Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Josef Krejčí provozuje lesní frézy Seppi M již více než 18 let

Zveřejněno: 28. 3. 2023

Josef Krejčí z jihočeských Chotovin provozuje lesní frézy značky Seppi M, které na český trh dodává akreditovaný dovozce – společnost AGRIIMPORT Plzeň, s.r.o. Členům redakce se naskytla možnost vidět při práci druhou z největších – lesní frézu typu Seppi M STARFORST.

Příprava povrchu pro novou výsadbu v lese. Hmotnost celé soupravy včetně závaží se pohybuje kolem jedenácti tun.

Volba způsobu přípravy plochy, na které proběhne obnova lesa, musí být pečlivě zvolena s přihlédnutím zejména k půdnímu typu, klimatu a také k rostlinnému porostu. Předsadební příprava má za cíl zlepšení fyzikálního i chemického stavu půdy a odstranění nežádoucích rostlin. Příprava plochy pro novou výsadbu zpravidla obsahuje nejprve odstranění potěžebních zbytků.

Josef Krejčí z jihočeských Chotovin poskytuje lesní práce různého druhu. Mimo jiné se po celý rok zabývá přípravou půdy pro zalesnění. Své služby poskytuje v okruhu do sta kilometrů od svého domu. Před dvaceti lety se stal prvním uživatelem lesní frézy značky Seppi M v České republice. Jelikož s ní byl spokojen, v průběhu let pořídil celkem dalších šest fréz této značky. Na jednu takovou frézu jsme se zajeli podívat k Táboru. Při přípravě půdy před zalesněním jsme viděli konkrétně traktor John Deere 7530 Premium s frézou Seppi M typu STARFORST, která spolehlivě rozdrtí dřevo až do průměru 40 cm.

Příprava povrchu pro novou výsadbu v lese

STARFORST je druhou největší lesní frézou značky Seppi M. Určena je pro traktory o výkonu od 180 do 260 koní. Josef Krejčí si pořídil model s pracovním záběrem 235 cm před dvěma lety. „Fréza Seppi M STARFORST je o pár centimetrů širší než traktor. Výhodou toho je, že si nepřejíždím koly traktoru nezpracovanou plochu. Fréza také při couvání kryje traktor. S větší frézou bych neprojel všude. Šířka 235 cm je tedy ideální,“ uvedl pan Krejčí. Výkonnost soupravy závisí na podmínkách. Když jsou ideální, zvládne Josef Krejčí zpracovat přes hektar půdy denně. My jsme soupravu zastihli v náročných podmínkách, kde byla výkonnost kolem 70 ar/den. Fréza má odpracováno přes tři tisíce motohodin.

Josef Krejčí se svým synem obsluhujícím soupravu John Deere 7530 Premium s frézou Seppi M typu STARFORST.
Josef Krejčí se svým synem obsluhujícím soupravu John Deere 7530 Premium s frézou Seppi M typu STARFORST.

Lesní fréza Seppi M STARFORST je vhodná pro likvidaci větví, nízkých stromů a křoví včetně pařezů po kácení dřevnatého porostu. Využití nalézá kromě drcení zbytků po těžbě dřeva také k odstraňování trnin zasahujících do výměr zemědělských podniků.

Pevný a robustní rám frézy je vyroben z otěruvzdorné oceli. Jak nám Josef Krejčí sdělil, nikdy na frézách nebyl problém s praskáním rámů.

Pohled na rotor s kladivy. V době pořízení snímku měla nová kladiva za sebou 14 dní provozu.
Pohled na rotor s kladivy. V době pořízení snímku měla nová kladiva za sebou 14 dní provozu.

Lesní fréza Seppi M STARFORST je osazena rotorem s pevnými kladivy typu MINI DUO + MONO EXTREME s hroty ze slinutých karbidů. Nebrání jí v práci ani přítomnost menších kamenů. Práce v kamenitých podmínkách však zkracuje životnost kladiv. V podmínkách, v jakých fréza pracuje u Josefa Krejčího, vydrží kladiva většinou až 4 měsíce. Fréza disponuje zadní hydraulicky ovladatelnou klapkou. Klapka slouží zejména k tomu, aby se dobře a bezpečně najíždělo do stojícího materiálu a aby se materiál nahrubo zpracoval. Při uzavřené klapce je drcený materiál v uzavřené skříni kvalitně rozdrcen o ocelovýkovkové protinože a je vrhán na zpracovávanou plochu.

Hmotu drtí kladiva o protinože, které jsou uložena v 5 řadách v podběhu a na hydraulické klapce.
Hmotu drtí kladiva o protinože, které jsou uložena v 5 řadách v podběhu a na hydraulické klapce.

Předností frézy Seppi M STARFORST je tříbodové spojení se samovyrovnávacím mechanismem. „Rozsah zdvihu má fréza velmi dobrý. U této frézy se naklání i převodovka. Při zvedání je kardan téměř ve vodorovné pozici,“ uvedla obsluha stroje. Traktor byl vybaven třetím hydraulickým bodem, jímž si obsluha nastavovala výšku rotoru frézy nad zemí. Ramena zadního závěsu traktoru byla v plovoucí poloze. Fréza díky tomu měla větší výkyv a lepší kopírování terénu. Zahrnuje v sobě integrované odstředivé spojky pro plynulý rozběh a ochranu vývodového hřídele. Pokud traktoru klesne výkon motoru a výkon na vývodové hřídeli, spojky se rozpojí a začnou klouzat. „Když jsem tyto spojky u frézy neměl a trefil jsem pařez, tak mě to zastavilo a zadusilo motor traktoru,“ podělila se o zkušenost obsluha. Traktor John Deere byl vybaven plynulou převodovkou AutoPowr. Obsluha tak mohla kdykoliv pohodlně přibrzdit, aniž by musela vyřazovat reverzaci a rychlostní stupeň.

Ramena zadního závěsu traktoru byla v plovoucí poloze a proto fréza díky tomu měla větší výkyv a lepší kopírování terénu. Hydraulickým třetím bodem se nastavuje výška rotoru frézy nad zemí. I při zvedání je kardan téměř ve vodorovné pozici.
Ramena zadního závěsu traktoru byla v plovoucí poloze a proto fréza díky tomu měla větší výkyv a lepší kopírování terénu. Hydraulickým třetím bodem se nastavuje výška rotoru frézy nad zemí. I při zvedání je kardan téměř ve vodorovné pozici.

Josef Krejčí také vlastní dvě menší lesní frézy Seppi M typ MIDIFORST dt pořízené v letech 2014 a 2019. Jednu z nich provozuje při likvidaci porostů pod elektrickým vedením, kde se vyskytuje větší množství kamenů. Frézy Seppi M MIDIFORST dt se od větších odlišují tím, že jsou určené pro traktory o výkonu od 130 do 190 koní, drtí dřevo do průměru 30 cm a mají oboustranný řemenový pohon (2 x 5 řemenů). Společným jmenovatelem všech lesních fréz Seppi M je podle majitele jednoduchá údržba, spolehlivost, kvalitně rozdrcený materiál a schopnost při naklopení stroje (s použitím úzkých kluznic) zapracování materiálu až do hloubky cca 5 cm pod povrch půdy.

Zleva – Josef Krejčí a Jiří Kadlec z firmy AGRIIMPORT Plzeň.
Zleva – Josef Krejčí a Jiří Kadlec z firmy AGRIIMPORT Plzeň.