Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Chovatel ovcí Václav Fojtík důvěřuje strojům od firmy UNIMARCO

Zveřejněno: 18. 7. 2024

Václav Fojtík se svojí rodinou hospodaří v obci Nedašov v okrese Zlín ve Zlínském kraji. Jde o malou, avšak efektivní farmu. V obci a okolních katastrech hospodaří na celkové výměře 40 hektarů, z nichž větší část je v pronájmu od místních vlastníků půdy. K obhospodařování luk a pastvin využívá techniku zakoupenou u společnosti UNIMARCO a.s.

Lis s pevnou lisovací komorou Mascar CORSA 420L Plus RETE. Pro dokonalé zabalení balíku využívá majitel síť NovatexWINNER NOVA v šířce 123 cm.

Farma rodiny Fojtíků se zabývá chovem 90 kusů ovcí plemene Suffolk, Kenty a Východofríská ovce. V době naší návštěvy na farmě probíhaly stavební práce, v rámci kterých rostou nové přístřešky u rodinného domu a na okolních parcelách.

K obhospodařování luk a pastvin Václav Fojtík využívá techniku, kterou mu dodala společnost UNIMARCO a.s. se sídlem v Želechovicích nad Dřevnicí. Techniku používá k sečení, shrnování a lisování pícnin. Konkrétně jde o žací stroje Bellon D7L a D5L, shrnovač Kubota RA2072 a lis Mascar CORSA 420L Plus RETE. Sklizená píce slouží pouze pro vlastní potřebu – jako krmivo a podestýlka pro zvířata.

Václav Fojtík (vlevo) a Radomír Juřík, obchodní zástupce UNIMARCO pro region Moravy u shrnovače Kubota RA2072.
Václav Fojtík (vlevo) a Radomír Juřík, obchodní zástupce UNIMARCO pro region Moravy u shrnovače Kubota RA2072.

„Původně jsem začal hospodařit na 6 hektarech půdy a tím, jak se výměra postupně zvětšovala, jsem byl nucen pořídit větší a výkonnější techniku. Před pěti lety jsem pořídil vzadu nesený žací stroj Bellon se záběrem 2,5 metru. Lisování píce mi zajišťovali místní zemědělci. Lisování ale nebylo mnohdy časově optimální a nárůstem počtu hektarů jsem se rozhodl pořídit vlastní lis na kulaté balíky Mascar CORSA 420L Plus RETE. Pro rychlejší shrnování kvůli počasí a tvorbu správně tvarovaných řádků pícnin pro lis jsem následně pořídil dvourotorový středový shrnovač Kubota RA2072. Rozhodoval jsem se mezi jednorotorovým a dvourotorovým shrnovačem. Nakonec padla volba na dvourotorový z důvodu časových úspor, většího pracovního záběru, komfortnější práce a správné tvorby řádku. Na základě výborných zkušeností se žacím strojem Bellon a posečených 40 ha každý rok jsem se letos rozhodl investovat do druhého žacího stroje stejné značky, aby byla sklizeň ještě rychlejší. Líbí se mi, že stroje mohu provozovat i se staršími traktory Zetor,“ uvedl Václav Fojtík.

Žací stroje Bellon na farmě vynikají spolehlivostí a jednoduchostí.
Žací stroje Bellon na farmě vynikají spolehlivostí a jednoduchostí.

Diskový žací stroj Bellon D7L má pracovní záběr 2,8 metru. Jeho žací lišta s olejovou náplní disponuje sedmi disky, přičemž každý disk má dva nože. Disky jsou samostatně jištěné střižným pastorkem a lze je v případě potřeby snadno vyměnit. Boční uložení stroje dovoluje pracovní náklon v rozsahu +35° až -35°. Žací stroj je odpružen hydraulickým válcem a pružinou. Stroj je vybaven odolnými plazy a nájezdovou pojistkou. Pohon žací lišty je řešen klínovým řemenem. Během přepravy se žací stroj nachází ve svislé poloze. S hmotností 560 kg je vhodný pro traktory o výkonu již od 50 koní. Menší žací stroj Bellon D5L má pracovní záběr 2,5 metru. Jeho lišta disponuje pěti disky. S hmotností 420 kg je stroj určen pro traktory o výkonu od 40 koní.

Každý disk žací lišty má dva nože.
Každý disk žací lišty má dva nože.

Dvourotorový shrnovač Kubota RA2072 se středovým ukládáním řádku nabízí pracovní záběr 6,2 až 7,2 metru. Tvoří řádky široké 1,2 až 2,2 metru. Každý rotor disponuje jedenácti rameny a každé rameno má 4 prsty. Pro lepší formování řádků jsou ramena speciálně zakřivená. Kopírování pozemku zajišťuje systém TerraLink Quattro s předsazeným otočným dvojkolečkem. Rotor má bezúdržbovou převodovku CompactLine. Mechanicky řiditelná zadní náprava usnadňuje manévrování na pozemku. Při příjezdu na souvrať je možné mechanicky oba rotory současně přizvednout. Mechanicky se také nastavuje pracovní záběr stroje. V transportní poloze není nutné demontovat horní ramena. Shrnovač je se svým rozměrem a hmotností určen pro agregaci s traktory nižší třídy.

I lis Mascar CORSA 420L Plus RETE má nízké požadavky na výkon traktoru – 40 koní. Zvládne lisovat všechny typy hmoty a je jednoduchý na obsluhu i údržbu. Pro dokonalé zabalení balíku využívá majitel síť Novatex v barvách italské vlajky. Hmotu z řádku sbírá prstový sběrač s hydraulickým ovládáním a je široký 2 metry. Lis má pevnou lisovací komoru tvořící balíky o rozměru 120 x 120 cm. Lisování provádí 34 tyčových příček. Lis disponuje mechanickým nastavením lisovacího tlaku, mechanickým počítadlem balíků a mechanickým zajištěním zadních dveří komory pomocí háků. Při dosažení naplnění komory zazní akustická i světelná signalizace na ovládacím boxu v kabině traktoru. Údržbu usnadňuje systém automatického mazání a mazání hlavního řetězu.

„Než jsem stroje zakoupil, rozhodoval jsem se mezi třemi firmami, od kterých stroje pořídím. Na základě komunikace s lidmi jsem se rozhodl pro firmu UNIMARCO a.s.. Je s ní perfektní spolupráce, mají prozákaznický přístup jak z obchodního, tak servisního hlediska. Servisní technici mi v případě potřeby se vším poradí, poskytují telefonickou podporu a pomohou s nastavením stroje. A také ví, co opravují,“ uvedl majitel farmy.