Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

BV-FEST přilákal zemědělce z Moravskoslezského kraje a okolí. Prohlédli si desítky kusů zemědělské techniky včetně novinek

Zveřejněno: 16. 12. 2022

Ve dnech 22. ‒ 23. 11. 2022 proběhla na středisku firmy BV-Technika, a.s. v Polance nad Odrou akce s názvem BV-FEST. Akce probíhala vždy od 9 hodin dopoledne do odpoledních 16 hodin. Událost byla uspořádána pro zemědělskou veřejnost a školy s cílem dát návštěvníkům možnost prohlédnout si moderní zemědělskou techniku. Společnost BV-Technika má dlouhodobě vybudované jméno na území Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Východočeského kraje.

BV-FEST přilákal zemědělce z Moravskoslezského kraje a okolí. Prohlédli si desítky kusů zemědělské techniky včetně novinek.

Návštěvníci si prohlédli nabídku společnosti, postáli u občerstvení a vydrželi až do odpoledních hodin, kdy se vyhlašovala i tombola. Na BV-FEST přišly stovky návštěvníků a zpětná vazba byla velmi kladná.

V rámci přátelského setkání měli návštěvníci možnost oslovit přítomné produktové manažery a zúčastnit se komentované prohlídky vystavených strojů a celého areálu společnosti. Před chladným počasím se návštěvníci mohli schovat v jedné ze servisních hal, která se na dva dny proměnila v zázemí, kde se podávalo bohaté občerstvení. U hlavního vstupu do haly bylo připraveno milé přivítání s malými drobnostmi pro radost návštěvníků.

BV-Technika je rodinnou společností s tradicí prodeje a servisu zemědělské techniky od roku 1994. Své prodejně-servisní středisko má v Polance nad Odrou, ve Velkém Týnci a v Lanškrouně.

Technika na zpracování půdy a setí značky Lemken

U vstupní brány do areálu společnosti byla k vidění technika na zpracování půdy a setí značky Lemken. Mezi vystavené novinky patřil secí stroj Lemken Solitair DT. Jde o secí stroj jednoduchý na obsluhu a vhodný k agregaci s traktory o výkonu do 250 koní. Může být opatřen jednoduchým nebo dvojitým zásobníkem pro přihnojování nebo setí dvou plodin současně. Přední část stroje lze vybavit pneumatikovým pěchem nebo hydraulicky ovládanou smykovou lištou pro zpracování hrubé brázdy. Pro druhý krok přípravy seťového lůžka je secí stroj opatřen integrovaným kompaktním diskovým podmítačem. Místo něj mohou být umístěny i tzv. „koltry“ s vlnkovým profilem, které nejsou tak agresivní, nemíchají tolik půdu a spíše povrch rozrušují. Za diskovou sekcí následuje pneumatikový pěch s offsetově uspořádanými pneumatikami. Za pěchem může být umístěna sekce s gumovými rozdružovači nahromaděné hlíny, která se objevuje mezi pneumatikami pěchu. Za pěchem může být umístěn i lehký trapézový válec. Výsev zajišťuje lišta Lemken OptiDisc s mechanickým přítlakem a na přání s hydraulickým přítlakem nastavitelným z kabiny. Přítlak činí až 75 kg na botku.

Mezi vystavené novinky patřil secí stroj Lemken Solitair DT.
Mezi vystavené novinky patřil secí stroj Lemken Solitair DT.

K vidění byly i diskové podmítače Lemken Rubin v nejrůznějším provedení. Za zmínku stojí Lemken Rubin 10, který se pyšní velkou univerzálností a plošnou výkonností. Stroj disponuje dvěma řadami disků. Za první řadou disků je nárazový zavlačovač, u něhož lze nastavit hloubku a sklon. Podmítač Lemken Rubin 10 je možné vybavit širokou škálou zadních válců v nejrůznějším provedení. Stroj odvádí kvalitní práci na jakýchkoli půdách, a to i na tvrdém povrchu a při častějším výskytu shluků posklizňových zbytků předplodiny. I v těchto případech dodržuje nastavenou hloubku zpracování půdy, přičemž dochází k pravidelnému zapravování rostlinných zbytků. To následně usnadňuje využívání půdoochranných technologií zpracování půdy a zakládání porostů plodin. Vystaven byl také oblíbený a prodejně úspěšný model mezi velkými pluhy ‒ polonesený oboustranný pluh Lemken Diamant 16.

