Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Secí stroje KUHN drží krok s požadavky zákazníků

Zveřejněno: 13. 10. 2023

Závěsná technika KUHN se proslavila především pícninářskými stroji, ale dlouholetou tradici nelze upřít ani v oblasti secích strojů. V souladu s moderními postupy přináší společnost KUHN do svých strojů inovace tak, aby stále zvyšovala kvalitu jejich práce a vysokou výkonnost i při zachování snadné obsluhy. To je cílem nejenom nové řady secích strojů KUHN VENTA, ale i modelů KUHN SITERA a KUHN ESPRO, které si též představíme.

Pneumatický secí stroj KUHN VENTA 3020 (řada 1000).

Pneumatický secí stroj KUHN VENTA se vyrábí ve 2 řadách – řadě 1000 a 100. Obě řady jsou dostupné s pracovním záběrem od 3 do 4 metrů. Řada KUHN VENTA 1000 je určena pro náročnější zákazníky a je u ní možné vybavit stroj ventily Vistaow, které budou bezpečně hlídat průtok osiva a nastaví libovolný rytmus kolejových řádků. Objem zásobníku činí 1 500 – 1 800 litrů, a, stejně jako u jiných typů pneumatických strojů KUHN, je dávkovací ústrojí s jedním válečkem pro všechny typy osiv. Toto výsevní zařízení je léty prověřená technologie, která zaručuje velmi rychlé a jednoduché nastavení výsevku. Elektrický pohon umožňuje modulaci aplikační dávky během práce, a to manuálně nebo podle aplikačních map.

Řada KUHN VENTA 100 prošla v tomto roce inovací, která mimo jiné přinesla možnost napojení přes ISOBUS (nebo je stále možné využít veškerou elektroniku prostřednictvím terminálu VT 30 pro traktory bez ISOBUS). Stroj KUHN VENTA 100 je ideální pro zemědělce, kteří hledají lehký a dostupný pneumatický stroj pro traktory nižších výkonnostních tříd. Na to navazuje i pracovní nářadí, se kterým je možné secí stroj agregovat – například rotační brány KUHN řady 100 (rotační brány ovšem nelze kombinovat napříč řadami a pro stroj KUHN VENTA řady 1000 jsou určeny brány KUHN řady 1000). Patentovaný spojovací systém umožňuje k secím strojů rychlé připevnění i demontáž bran. Stroje jsou vybaveny 3 typy secích botek od nožových, jednodiskových až po secí botky Seedflex s dvojitým diskem. Secí botky disponují přítlačnými kolečky pro přesnou kontrolu hloubky setí a pro optimální kontakt půdy s osivem.

Další novinkou v mechanických secích strojích je KUHN SITERA řady 100. Tato řada mechanických strojů, stejně jako KUHN VENTA řady 100, vychází z vyšší řady 1000, a je samozřejmě kompatibilní s rotačními bránami řady 100. Z vyšší řady 1000 čerpá secí stroj KUHN SITERA výhody jako je elektrický pohon nebo rozhraní ISOBUS, ale je vytvořen jako lehčí a ekonomičtější alternativa pro menší zemědělce.

Oblíbené modely secích strojů KUHN

A Univerzálnost na prvním místě. Tímto sloganem by se mohl řídit secí stroj KUHN ESPRO, který je určený jak do konvenčně zpracované půdy, tak do podmínek minimalizace, anebo s ním lze přímo sít i například do meziplodin. Jedná se o modulární secí stroj, který nabízí širokou škálu možností konfigurace. V základní výbavě jsou tyto secí stroje vybaveny dvěma řadami pracovních disků o průměru 460 mm a zadním pneumatikovým pěchem s koly o průměru 900 mm a s předsazením o 200 mm a speciálním čtvercovým profilem, které vytváří kvalitní seťové lůžko. Velký průměr kol v kombinaci s předsazením snižuje valivý odpor a umožňuje vysokou pracovní rychlost až 17 km/h.

Univerzální secí stroj KUHN ESPRO s Vistaflow a unikátním secím rámem s botkami Crossflex.
Univerzální secí stroj KUHN ESPRO s Vistaflow a unikátním secím rámem s botkami Crossflex.

Secí stroje modelové řady KUHN ESPRO jsou osazeny jedinečným secím rámem Crossflex s dvoudiskovými secími botkami. Co se týče volitelné výbavy, tak na stroji je velice oblíbený přední pneumatikový pěch nebo přední smyková lišta. Dnes je již standardem volitelné výbavy i hlídání průtoku osiva ventily Vistaflow, které jsou umístěné na každou výsevní botku, a které zároveň slouží i jako elektronické klapky. Díky tomu se KUHN ESPRO stává ještě univerzálnějším, protože není problém se přizpůsobit nepravidelným kolejovým řádkům. Secím strojům KUHN ESPRO se na našem území dostává každý rok čím dál větší obliby. Narůstající poptávku zaznamenávají hlavně modely s děleným zásobníkem.

Více informací se můžete dozvědět od produktových manažerů společnosti KUHN CENTER CZ nebo jejích dealerů.