Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Na Dni zemědělce bylo k vidění mnoho strojů ze sortimentu UNIMARCO

Zveřejněno: 1. 10. 2024

Letošní ročník Dne zemědělce se poprvé uskutečnil na úrodné Hané, přesněji na pozemcích Zemědělského družstva Unčovice. Na celostátní kontraktační výstavě a předvádění zemědělské techniky nechyběla firma UNIMARCO a.s.

Přítomen byl i top model v kategorii tažených postřikovačů Hardi Aeon „Centura Line“.

Postřikovače

Na výstavní ploše firmy UNIMARCO jsme mohli vidět průřez nabízeného sortimentu. Mezi nejprodávanější stroje patří postřikovací technika Hardi. Tuto značku na výstavě reprezentoval samojízdný postřikovač Hardi ALPHA evo s nádrží o objemu 4 200 litrů a s rameny TWIN FORCE (s podporou vzduchu) s pracovním záběrem 24 metrů. Podpora vzduchu napomáhá kontrole nad úletem postřiku. Ve výbavě také měl ultrazvuková čidla pro udržování pracovní výšky postřikovacích ramen nad porostem. Postřikovač byl osazen motorem Deutz o výkonu 245 koní. Již v základní výbavě má pneumaticky odpružený podvozek pomocí dvou měchů na přední nápravě. Zadní náprava je odpružena pomocí jednoho centrálního pneumatického vaku. Kabina je taktéž odpružena pneumaticky. Do standardní výbavy dále patří ovládací terminál, který umí vypínat a zapínat jednotlivé sekce postřikovacího ramene podle GPS souřadnic. Veškeré ovládání postřikovače je ISOBUS kompatibilní, takže je možné k ovládání využít jakýkoliv ISOBUS terminál, nebo terminál dodávaný výrobcem postřikovače. Na vystaveném postřikovači si bylo možné všimnout i čtyř světel určených pro noční aplikaci látek – osvětlují celou centrální část stroje až ke krajům ramen, takže obsluha má vizuální přehled nad tryskami.

Postřikovače Hardi využívají vlastní membránová čerpadla. Vystavený model byl vybaven čerpadlem o výkonu 334 l/min. Čerpadlo je kompletně litinové, takže je odolné vůči chemii a nezadře se – může pracovat i na „sucho“ i když jím žádná kapalina neprotéká. Dalším významným prvkem je přimíchávací zařízení na chemii TurboFiller pro zpracování velkého množství práškových i tekutých přípravků. Látky rozmíchá ještě před tím, než kapalina odteče do hlavní nádrže postřikovače. Máte tak jistotu, že nedojde k usazování chemie v nádrži.

Přítomen byl i top model v kategorii tažených postřikovačů Hardi Aeon „Centura Line“. Hardi Aeon je ve srovnání s ostatními postřikovači delší, nižší a má větší světlou výšku. Příznivý poměr šířky k délce umožňuje používat ramena i s větším pracovním záběrem. Díky nízkému těžišti a hydraulickému odpružení zůstává postřikovač stabilní i při vyšších pracovních rychlostech. Náprava ComfortTrack, jejíž rozchod lze nastavit v rozmezí od 1,8 do 2,25 metru je řiditelná, a během otáčení tak následuje stopu traktoru, čímž snižuje riziko poškození porostu během aplikace a v neposlední řadě usnadňuje parkování (poloměru otáčení je 6,3 metru).

Nová náprava ComfortTrack, jejíž rozchod lze nastavit v rozmezí od 1,8 do 2,25 metru je řiditelná, a během otáčení tak následuje stopu traktoru.
Nová náprava ComfortTrack, jejíž rozchod lze nastavit v rozmezí od 1,8 do 2,25 metru je řiditelná, a během otáčení tak následuje stopu traktoru.

Univerzální rozmetadlo

Mezi zákazníky firmy UNIMARCO jsou oblíbené tažené modely rozmetadel dánského výrobce Bredal. Jeden ze zástupců tak nemohl na výstavě chybět. Vystavený model patřil do kategorie univerzálních rozmetadel schopných aplikovat téměř všechny látky – od klasických granulí, až po sírany, vápence a jiné problematické látky jako je například písek a masokostní moučka. V zásobníku uveze 12 tun hnojiva. Aplikace hnojiva se provádí přes šesti-lopatkové nebo čtyř-lopatkové disky. Ve standardní výbavě jsou disky poháněny přes převodovku vybavenou klínovými řemeny. Na přání může být pohon každého disku realizován hydropohony. Vystavený model byl navíc vybaven šnekovými aplikátory s pracovním záběrem 12 metrů pro zajištění ještě lepší pokryvnosti při aplikaci vápence. Rozmetadlo je ISOBUS kompatibilní a pro jeho ovládání lze využít ISOBUS terminál traktoru nebo terminál dodávaný výrobcem stroje. Do terminálu lze nahrát výnosové a aplikační mapy a podle nich provádět přesnou aplikaci. Součástí rozmetadla Bredal jsou čtyři hmotnostní čidla umístěná pod pryžovým dopravníkem. Během aplikace neustále váží materiál a kontrolují nastavenou aplikační dávku. Za zmínku také stojí 23 cm nástavky včetně hydraulicky ovládaného krytu zásobníku.

Na výstavní ploše bylo dále k vidění například jednonápravové rozmetadlo statkových hnojiv Metaltech Tango 12, komunální technika značky Ferrari a multifunkční vozidlo CARON.

Univerzální rozmetadlo Bredal.
Univerzální rozmetadlo Bredal.