Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Case IH Farmall C vyhoví požadavkům zemědělství, lesnictví i komunální sféry, zároveň nabídne komfort větších traktorů

Zveřejněno: 24. 12. 2020

Práce v zemědělství je náročná, a tak vyžaduje spolehlivé stroje. Traktory Case IH řady Farmall C jsou výkonnými, odolnými, všestrannými a pohodlnými společníky připravenými zvládnout jakoukoli práci – po celý den.

Case IH Farmall C je všestranným traktorem

Pokud jde o výkon, Farmall navazuje na dědictví sahající až do roku 1923. Farmall C staví na této tradici a nabízí nejlepší pohodlí a ergonomii obsluhy ve své třídě, zároveň nabízí funkce k dalšímu zvýšení produktivity. Pokud hledáte všestranný traktor, který zvládne všechno, udělá na vás řada Farmall C dojem.

Traktory jsou navrženy jako univerzální stroje schopné pojmout široké spektrum závěsných a přídavných zařízení, jsou tak ideálním řešením pro farmáře, lesníky a pracovníky v komunální sféře. Farmall C vyniká kompaktními rozměry, a proto mu nedělá problém práce ve stísněném prostoru. Ať už na pastvinách, při chovu dobytka, ve specializovaných firmách, při pěstování zeleniny nebo údržbě trávníků.

Traktory jsou navrženy jako univerzální stroje schopné pojmout široké spektrum závěsných a přídavných zařízení, jsou tak ideálním řešením pro farmáře, lesníky a pracovníky v komunální sféře
Traktory jsou navrženy jako univerzální stroje schopné pojmout široké spektrum závěsných a přídavných zařízení, jsou tak ideálním řešením pro farmáře, lesníky a pracovníky v komunální sféře

Charakteristikou prvních traktorů Farmall byla spolehlivost a univerzálnost, která je v současnosti doménou i řady Farmall C zahrnující modely Farmall C 55, 65, 75, 85, 95, 105 a 115. V nabídce nalezneme několik druhů převodovek a čtyřválcový motor pokrývající výkony od 58 do 114 koní (jmenovitý výkon – ECE R120).

Mechanicky jednoduchý traktor

Pokud se spoléháte na to, že váš Farmall C bude pracovat stejně tvrdě jako vy, musíte vědět, že jeho srdcem je živý čtyřválcový motor FPT se zdvihovým objemem 3,4 litrů a turbodmychadlem. Přesné elektronické dávkování paliva spolu s elektronickým vysokotlakým vstřikováním nafty common-rail zajišťuje účinnější spalovací proces. To znamená lepší účinnost, delší životnost motoru a lepší startování studeného motoru. Tento systém vstřikování paliva poskytuje větší úsporu paliva při zachování vysoké úrovně výkon. Zvětšená palivová nádrž o obsahu 160 litrů poskytuje větší produktivitu bez nutnosti častého tankování. Motor dokáže přísné emise splnit bez přídavku kapaliny AdBlue. Servisní interval činí 600 motohodin.

Motor disponuje až 38% nárůstem točivého momentu pro vysoké zatížení. Maximálního točivého momentu 407 Nm (Farmall 95 C) je dosaženo při úsporných 1500 ot/min, což je jedna z nejlepších hodnot v této třídě traktorů. Vybírat lze z několika typů převodovek. Optimální řešení nabízí převodovka (24 x 24 rychlostí) s reverzací pod zatížením Powershuttle dostupná u modelů 85 až 115C. Dalším typem je převodovka (12 x 12 rychlostí) s mechanickou reverzací nebo převodovka (20 x20 rychlostí) s mechanickou reverzací či Powershuttle. Pro obzvláště pomalé pracovní činnosti je k dispozici varianta s plazivými převody (40 x 40 rychlostí) určená zejména pro pěstitele zeleniny.

