Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Téma digitalizace zemědělství znělo Prostějovem

Zveřejněno: 7. 3. 2023

Zajímavé informace a novinky z praxe i akademické sféry nabídl seminář Úvod do digitálního zemědělství.

Téma digitalizace zemědělství znělo Prostějovem.

Ve středu 22. února se v prostorách prostějovské radnice sešli zástupci z řad zemědělců, inovativních firem a Univerzity Palackého v Olomouci. Akci, kterou pořádalo Inovační centrum Olomouckého kraje (ICOK), si nenechal ujít ani Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje a předseda správní rady ICOK.

„Zemědělství je za posledních sto let jedním z nejvíce progresivních oborů, který zaznamenal obrovské změny. Jde o oblast, která je pro nás, jako pro společnost, absolutně nepostradatelná. Navíc nám Hanákům je téma hospodaření na poli vlastní, tedy není se čemu divit, že je také oblastí, kterou v rámci Inovačního centra Olomouckého kraje podporujeme a věnujeme se jí,“ uvedl Jan Šafařík.

Na seminář si příspěvek o digitálních technologiích připravili Pavel Milata z Leading Farmers CZ, Ondřej Černý z EFG Rapotín a například Martin Ullman představil nový robotický plečkovací stroj firmy Ullman využívající umělou inteligenci. Nechyběl ani Radoslav Koprna z Katedry chemické biologie PřF UP, který hovořil o vývoji biostimulantů.

„Na semináři vznikla zajímavá diskuse k různým tématům o využití nových poznatků v digitalizaci zemědělství. Podobné akce jsou příležitostí pro navázání nových kontaktů, ale i získání nového pohledu na danou věc. Tedy, co se v zemědělství používá, jaké jsou perspektivy a možnosti,“ doplnil Radoslav Koprna.

Precizní zemědělství a digitalizace jsou mezi českými a moravskými farmáři stále častěji skloňovanými tématy. Právě formou odborných seminářů a workshopů se Inovační centrum Olomouckého kraje doméně specializace Zemědělství pro 21. století věnuje dlouhodobě. Je to jedna z důležitých oblastí v rámci RIS3 OK strategie.