Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Strautmann Aperion – návěs, na který nedá dopustit nejeden zkušený řezačkář

Zveřejněno: 25. 9. 2024

Traktorový návěs Strautmann Aperion je skutečně všestranný talent. Tento univerzální návěs je určen na rychlou a bezproblémovou přepravu všech typů zemědělských komodit. Obzvlášť vysoký stupeň variability a flexibility činí Strautmann Aperion velmi efektivním řešením pro zemědělské podniky a poskytovatele zemědělských služeb. Podlahový dopravník s nekonečným pásem je jedinečnou vlastností, která vykládku nejen usnadňuje, ale zvyšuje i její rychlost a zabraňuje provozním chybám.

Traktorový návěs Strautmann Aperion s ložným objemem až 42 m3 (u modelu Strautmann Aperion 3401 je to až 52 m3) v agregaci s traktorem New Holland T7.315AC edice BluePower.

Návěs Strautmann Aperion nic nezastaví

Po úspěšné prezentaci traktorového návěsu Strautmann Aperion při příležitosti světoznámého veletrhu Agritechnica 2015 a rostoucím úspěchu na trhu v následujících letech byl německý výrobce nucen v září 2021 Strautmann Aperion z nabídky dočasně stáhnout, kvůli tehdejší situaci na trhu. Tlak trhu a neochvějná spokojenost zákazníků, kteří stále přicházeli s novými poptávkami, přiměly vedení společnosti, aby udělali maximum pro opětovné zařazení stroje do prodejního portfolia. Tento čas však využili k modernizaci a inovaci a s radostí můžeme nyní říci, že od dubna 2024 je stroj opět možné poptávat u svých ověřených regionálních prodejců, jako je Agrotec a.s. a jeho dealerská síť ARBO, spol s r.o. a KVARTO s.r.o.

Všestrannost na prvním místě. Strautmann Aperion je s vámi od jara až do zimy

Strautmann Aperion umožňuje celoroční využití. Jeho univerzálnost činí stroj efektivním pomocníkem pro všechny typy farem. Ať už se jedná o obilí, siláž, brambory, řepu, nebo chlévskou mrvu, balíky i palety, nic pro tohoto velkoobjemového hrdinu není problém. Ve srovnání s jinými dostupnými návěsy na trhu přesvědčuje Strautmann Aperion zákazníky zejména jednoduchým systémem kontinuálního pásu z gumy o tloušťce 10 mm. V nabídce jsou dva modely s maximální hmotností od 24 do 34 tun.

Nekonečný dopravník pro nekonečné možnosti.
Nekonečný dopravník pro nekonečné možnosti.

Jednoduchost ruku v ruce s genialitou

Obzvlášť robustní nástavba stroje má jednoduchou, avšak geniální konstrukci. 10 mm silný a robustní gumový pás s tkaninovým vyztužením tvoří základ nástavby. Pás běží na podpůrných válcích vzdálených 30 cm od sebe a je kontinuální díky vulkanizovanému svaření. Hydraulický pohon prostřednictvím robustní převodovky na zadní části je zvlášť silný a zajišťuje spolehlivou vykládku za jakýchkoli podmínek.

I brambory jsou v návěsu Strautmann Aperion jako v bavlnce

Boční panely univerzálního návěsu Strautmann Aperion jsou vyrobeny z plastových sekcí vyztužených skelnými vlákny v kombinaci s robustními podpůrnými prvky nástavby, což výrazně zvyšuje rychlost vykládky. Plastové sekce jsou rovněž vhodné pro přepravu citlivých plodin, jako jsou například brambory. Díky široce otevíratelnému zadnímu čelu lze Strautmann Aperion bez větší námahy nakládat i ze zadní části, což se perfektně hodí pro přepravu balíků nebo třeba bigbagů.

Boční panely univerzálního návěsu Strautmann Aperion jsou vyrobeny z plastových sekcí vyztužených skelnými vlákny v kombinaci s robustními podpůrnými prvky nástavby, což výrazně zvyšuje rychlost vykládky.
Boční panely univerzálního návěsu Strautmann Aperion jsou vyrobeny z plastových sekcí vyztužených skelnými vlákny v kombinaci s robustními podpůrnými prvky nástavby, což výrazně zvyšuje rychlost vykládky.

Bezpečnost je prioritou číslo jedna

Strautmann Aperion 2401 je standardně vybaven hydraulickým tandemovým podvozkem. Tento podvozek vyniká obzvlášť stabilními jízdními vlastnostmi, a to i ve svazích. Pasivně řízená náprava zlepšuje jízdní vlastnosti při zatáčení a zabraňuje poškození travního drnu při použití na travnatých plochách. Alternativně je k dispozici aktivně řízená náprava. Manévrovatelnost je vynikající, což oceníte zejména v případě, že máte omezený prostor na dvoře. U modelu Strautmann Aperion 3401 je součástí standardní výbavy hydraulický tridemový podvozek se zvedatelnou nápravou a aktivním řízením náprav. Oba modely lze vybavit velkými pneumatikami až do rozměru 800/45 R26.5. Tyto pneumatiky chrání půdu proti utužení a usnadňují jízdu na poli, a to i za obtížných podmínek.

Strautmann Aperion 2401 je standardně vybaven hydraulickým tandemovým podvozkem.
Strautmann Aperion 2401 je standardně vybaven hydraulickým tandemovým podvozkem.

Není nad praxi, aneb očima zkušeného řezačkáře

Kukuřice na siláž je jednou z nejdůležitějších plodin pro výrobu siláží a krmiv pro chov hospodářských zvířat. Díky své vysoké výnosnosti, nutriční hodnotě a snadné zpracovatelnosti se stala oblíbenou volbou mezi zemědělci. Silážování v Bulharech na jižní Moravě měl pod palcem zkušený řezačkář Ing. Michal Vencel, který si spolupráci s návěsem Strautmann Aperion nemůže vynachválit. „Návěs Strautmann Aperion 2401 představuje ideální řešení pro nás, jakožto obsluhu sklízecí řezačky, protože práce s ním se stává mnohem efektivnější a pohodlnější. V našem případě byla kukuřice do návěsu foukána řezačkou New Holland FR650, která je vybavena pokročilým systémem IntelliFill. Tento automatický systém plnění odvozních prostředků fungoval téměř učebnicově a maximálně využil objem návěsu, což výrazně přispělo k optimalizaci celého procesu sklizně.“ Vysvětluje sám pan Vencel. Jedním z klíčových aspektů této technologie je schopnost řezačky foukat materiál za sebe, což je v praxi velmi užitečné. Pro usnadnění plnění a zajištění lepšího výhledu do korby se uplatňuje hydraulicky sklopné přední čelo. „Toto řešení nám umožňuje jasně vidět, jak se návěs plní, a tím se zvyšuje efektivita práce. Celkově lze říci, že kombinace moderní technologie a praktických prvků, jako je sklopné čelo, činí návěs Strautmann Aperion 2401 výjimečným pomocníkem při sklizni, a to jak z hlediska výkonu, tak z hlediska našeho pohodlí.“ Chválí si práci s univerzálním návěsem Strautmann Aperion Michal.

Neporazitelné trio návěs Strautmann Aperion v agregaci s traktorem New Holland T7.315AC edice BluePower a řezačka New Holland FR650 ve službách zemědělcům v Bulharech na jižní Moravě.
Neporazitelné trio návěs Strautmann Aperion v agregaci s traktorem New Holland T7.315AC edice BluePower a řezačka New Holland FR650 ve službách zemědělcům v Bulharech na jižní Moravě.