Do náročného provozu bez únavy

Kabina Farmallu C je o krok nad ostatními, aby byl den obsluhy lepší a produktivnější díky uživatelsky přívětivějším elektrohydraulickým ovládacím prvkům a funkcím již v základní výbavě. Přepracovaná ergonomie vnitřního ovládání minimalizuje únavu obsluhy. Podlaha traktoru je rovná, do kabiny se nastupuje pohodlně z obou stran. Kromě odpruženého a natáčecího sedadla obsluhy je k dispozici i sedadlo spolujezdce. Ve výbavě můžeme nalézt komfortní ovládací multifunkční páku Multicontroller sdružující funkce jako reverzace, řazení synchronizovaných stupňů, řazení pod zatížením, reverzaci, vypínání spojky a ovládání tříbodového závěsu. Ruční plyn se ovládá elektronicky stejně jako EHR zadního tříbodového závěsu. Vedle sedačky se nachází páka pro volbu rozsahů převodovky s parkovací funkcí. Po pravé straně se nachází ovladače pro okruhy hydrauliky, nastavení EHR zadního tříbodového závěsu nebo ovládání vývodového hřídele s elektronickým spínáním. Integrovaná přístrojová deska v nastavitelném sloupku řízení je pod volantem. Přes analogové, a tudíž dobře čitelný displej, informuje o důležitých provozních datech. Noční práci usnadní až šest venkovních plně nastavitelných pracovních světel.

Připojení rozličného typu nářadí a robustní nápravy

Zatížení přední nápravy s čelním nakladačem je obecně vysoké, uživatelé traktorů Farmall C se ale nemusí bát namáhání přední nápravy. Většina prodaných traktorů Farmall C v České republice disponuje zesíleným provedením náprav Heavy Duty vyznačující se dlouhou životností. Zadní i přední náprava snese vyšší zatížení a je více odolná. Výsledkem je, že máte vyšší užitečné zatížení náprav až 6 500 kg. Traktor díky tomu uzvedne i těžší nářadí, které lze agregovat do zadního i předního závěsu. Zadní závěs má kapacitu 2 500 kg. Ovládání závěsu se děje mechanicky nebo elektrohydraulicky, v obou případech se snímáním spodních ramen. Pro pohon nářadí slouží zadní vývodová hřídel s otáčkami 540, 540ECO a 1000 ot/min a přední vývodová hřídel s otáčkami 1000 ot/min. Zapínání PTO se provádí elektrohydraulicky. Farmall C disponuje samostatným hydraulickým okruhem pro řízení a vnějšími okruhy hydrauliky. Na výběr jsou až tři zadní a dva středové vnější okruhy hydrauliky, jimiž lze hydraulický průtok usměrnit podle potřeby pro ovládání širokého sortimentu zařízení. Hydraulický výkon obstarává hydrogenerátor s průtokem až 64 l/min.

Stvořen pro práci s čelním nakladačem

Rozsah prováděných činností traktorů Farmall C rozšiřuje možnost připojení originálního maximálně funkčního čelního nakladače Case IH LRZ. Na čelní nakladač je dobrý výhled přes velké střešní okno, které plynule navazuje na čelní okno. Střešní okno se sluneční clonou je navíc otevíratelné. Čelní nakladač Case IH LRZ je vybaven integrovaným paralelogramem, tlumením kmitů, třetí funkcí a sdruženou rychlospojkou pro snadné připojení. Model LRZ100 nabízí maximální zvedací kapacitu až 2 540 kg a maximální výšku zdvihu 3,7 m. Nakladač je ovládán joystickem s jemným proporcionálním ovládáním umístěným vedle multifunkční páky Multicontroller.

Rozsah prováděných činností traktorů Farmall C rozšiřuje možnost připojení originálního maximálně funkčního čelního nakladače Case IH LRZ
Rozsah prováděných činností traktorů Farmall C rozšiřuje možnost připojení originálního maximálně funkčního čelního nakladače Case IH LRZ

Traktory Farmall C lze dodat i s různými systémy precizního zemědělství.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Case IH

1) z podkladů Case IH

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.