V čele traktorů Case IH stála novinka

U jedné ze servisních hal byla vystavena sklízecí mlátička Case IH Axial-Flow se sklízecím pásovým adaptérem MacDon. Společnost jí dělaly traktory Case IH nejrůznějších modelových řad. Vystaven byl i nový model Case IH Puma 240 CVXDrive, který nedávno dorazil na trh v inovované podobě.

Vystaven byl i nový model Case IH Puma 240 CVXDrive, který nedávno dorazil na trh v inovované podobě.
Vystaven byl i nový model Case IH Puma 240 CVXDrive, který nedávno dorazil na trh v inovované podobě.

Traktor Case IH Puma 240 CVXDrive má vždy odpruženou nápravu obsahující nyní další akumulátor pro lepší pružení. Při častém otáčení a manévrování přijde vhod adaptivní řízení redukující počet otáček volantu mezi plnými rejdy. Šestiválcový motor se zdvihovým objemem 6,7 litrů byl vylepšen tak, aby vyhovoval emisní normě Stage V. Case IH k tomu využívá vlastní bezúdržbový systém HI-eSCR2. Traktor nově přichází s inovovaným a robustním integrovaným čelním tříbodovým závěsem. Jeho ramena nyní zvednou až pět tun. U plynulé převodovky CVXDrive proběhly softwarové optimalizace. Logika ovládání traktoru zůstala nezměněna. K dispozici je však upravený monitor s rychlým menu.

Vlajková loď mezi postřikovači Agrifac

Vedle traktorů byl vystaven tažený postřikovač Tecnoma a samojízdný postřikovač Agrifac Condor Endurance II, který se pyšní podvozkem StabiloPlus a nádrží o objemu 8 000 litrů. Postřikovač je rozdělen do několika logicky uspořádaných zón. Nádrže na naftu a AdBlue jsou umístěny na straně stroje a jsou lehce přístupné. Stejně tak přívod na čistou vodu do hlavní nádrže. Vše je na jednom místě. Hlavní nádrž na vodu je umístěna uprostřed stroje. Systém čerpadel a elektronika jsou umístěny vzadu kvůli lepší dostupnosti pro snadnou údržbu.

Samojízdný postřikovač Agrifac Condor Endurance II  se pyšní podvozkem StabiloPlus a nádrží o objemu 8 000 litrů.
Samojízdný postřikovač Agrifac Condor Endurance II se pyšní podvozkem StabiloPlus a nádrží o objemu 8 000 litrů.

Samojízdný postřikovač Agrifac Condor Endurance II je vybaven systémem ovládání EcoTronicPlus II. Tento systém má zcela novou, plně integrovanou loketní opěrku a joystick pro snadné ovládání a vyšší produktivitu. Vylepšený systém postřiku GreenFlowPlus s elektropneumatickým regulátorem je ještě kompaktnější, čímž se snižuje množství zbytkové kapaliny. Rozchod kol pro samojízdný postřikovač Agrifac Condor Endurance II se pohybuje od 190 do 460 cm.

Volnou plochu zaplnila závěsná technika

Volnou plochu střediska zaplnila závěsná technika. Nechyběly rozdružovače a krmné vozy STS Olbramovice a SEKO. Sortiment krmných míchacích vozů SEKO je rozsáhlý a pokrývá téměř 100 % možných požadavků farmářů. Nabídka je široká jak rozsahem velikostí míchacích koreb a provedení míchacích systémů (vertikál x horizontál), tak množstvím možností naložení a vyskladnění krmiva. Prezentována byla také technika na zpracování půdy českého výrobce SMS CZ a prutové brány různých druhů od výrobce Einböck. Nechyběl ani secí stroj Grimme Matrix, mulčovače ORTOLAN, technika do živočišné výroby Göweil či silážní lis (vakovač) EURO BAGGING.

Sortiment krmných míchacích vozů SEKO je rozsáhlý a pokrývá téměř 100 % možných požadavků farmářů.
Sortiment krmných míchacích vozů SEKO je rozsáhlý a pokrývá téměř 100 % možných požadavků farmářů.

