Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 19.9. – svátek slaví Zita

Kompaktní rýpadlo Bobcat E27 na rodinné farmě Jiřího Hložka

Zveřejněno: 20. 8. 2024

Jiří Hložek z Vážan nad Litavou se zabývá zemědělskou prvovýrobou a hospodaří na 190 hektarech zemědělské plochy. Zaměřuje se převážně na rostlinnou výrobou. Věnuje se pěstování potravinářské i krmné pšenice, ječmene, hrachu a lučního sena a vojtěšky pro chovatele koní a hospodářských zvířat. Kromě zemědělské techniky provozuje čtvrtým rokem rýpadlo Bobcat E27, jež využívá ke stavebním pracím a terénním úpravám jak na farmě, tak kolem ní.

Hydraulický přidržovač nachází využití při manipulaci se dřevem.

Každý farmář čas od času potřebuje provést ať už na farmě nebo v její blízkosti terénní úpravy. Jiří Hložek si proto v minulosti rýpadlo půjčoval. Jenže nejbližší půjčovna stavební techniky je v Brně, a tudíž se musela řešit doprava stroje do Vážan nad Litavou a pak zase zpět. Navíc zápůjčka rýpadla mnohdy trvala jen pár hodin. Někdy se zase stalo, že ve stanovený termín nebylo rýpadlo zrovna k dispozici. Dalším řešením bylo práci svěřit firmě. Také toto řešení se ukázalo, že není ideální. Několikrát se například stalo, že v domluvený termín firma dorazila, ale počasí se tzv. pokazilo. Práci nešlo provést, ale firmu zaplatit se muselo.

Inspirace u německých a rakouských farmářů

„Jelikož rád jezdím na rakouské a německé farmy, začal jsem se tam poohlížet po rýpadle. Na každé tamní páté farmě podobné velikosti je totiž bagřík. Farmáři si ho tam mezi sebou půjčují. Stavební a terénní úpravy si tam provádí vlastní technikou a svépomocí. Inspiroval jsem se u nich a začal jsem se poohlížet po starších rýpadlech. Většinou byly v žalostném stavu a mnohdy ani prodávající o stroji nic nevěděl. Stroje jen kupují přes aukce a přeprodávají. Starší stroj má navíc cenu poloviny nového stroje,“ uvedl Jiří Hložek.

Jiří Hložek se proto rozhodl investovat do nového stroje. Začal obcházet brněnské prodejce renomovaných značek stavební techniky. „Když jsem dojel k prodejci a řekl jsem mu, že jsem zemědělec a rýpadlo chci pro vlastní potřebu a občasné bagrování, měl jsem pocit, že mě odbyl,“ podělil se o zkušenost a pokračoval: „Změna v přístupu nastala až ve firmě Bobcat. Narazil jsem na ně náhodou. Ani jsem nevěděl, že mají provozovnu v Brně na ulici Masná. S Bobcatem jsem nějaké zkušenosti už měl. Znal jsem jejich smykem řízené nakladače. Na první dobrou se mi zalíbil jejich přístup ke mně. Stroje, o které jsem měl zájem, mi prakticky předvedli. Bobcat měl profesionální přístup a neřešil, zda jsem zemědělec nebo velká stavební firma.“

Bobcat E27 při odhrnování zeminy.
Bobcat E27 při odhrnování zeminy.

Mechanicky jednoduchý a spolehlivý stroj

Jiří Hložek chtěl původně menší rýpadlo Bobcat E19. Nakonec jej přesvědčil Bobcat E27 a dnes je rád, že investoval do většího a výkonnějšího modelu. Majitel také využil výhodného financování přímo od firmy Bobcat. „Kdybych koupil starší stroj, budu na poloviční ceně. Brzy se ale objeví první problémy – úniky olejů, závady atd. V 90. letech jsme si opravovali stroje na koleně a už si tím procházet nechci. Dnes potřebuji usednout za volant a pracovat. Také u zemědělské techniky preferuji investice do nových strojů. Rýpadlo zatím pracuje bez závad. Práce s ním je i po osmi hodinách bagrování příjemná. Oceňuji i to, že se stroj vyvíjí a vyrábí v Dobříši u Prahy. Dodávka případných náhradních dílů bude velmi rychlá. V případě závady mohu nasednout do auta a pro díl si přijet přímo za nimi,“ pochvaluje si majitel.

Svahová radlice a přidržovač. Výměna příslušenství se provádí přes hydraulický rychloupínací systém.
Svahová radlice a přidržovač. Výměna příslušenství se provádí přes hydraulický rychloupínací systém.

Bobcat E27 je osazen osvědčeným tříválcovým motorem Kubota, disponuje minimem elektroniky a mechanickým vstřikovacím čerpadlem. Rýpadlo se hodí na všechny zemní práce menšího rozsahu, kde jsou výhodou jeho kompaktní rozměry a snadná přepravitelnost. Bobcat E27 je plně vybavený stroj se standardním přesahem a maximálním výkonem a patří do populární kategorie 2 – 3 tuny.

90 % pracovních činností provádí rýpadlo se svahovou radlicí. Kromě ní majitel využívá i dvě velikosti zubatých radlic, a to nejčastěji na výkopy. Neustále má k dispozici hydraulický přidržovač, který nachází využití například při manipulaci se dřevem nebo větvemi. Majitel zvažuje investovat i do mulčovače. Výměna tohoto příslušenství se provádí přes hydraulický rychloupínací systém pohodlně ze sedadla obsluhy. Dlouhé rameno rýpadla je homologované jako hákový nosič, takže jej majitel využívá i k přepravě a usazení skruží, betonových obrub atd. Radlici rýpadla majitel využívá nejen ke stabilizaci stroje při bagrování, ale i k rozhrnování štěrku a zeminy.

Majiteli se líbí komfortní kabina, jednoduché ovládání a výhled na dlouhé rameno.
Majiteli se líbí komfortní kabina, jednoduché ovládání a výhled na dlouhé rameno.