řezačky. S využitím hydraulického pohonu také úzce souvisí pozitivní efekt nízkého opotřebovávání komponentů adaptéru.

Od roku 2023 se bude adaptér CLAAS Pick-Up schopen přizpůsobit podmínkám na poli při vyšších pracovních rychlostech. Pokud se změní rychlost pojezdu nebo nastavená délka řezanky, rychlost sběracího bubnu a šneku se automaticky přizpůsobí aktuálním podmínkám. Novinkou je také automatické mazání řetězu levostranného pohonu šneku a sběracího bubnu.

Model CLAAS JAGUAR 840 je k dispozici s větším šestiválcovým motorem Mercedes-Benz OM 471 LA (Stage V), který se již používá v modelu CLAAS JAGUAR 850. Nejmenší řezačka z portfolia tak získala o 27 koní více. Maximální výkon se zvýšil na 435 koní při 1 600 ot/min a k dispozici jsou výrazně větší rezervy točivého momentu.

Terminál CEMIS 1200  nyní dostaly i řezačky řady CLAAS JAGUAR 900 a 800.
Terminál CEMIS 1200 nyní dostaly i řezačky řady CLAAS JAGUAR 900 a 800.

Terminál CEMIS 1200 s nově vyvinutým systémem GPS PILOT můžeme nalézt ve sklízecích mlátičkách řady CLAAS TRION a CLAAS LEXION. Terminál nyní dostaly i řezačky řady CLAAS JAGUAR 900 a 800. Automatický řídicí systém lze využít při sklizni kukuřice, plodin na GPS a pícnin. CEMIS 1200 má 12palcovou obrazovku, která poskytuje 2D a 3D zobrazení s možností rozdělení obrazovky, jakož i online správu úkolů a dokumentaci s exportem dat pomocí TELEMATICS nebo USB klíče.

Další novinkou je dvoustupňová aktivace funkcí AUTO PILOT/GPS PILOT a CEMOS AUTO PERFORMANCE nebo CRUISE PILOT. Po najetí do další linie obsluha nejprve stiskem tlačítka aktivuje systém řízení a zrychlí na rychlost, při které je stroj CLAAS schopen optimálně využít dostupný výkon; druhým stiskem tlačítka na páce CMOTION převezme CEMOS AUTO PERFORMANCE nebo CRUISE PILOT (v závislosti na výbavě řezačky) automatické řízení pojezdové rychlosti. Pokud je tlačítko stisknuto o něco déle; obě funkce se aktivují současně.