VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 23.9. – svátek slaví Berta

AgroKonzulta Žamberk prakticky předvedla techniku na zpracování půdy a setí značky Kuhn

Zveřejněno: 23. 9. 2024

V areálu firmy AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o. se 5. září 2024 uskutečnil Polní den Kuhn. Návštěvníky přivítal jednatel společnosti Jan Šeda. Poté následovalo představení strojů na zpracování půdy a setí. Po obědě proběhl cyklus přednášek. Pan Ing. Marcel Herout Phd. ze společnosti Adventa, s.r.o. hovořil o technologii strip-till a aktuálním zakládání porostů na erozně ohrožených půdách. Ing. Pavlína Tomášová z AgroKonzulty Žamberk návštěvníky seznámila s dotačními možnostmi pro podzimní kolo PRV a MŽP 2025.

Hloubkový kypřič Kuhn Performer 4000.

AgroKonzulta Žamberk má ve svém sortimentu techniku značky Kuhn již pátým rokem. Na Polním dni se prakticky představila technika na zpracování půdy a setí, Kuhn však vyrábí i techniku pro sklizeň pícnin.

Jako první před diváky přijel šestiválcový traktor Deutz-Fahr 8280 TTV s plynulou převodovkou ve spojení s pluhem Kuhn Vari-Leader. Označení Leader znamená polonesený pluh a Vari plynulé nastavení záběru. Produktový manažer během představení pluhu vyzdvihl kvalitu stroje a zejména fakt, že hlava pluhu je tepelně zpracovaná. Téměř veškeré komponenty a díly, ze kterých je pluh sestaven, si totiž Kuhn vyrábí ve vlastních fabrikách a slévárnách. Většina polonesených pluhů Kuhn prodaných v České republice je vybavena plynulým ovládáním první radlice, stejnou výbavou disponoval představený pluh. Mezi další volitelnou výbavu patří systém jištění. Představený pluh disponoval hydraulickým jištěním (90 až 150 barů), které zemědělci upřednostňují před trhacím šroubem. Tlak v systému jištění lze ovládat plynule z kabiny traktoru (výbava na přání), což se hodí v případě, pokud je potřeba zpracovávat pozemky s lehkými i těžkými půdami a neustále nastavovat přítlak. Samotná slupice pluhu je uchycena uvnitř torzní tyče. Ta je přečepovaná k rámu, přičemž na druhé straně je jištěná akumulátorem. Výkyv slupice je obrovský – dokáže se zvednout o 70 cm a vychýlit o 20 cm do boku na každou stranu. Prezentovaný pluh byl osazen zaklapovacími límci, volit lze i předradličky. Podle produktového manažera jsou mezi českými zemědělci čím dál oblíbenější odolnější opotřebitelné díly z karbidu.

Diskový podmítač Kuhn Optimer XL 9000 s největšími disky, které má výrobce aktuálně v nabídce.
Diskový podmítač Kuhn Optimer XL 9000 s největšími disky, které má výrobce aktuálně v nabídce.

Traktor Deutz-Fahr 9340 TTV o výkonu 340 koní před diváky přivezl diskový podmítač Kuhn Optimer XL 9000 s největšími disky, které má výrobce aktuálně v nabídce. Průměr disků činí 620 mm a pracovní záběr podmítače je 9 metrů. Podmítač je určen pro hlubší podmítku do hloubky 15 cm. Snadno si poradí s větším množstvím rostlinných zbytků, kukuřičným strništěm a hnojem. Často je podmítač agregován s pásovými traktory. Otáčení podmítače je realizováno po zadních válcích a předních opěrných kolech. Hloubka zpracování půdy se nastavuje hydraulicky na jednom místě. Každý disk podmítače je uchycen zvlášť na jednom rameni. Rameno je vyrobeno z jednoho speciálně profilovaného odlitku, na kterém se nezachytávají rostlinné zbytky ani hlína. Podmítač je možné vybavit nejrůznějšími typy válců.

Deutz-Fahr 7250 TTV přijel rovněž s diskovým podmítačem, avšak s modelem Kuhn Optimer L 6000 s disky s menším průměrem 510 mm. Podmítač je určen pro mělčí zpracování půdy do 10 cm. Hodí se tedy pro lehké podmítky a předseťovou přípravu půdy. Systém uchycení disků je shodný jako u většího modelu.

Kypřič Kuhn Cultimer L 300.
Kypřič Kuhn Cultimer L 300.

Deutz-Fahr 6205 RCShift byl agregován s kypřičem Kuhn Cultimer L 300. Jeho pracovní části tvoří tři řady radliček s deseti slupicemi, osm urovnávacích disků a zadní válec. V závislosti na typu použité radličky zvládne provádět podmítku strniště v rozmezí 3 až 7 cm, míchat slámu či nahradit použití pluhu při hloubkové podmítce strniště až do 35 cm.

