Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 19.9. – svátek slaví Zita

Michal Chrástecký využívá stroje Kubota v lese i na poli

Zveřejněno: 19. 9. 2024

Michal Chrástecký se svojí sestrou hospodaří v obci Hovězí v okrese Vsetín ve Zlínském kraji. Obec leží zhruba 6 km jihovýchodně od Vsetína a protéká jí řeka Vsetínská Bečva. V okolí obce obhospodařuje celkem 80 hektarů půdy a chová 50 kusů hovězího dobytka. Většina výměry připadá na trvalé travní porosty a jen 3 hektary na ornou půdu, na níž je pěstována vojtěška pro dobytek. Kromě toho se hospodář zabývá pracemi v lese. Od letošního roku se do polních a lesnických prací zapojuje nově pořízená technika značky Kubota dodaná společností UNIMARCO a.s.

Traktor Kubota M6122, čelní žací stroj Kubota DM4032 a zadní žací stroj Kubota DM3032.

„Letos jsem pořídil traktor Kubota M6122 s čelním nakladačem Kubota LK210H, čelní žací stroj Kubota DM4032 a zadní žací stroj Kubota DM3032. Se stroji jsem velice spokojen. S traktorem mám zatím najeto 500 motohodin. Pracuji s ním i v lese. Oceňuji u něj zejména vysokou manévrovatelnost, která se hodí při práci v lese, a také velký obsah motoru. Ve srovnání s ostatními čtyřválcovými traktory na trhu má tato Kubota o 2 litry vyšší obsah motoru a vysoký krouticí moment, což je opět v lese výhodou. Žací stroje Kubota odvádí velmi pěknou práci. S firmou UNIMARCO spolupracuji řadu let. Sídlí blízko a osvědčila se mi. Spolupráce s nimi je výborná,“ uvedl Michal Chrástecký.

Traktor Kubota M6122 nabízí výkon 120 koní s možností navýšení o dalších 20 koní. K navýšení dojde při rychlosti nad 20 km/h nebo při větším odběru výkonu vývodovou hřídelí nabízející čtyři rychlosti 540/540 ECO a 1 000 ECO. Traktor je osazen motorem Kubota o objemu 6,1 litru vyhovující emisní normě Stage V, proto nechybí filtr pevných částic a systém SCR s využitím močoviny. Za vysokou manévrovatelností traktoru stojí systém Bi-speed snižující poloměr otáčení traktoru. Funguje tak, že při aktivaci pohonu přední nápravy systém při maximálním úhlu natočení kol zrychlí pohon kol přední nápravy 1,6x a aktivuje přední uzávěrku. Díky tomu jede traktor stále přesně v dráze a je tak zajištěn malý poloměr otáčení. Traktor využívá osvědčenou hydraulicky odpruženou přední nápravu Kubota.

Zleva – Michal Chrástecký a Radomír Juřík ze společnosti UNIMARCO.
Zleva – Michal Chrástecký a Radomír Juřík ze společnosti UNIMARCO.

Motor spolupracuje s robotizovanou Powershift převodovkou s osmi stupni řazenými pod zátěží ve třech skupinách. Všechny její stupně umí pracovat v automatickém režimu řazení, rozsah automatického řazení je zde velký, navíc je pomocí jednoho tlačítka možné nastavit citlivost řazení podle toho, zda traktor pracuje se zátěží nebo ne. Je více uzpůsobena do dopravy, rychlosti 40 km/h lze dosáhnout při 1 670 ot/min. Majitel využívá traktor ve spojení i s čelním nakladačem Kubota LK210H, a to hlavně v lese při manipulaci s kmeny stromů. Dále traktor nachází využíti při práci s navijákem. Občas je čelní nakladač využit i s míchací lopatou na beton od výrobce FK Machinery, kterou taktéž dodala firma UNIMARCO.

V době sklizně pícnin je traktor agregován se žacími stroji Kubota DM4032 a DM3032. Jejich společným rysem je dokonalé kopírování povrchu pozemku. Kulaté žací trojúhelníkové disky se třemi noži zajišťují ochranu proti vzpříčení nežádoucího předmětu a tím eliminují poškození žací lišty. Otevíratelný kryt zajišťuje jednoduchý přístup k žací liště pro kontrolu a údržbu. Pokud dojde k najetí do překážky, žací lišta se odkloní dozadu a nahoru. To poskytne maximální ochranu žacího ústrojí. Po překonání překážky systém automaticky vrátí žací jednotku do původní polohy, není potřeba zastavovat ani couvat.