Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Versatile 1080 Big Roy - skutečný poklad Manitoby, který vynikal v mnoha směrech. Už v 70. letech měl kamerový systém

Zveřejněno: 7. 2. 2022

V 70. letech vrcholil závod různých výrobců s cílem vyrobit největší a nejvýkonnější traktor Versatile 1080 Big Roy. Do této soutěže se přihlásil i model 1080 společnosti Versatile. Přezdívku Big Roy získal podle šéfa společnosti.

Čtyřnápravová konstrukce, jakkoli inovativní, byla pro traktor Versatile 1080 Big Roy nevýhodou.

Traktor Versatile 1080 Big Roy byl navržen a vyroben v roce 1977. Existuje domněnka, že byl traktor určen pro australský trh, protože v Austrálii je mnoho velkých farem, které mají všechny obhospodařované plochy v jednom bloku. Velmi velký traktor by v Austrálii představoval menší problém než v Severní Americe, kde mají velké farmy pole v několika roztroušených blocích - to znamená, že se zemědělské stroje musí pohybovat po silnicích. Velké traktory představují v silniční dopravě značné problémy.

V 70. letech navíc vrcholil závod různých výrobců s cílem vyrobit největší a nejvýkonnější traktor. V roce 1977 firma Steiger Tractor experimentovala se svým traktorem Panther Twin ST650 o výkonu 650 koní a firma Big Bud přicházela s traktorem Big Bud 747 o výkonu 760 koní. Do této soutěže se přihlásil i model Versatile 1080 společnosti Versatile.

V zimním období v letech 2015 až 2016 proběhla kompletní renovace traktoru Versatile 1080 Big Roy.
V zimním období v letech 2015 až 2016 proběhla kompletní renovace traktoru Versatile 1080 Big Roy.

Ať už však byl důvod vzniku modelu Versatile 1080 jakýkoli, prezident a generální ředitel společnosti Versatile Roy Robinson rozhodl, že Versatile potřebuje traktor s vysokým výkonem.

Z konstrukčního stolu konstruktérů vzešel čtyřnápravový traktor Versatile 1080 Big Roy poháněný vznětovým motorem Cummins KTA-1150 o výkonu 600 koní. Na čtyřech nápravách bylo namontováno celkem osm kol s pneumatikami o rozměrech 30,5 X 32. Model Versatile 1080 obrátil konvenční konstrukci traktoru s pohonem všech kol, protože motor byl umístěn v zadní části traktoru. Moderní prostorná kabina se nacházela před motorovým prostorem a před ní byla umístěna palivová nádrž.

Traktor Versatile 1080 Big Roy prošel během let mnoha úpravami.
Traktor Versatile 1080 Big Roy prošel během let mnoha úpravami.

Kabina traktoru Versatile 1080 Big Roy je přístupná z obou stran posuvnými dveřmi a žebříky, které se v době nepoužívání zasouvají do karoserie traktoru. Výhled z kabiny na zadní část traktoru je velmi omezený, protože motorový prostor byl poměrně vysoký. Aby byl umožněn výhled dozadu, byl nainstalován kamerový systém s prachotěsnou 120stupňovou kamerou namířenou dolů na oj a 9palcovým televizním monitorem nainstalovaným v přístrojové desce, odkud mohla obsluha snadno sledovat obrazovku. V roce 1977 to byla rozhodně špičková technologie!

Aby byl umožněn výhled dozadu, byl nainstalován kamerový systém s prachotěsnou 120stupňovou kamerou namířenou dolů na oj a 9palcovým televizním monitorem nainstalovaným v přístrojové desce traktoru Versatile 1080 Big Roy, odkud mohla obsluha snadno sledovat obrazovku.
Aby byl umožněn výhled dozadu, byl nainstalován kamerový systém s prachotěsnou 120stupňovou kamerou namířenou dolů na oj a 9palcovým televizním monitorem nainstalovaným v přístrojové desce traktoru Versatile 1080 Big Roy, odkud mohla obsluha snadno sledovat obrazovku.

Traktor Versatile 1080 Big Roy disponuje šestistupňovou manuální převodovkou, která poskytuje rychlost v rozmezí od 3,7 do 13,2 km/h. Dvanáct 60wattových světel zajišťuje osvětlení pro noční práce na poli. Chlazení motoru zajišťují dva chladiče se dvěma mechanicky poháněnými ventilátory. Traktor váží přes 30 tun.

Traktor Versatile 1080 Big Roy využívá kloubovou koncepci mezi druhou a třetí nápravou. Kloub kromě pohybu ze strany na stranu, který byl nezbytný pro řízení, umožňuje také vertikální pohyb v rozsahu 10 stupňů +/-. Tento pohyb je nezbytný, aby pneumatiky zůstaly v kontaktu s půdou, když se traktor pohyboval po nerovném terénu.

Čtyřnápravová konstrukce traktoru Versatile 1080 Big Roy, jakkoli inovativní, byla pro traktor nevýhodou. Čtyřnápravová konstrukce sice umožňuje dostatečné využití výkonu motoru, a zároveň umožňuje, aby traktor zůstal poměrně úzký, ale výsledkem bylo, že všechny čtyři pneumatiky na obou stranách jezdily ve stejné stopě a způsobovaly vážné problémy s utužováním půdy. Model Versatile 1150 společnosti Versatile, který se objevil po modelu Versatile 1080 a měl výkon 475 koní, se vrátil ke standardní konstrukci traktoru s pohonem všech kol. Model Versatile 1150 používá buď velmi široké pneumatiky (dvoumontáže) nebo trojmontáže. Dnešní traktory s pohonem všech kol, které se blíží výkonu 600 koní, využívají kola o velkém průměru nebo pásové jednotky.

Při bližším zkoumání traktoru Versatile 1080 Big Roy je vidět, že se na něm stále ještě během let hodně pracovalo. Přístup ke spodní části traktoru prozrazuje, že během jeho života bylo provedeno mnoho konstrukčních změn, protože rám nese mnoho stop po svárech, kde byly vyříznuty a později znovu přivařeny části. Kamera sice umožňuje určitý výhled dozadu, ten je však stále omezený. Stejně tak výhled dopředu není příliš dobrý, protože konstrukce podlahy kabiny, kapoty a blatníků způsobuje, že obsluha nevidí na zem od přední části traktoru.

Model traktoru Versatile 1080 Big Roy se nikdy nezačal vyrábět a traktor v muzeu v Austinu (Manitoba) zůstává jediným vyrobeným exemplářem. Traktor byl muzeu darován v 80. letech 20. století spolu s dalšími traktory firmy Versatile.

Společnost Versatile Company oslovila Zemědělské muzeum Manitoba s nabídkou na restaurování traktoru a muzeum souhlasilo. Na podzim roku 2015 společnost Versatile převezla traktor do svého závodu ve Winnipegu, kde byl traktor původně vyroben. Během zimy 2015/2016 byl traktor rozebrán, různé součásti opraveny, znovu sestaveny a traktor znovu natřen do továrního laku, který měl původně.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Zemědělské muzeum Manitoba

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.