Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Secí stroje Väderstad Tempo mají nové funkce a elektroniku pro zajištění ještě přesnějšího setí

Zveřejněno: 24. 10. 2023

Přesné secí stroje Väderstad Tempo L 8-32, Tempo V 6-12 a Tempo F 6-8 jsou k dispozici s novým elektronickým systémem WSX. Kromě ještě přesnějšího setí nový systém secímu stroji poskytne nové funkce, jako je automatická singulace osiva, aktivní hydraulický přítlak řádkových jednotek a také kompenzace při setí po křivce. Modernizovaný secí stroj se představil novinářům na Tiskových dnech v Rakousku.

Secí stroje Väderstad Tempo s novým elektronickým systémem WSX.

Väderstad Tempo je jedním z nejprodávanějších secích strojů a nosným produktem švédské firmy Väderstad. Nejnovější secí stroje modelového roku 2024 obdrží nový elektronický systém WSX s novými elektromotory a vylepšenou kabeláží. Za vývojem stojí samotný Väderstad.

Se systémem WSX (s gyroskopem) přichází tři nové funkce zvyšující přesnost setí. První funkcí je zavedení automatické singulace osiva pro zajištění přesné singulace osiva v secím stroji Väderstad Tempo bez nutnosti ručního nastavení. Díky senzorům v každé řádkovací jednotce je výsevek průběžně monitorován a automaticky upravován na optimální nastavení. Automatická singulace šetří čas a zvyšuje produktivitu na poli. Tuto funkci ocení zejména zemědělci a poskytovatelé služeb, kteří střídají plodiny.

Automatická singulace osiva v secím stroji bez nutnosti ručního nastavení.
Automatická singulace osiva v secím stroji bez nutnosti ručního nastavení.

Nově je také k dispozici aktivní hydraulický přítlak řádkových jednotek, který zajistí přesnou hloubku setí nezávisle na stavu půdy. Systém má za úkol vždy dodržet nastavenou přítlačnou sílu řádkových jednotek a v závislosti na půdních podmínkách přidává nebo uvolňuje přítlak řádkových jednotek na půdu. Pokud například přejíždí přes lehčí oblast pole, přítlak se sníží. Pokud přesný secí stroj Väderstad Tempo vjíždí do oblasti s tvrdšími půdními podmínkami, přítlak se zvýší. Pro zajištění rychlé reakce pracuje systém s hydraulikou. Tenzometr je umístěn na táhle opěrných kol, jímž se nastavuje pracovní hloubka řádkové jednotky.

Nově je u secího stroje Väderstad Tempo k dispozici aktivní hydraulický přítlak řádkových jednotek, který zajistí přesnou hloubku setí nezávisle na stavu půdy.
Nově je u secího stroje Väderstad Tempo k dispozici aktivní hydraulický přítlak řádkových jednotek, který zajistí přesnou hloubku setí nezávisle na stavu půdy.

Secí stroj Väderstad Tempo může být vybaven buď aktivním hydraulickým přítlakem s jednou zpětnou vazbou a ovládáním pro celou šířku stroje, nebo individuálním aktivním hydraulickým přítlakem pro každou řádkovou jednotku. Tuto funkci lze navíc využít při tvorbě kolejových řádků. Secí stroj Väderstad Tempo je vybaven individuálním aktivním hydraulickým přítlakem pro každou řádkovou jednotku a je schopen využít tento systém k odlehčení tlaku a zvednutí jednotlivých řádkových jednotek při vytváření kolejových řádků. Aktivní hydraulický přítlak přitom spolupracuje s dynamickým systémem ubírání řádků secího stroje Väderstad Tempo. To znamená, že pro obsluhu postřikovače budou vodicí linie dobře viditelné, a to i před vzejitím porostu.

Secí stroj Väderstad Tempo disponuje novými utěsněnými konektory.
Secí stroj Väderstad Tempo disponuje novými utěsněnými konektory.

Další novinkou je zavedení kompenzace křivek zajišťující konzistentní dávkovací výkon v celé šířce secího stroje Väderstad Tempo při zatáčení. To znamená, že vnitřní řádkové jednotky v zatáčce dočasně sníží svůj výsevek (či aplikaci hnojiva, mikrogranulátu), zatímco vnější řádkové jednotky jej zvýší. Gyroskopické senzory rozpoznají, kdy se stroj otáčí, a upraví dávkovací výkon každé řádkové jednotky tak, aby byla vždy zajištěna konzistentní dávka v celé šířce secího stroje Väderstad Tempo.

Sériová výroba nových přesných secích strojů Väderstad Tempo začne v létě roku 2024.