Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

ZD Haňovice se otevřelo veřejnosti. Nechyběla moderní technika a nová stáj

Zveřejněno: 20. 6. 2024

V sobotu 1. června 2024 se otevřely brány zemědělského družstva v Haňovicích v rámci Dne otevřených dveří. Veřejnosti se tak naskytla možnost prohlédnout si novou robotickou stáj pro dojnice, posklizňovou linku rostlinné výroby, bioplynovou stanici a nechyběla ani ukázka zemědělské techniky.

Pozornosti návštěvníků neunikla nově otevřená robotická stáj pro dojnice.

Pozornosti návštěvníků neunikla nově otevřená robotická stáj pro dojnice. Stáj je postavena za použití nejmodernějších technologií, poskytující zvířatům dobré podmínky pro produkci mléka. Stáj o výšce 21,1 metru, šířce 55,4 metru a délce 131,65 metrů pojme 520 kusů dojnic. Jde o technologii ustájení na roštech s podroštovými přeronovými kanály pro odvod kejdy (ročně se zde vyprodukuje 9 734 tun). Zakládání krmiva v ZD Haňovice zajišťují samojízdné krmné vozy Faresin, disponující dvěma svislými míchacími šneky. Ty obstarávají efektivní přípravu krmné dávky. Další pomocnou silou ve stáji je automatický přihrnovač krmiva od společnosti Lely. Ve středu robotické stáje je umístěno počítačem řízené dojení. V ZD Haňovice používají robotický dojící systém DeLaval robot VMS V310. Družstvo, v němž se denně vyprodukuje cca 15 000 litrů mléka (v budoucnu se navýší až na 21 000 litrů), disponuje osmi dojícími roboty. Pohyb stáda se řídí přes tzv. „chytré branky“. Stáj má ještě 100 neobsazených míst. Nyní se dojí 36 l/ks/den, ovšem do budoucna je v plánu dojit 40 l/ks/den.

Venkovní prostory patřily výstavě zemědělské techniky používané v ZD Haňovice (např.: vystavený samojízdný postřikovač HARDI Alpha evo, Steyr CVT 6200, Steyr MX 220, pásový shrnovač ROC RT 1000, kolový a teleskopický nakladač JCB aj.). Stroje vystavili i prodejci zemědělské techniky – společnost Agromex s.r.o. prezentovala traktor Fendt a společnost BV-technika, a. s. překvapila strojem – Krone Big M 450.

V ZD Haňovice používají robotický dojící systém DeLaval robot VMS V310.
V ZD Haňovice používají robotický dojící systém DeLaval robot VMS V310.

Pro malé návštěvníky byl připraven doprovodný program. Děti se mohly díky edukačním materiálům a různým hrám od projektu Zemědělství žije!, dozvědět informace o tom, jak to chodí na farmě. Nechyběla možnost projížďky traktorem či motokárami. Obdivovat mohli návštěvníci i vystavený model závodního auta Venduly Vlasákové.

Firma Agromex vystavila traktory Fendt.
Firma Agromex vystavila traktory Fendt.

Zemědělské družstvo Haňovice obhospodařující přes 2 000 hektarů polí u Litovle na Olomoucku se zabývá produkcí obilovin, mléka, výrobou 3D strun – filamentů a produkcí rajčat. Návštěvníkům se naskytla možnost nahlédnout ke skleníkům a zakoupit si vypěstovaná rajčata z místní produkce. Cherry rajčata jsou pěstována s využitím obnovitelných zdrojů – z bioplynové stanice ZD Haňovice využívají elektrickou energii a teplo, pro zálivku se využívá dešťová voda. Rajčata jsou tak k dostání celoročně a vyznačují se intenzivní chutí a čerstvostí.

Firma BV-Technika vystavila samojízdný žací stroj Krone Big M 450.
Firma BV-Technika vystavila samojízdný žací stroj Krone Big M 450.
Autor: Marie Jedličková
Foto: Milan Jedlička