Deutz-Fahr 9340 TTV předvedl hloubkový kypřič Kuhn Performer 4000. Jeho pracovní orgány tvoří 2 řady disků, řady s radličkami a zadní válec. Jeden průjezd spočívá v provedení několika pracovních úkonů v hloubce 15 až 35 cm v jediném průchodu. Nezávisle uchycené disky mají průměr 510 mm a umožňují efektivní řezání posklizňových zbytků. 4 řady radliček provádějí promíchání zbytků po celém pracovním průřezu. S 85 cm světlostí pod rámem je průchodnost zaručena i v přítomnosti vysokých rostlinných zbytků. Urovnávací kotouče, rozmístěné v řadě, zajišťují urovnání zpracovávané plochy před průjezdem válce. Stroj může být vybaven 3 různými válci.

Secí stroj Kuhn Espro 6000 RC.
Secí stroj Kuhn Espro 6000 RC.

Deutz-Fahr 6210 TTV se předvedl se secím strojem Kuhn Espro 6000 RC, jehož 2 řady pracovních disků otevírají a míchají půdu a zajišťují, že jsou rostlinné zbytky zapraveny do půdy. Disky o průměru 460 mm pomáhají vytvořit jemný povrch. Disky jsou uloženy v párech, pro snížení hmotnosti a pro zlepšení toku půdy a rostlinných zbytků. Před každými dvěma secími botkami se nachází pneumatika konsolidující půdu. V tomto případě se zabraňuje zanechání hrud na řádku, tím je osivo vždy uloženo do stejné hloubky a je zajištěn kontakt osiva s půdou. Secí jednotky jsou uloženy na speciálně tvarovaném profilu pro velmi precizní setí v jakýchkoliv podmínkách a ve vysokých pracovních rychlostech. Zamačkávací kolečka stimulují vzlínání vody k osivu skrz kapilaritu. Zároveň zajišťují kontakt osiva s půdou za výsevními disky. Zavlačovače efektivně přikryjí každé semínko půdou. Také vytváří nakypřenou půdu, která omezuje vytváření krusty. Písmena RC v názvu označují, že má stroj rozdělený zásobník na 2 části a 2 distribuční systémy. Kuhn Espro 6000 RC má odstranitelnou stěnu v zásobníku tvořící rozdělení 40/60. 2 identické distribuční jednotky jsou stejné jako na dalších modelech Kuhn Espro, stejně tak jejich nastavení. Hnojivo nebo druhý typ osiva je uloženo přímo před pneumatikový pěch jednoduchou jednodiskovou botkou. Vždy je jedna uložena mezi 2 secí botky. V tomto případě je hnojivo uloženo v blízkosti osiva. Tím pádem jsou klíčící semena optimálně podpořena v raném stádiu růstu bez rizika popálení.

Polonesený pluh Kuhn Vari-Leader.
Polonesený pluh Kuhn Vari-Leader.

Kromě techniky Kuhn se prakticky představily válce Güttler, jimiž lze provést předseťovou přípravu, a nechybělo ani praktické představení secího stroje Mzuri Pro-Til. Tento secí stroj provádí zpracování půdy, hnojení a setí v jednom přejezdu. Radličky a kola jsou střídavě rozmístěny ve dvou řadách, aby byl ponechán velký prostor pro průchod posklizňových zbytků. Každá kypřicí a secí radlice je nezávisle řízena hydraulickými rameny, aby byl zajištěn přesný přítlak na každou sekci. Řízený tlak zajišťuje přesnou hloubku a vynikající kontakt osiva s půdou. Dávkovací jednotka osiva využívá elektromotory s proměnlivými otáčkami, které pohánějí příslušné výsevní válce. K dispozici je výběr výsevních válečků, vyhovujících prakticky všem typům osiv. Kalibrace je jednoduchá a přesná. Stačí stisknout tlačítko, zvážit nasbírané osivo a zadat množství na ovládacím panelu. Technologie Mzuri Pro-Til spočívá v obdělávání pouze úzkých pásů půdy, do nichž se vysévají hnojiva a osiva. Zbytky plodin zůstávají v neobdělávaných meziřádcích. Jedním přejezdem lze nejen kultivovat pásy půdy, ale také aplikovat minerální hnojiva a vysévat semena plodin a mikrogranule, některé přípravky na ochranu rostlin nebo osivo meziplodin.

Secí stroj Mzuri Pro-Til.
Secí stroj Mzuri Pro-Til.