Značnou část plochy zabraly obraceče, shrnovače, lisy a žací stroje značky Krone. Vystavena byla i samojízdná řezačka Krone Big X 630. Největším vystaveným strojem byl čtyřrotorový shrnovač Krone Swadro TC 1370. Shrnovač má díky sklápěcím prstovým ramenům a podvozku, který lze hydraulicky snížit, přepravní výšku pod 4 metry. Umožňuje variabilní nastavování šířky záběru (od 10,8 do 13,7 metru) a elektrickou regulaci výšky rotorů (s možností uložení dvou pozic). Díky systému hydraulického odlehčení rotorů integrovanému ve zvedacích válcích nedochází k poškozování strniště ani v nejobtížnějších polních podmínkách. Přední rotory rozprostírající píci na široko před zadní rotory, se točí asi o 25 % rychleji než zadní rotory. Zadní rotory pak následně bez zacuchání vytvoří řádek potřebného obdélníkového tvaru.

Značnou část plochy zabraly obraceče, shrnovače, lisy a žací stroje značky Krone.
Značnou část plochy zabraly obraceče, shrnovače, lisy a žací stroje značky Krone.

Mezi lisy vynikal nový model Krone Varipack V 165 XC Plus s nekonečnými pásy. U tohoto lisu je možné plynule nastavit průměr balíku od 0,8 do 1,65 metru. Vystavený model byl navíc vybaven integrálním rotorem v kombinaci se 17nožovým řezacím ústrojím. Nože je možné rychle přizpůsobit jakýmkoli podmínkám. Lisovací sílu a průměr balíku je možné upravovat přímo z místa řidiče na ovládacím terminálu. Měkké jádro se dá podle potřeby nastavit podle intenzity a velikosti ve třech různých stupních.

Nový samojízdný aplikátor Vervaet Quad.
Nový samojízdný aplikátor Vervaet Quad.

Vystavené techniky bylo tolik, že ani plocha v areálu nestačila, a tak se tato technika objevila i před areálem společnosti. Této ploše vévodil nový samojízdný aplikátor Vervaet Quad. Stroj disponuje chladicím systémem vhodným pro práci při teplotách až 45°C. Koncept pohonu a chlazení byl vyvinut ve spolupráci s firmou Volvo Penta. Quad má svůj chladič umístěný v přední části stroje, takže je dostatečně daleko od prachu a zbytků plodin. Třináctilitrový šestiválcový motor Volvo Penta s výkonem 550 koní se chlubí točivým momentem 2650 Nm při nízkých otáčkách motoru pouhých 1200 ot./min. Snadný servis a údržba se vztahuje také na zcela novou převodovku ‒ hydromechanická převodovka vyrobená společností Vervaet. Stroj je opatřen zadním závěsem, na který lze zavěsit různé nářadí pro zapravení hnojiv. Všechny ovládací prvky stroje jsou snadno dosažitelné: joystick a terminál jsou umístěny v nastavitelné loketní opěrce.

V showroomu byla k vidění manipulační technika a rozmetadla

Uvnitř showroomu společnosti byla prezentována manipulační technika Schäffer a Hauer. Nechyběla ani technika pro aplikaci hnojiv firmy Rauch. K vidění byla kotoučová rozmetadla Rauch Axis, která jsou vlajkovou lodí značky Rauch. Prezentovány byly modely s mechanickým (M-Drive) nebo hydraulickým (H-Drive) pohonem.

Nechyběla ani technika pro aplikaci hnojiv firmy Rauch.
Nechyběla ani technika pro aplikaci hnojiv firmy Rauch.

Modely pokrývají pracovní záběry od 12 do 50 metrů a účinně, i při vysokých pracovních rychlostech, aplikují jakýkoliv typ hnojiva. K dispozici je několik variant ovládání hradítek rozmetadla. V případě jedné z nich jde o regulaci prostřednictvím hydraulického okruhu traktoru přes hydraulické pístnice (pro pravý a levý kotouč samostatně), alternativou je verze se servomotory a s možností elektrického ovládání hradítek v závislosti na pracovní rychlosti. Nejpokročilejším řešením rozmetadla Rauch Axis je systém EMC pro kontrolu a regulaci průtoku hnojiva pravého i levého dávkovacího hradítka vzájemně i nezávisle. EMC zajistí přesné dávkování na každé straně kotouče bez ohledu na polní podmínky, umožňuje rychlé nastavení variabilního záběru, dávkování podle aplikačních map a usnadňuje hnojení v klínech. Na ještě vyšší úroveň lze rozmetání hnojiva posunout volbou systému VariSpread Pro, který při dohnojování klínů pozemků nastavuje pracovní záběr plynule a přesně podle hranice pozemku. Doplněn může být o funkci Section Control.