Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Na rodinné Farmě Pokorný nově sklízí úrodu kombajn Case IH 8250 Axial-Flow s adaptérem MacDon FD235

Zveřejněno: 19. 7. 2024

Ryze rodinná Farma Pokorný má sídlo v obci Kmetiněves v okrese Kladno. Zabývá se převážně rostlinnou výrobou. Na 1 600 hektarech pozemků pěstuje ječmen, pšenici, kukuřici a řepku. Úrodu od letošního roku nově sklízí kombajn Case IH 8250 Axial-Flow s adaptérem MacDon FD235.

Case IH 8250 Axial-Flow s adaptérem MacDon FD235.

Na farmě se snaží co nejvíce chránit půdu před škodlivým zhutněním, a tak stroje pracující na farmě mají ve výbavě pásové podvozky. V roce 2022 byl pořízen čtyřpásový traktor Case IH Quadtrac 620. Uplatňuje se při tahově náročných pracích a při podmítce strniště. Volba na tento stroj padla z důvodu jeho pásového podvozku, vysokého výkonu a nízké spotřeby paliva.

O rok později si na farmě v rámci demo předvádění během žní prakticky na svých polích vyzkoušeli kombajn Case IH Axial-Flow. „Kombajn si nás získal svojí jednoduchostí a nenáročnou údržbou. I pořizovací cena byla oproti konkurenci velmi příznivá,“ uvedl spolumajitel farmy Jan Pokorný. Na konci roku 2023 tak na farmu přijel kombajn Case IH 8250 Axial-Flow s polopásovým podvozkem a sklízecím adaptérem MacDon FD235. Kombajn mohla redakce Agroportal24h.cz zastihnout při letošní sklizni ječmene. „Nový kombajn snad splní naše očekávání. První dojmy jsou velice dobré. Hlavně na strništi jde vidět, jak krásně sklízí adaptér MacDon,“ dodal pan Pokorný.

Pohled na jednu z pásových jednotek a vpravo na prémiový drtič REDEKOP MAV.
Pohled na jednu z pásových jednotek a vpravo na prémiový drtič REDEKOP MAV.

Case IH Axial-Flow nemá mnoho mechanických a pohybujících se součástek, a tak jsou náklady na provoz stroje nízké. Jednoduchost kombajnu Case IH Axial-Flow tkví ve využívání procesu tření a separace zrna odstředivou silou na rozdíl od tangenciální sklízecí mlátičky, která používá k oddělování zrn od klasu rázy a údery. Tento proces zajišťuje její jeden podélně umístěný rotor. Během proudění hmoty do rotoru také nedochází ke změnám v jejím toku, díky čemuž je rovněž eliminováno riziko poškozování zrn. Vedle toho má axiální kombajn vysokou průchodnost a výkonnost.

Adaptér MacDon FD235 je rozdělen na dvě části: lištu a kombajnový adaptér připojený k šikmému dopravníku mlátičky.
Adaptér MacDon FD235 je rozdělen na dvě části: lištu a kombajnový adaptér připojený k šikmému dopravníku mlátičky.

Nový kombajn Case IH 8250 Axial-Flow na Farmě Pokorný je vybaven systémem automatického nastavování mlátičky Case IH AFS Harvest Command. Podle obsluhy Petra Hamříka funguje velmi dobře. Slouží k automatickému nastavování parametrů mlátičky v závislosti na aktuálních sklizňových podmínkách a složen je pouze z kamery (snímá zrna proudící do zásobníku a indikuje vzniklá poškození či přítomné nečistoty) a z páru snímačů a čidel. Na obsluze je pouze to, aby zadala druh sklízené plodiny, případně vybrala některou ze sklizňových strategií (důraz na kvalitu zrna nebo maximální výkonnost). Systém pak při sklizni nastavuje síta a rotor automaticky.

Pohled na parametry sklízecí mlátičky Case IH 8250 Axial-Flow během sklizně ječmene.
Pohled na parametry sklízecí mlátičky Case IH 8250 Axial-Flow během sklizně ječmene.

Do náročnějších podmínek je kombajn Case IH 8250 Axial-Flow vybaven polopásovým podvozkem, který eliminuje i utužování půdy. Pásové jednotky nabízí prostřednictvím čtyř odpružených rolen maximální komfort, ať už při jízdě po poli nebo po silnici. Mlátička vyvine rychlost až 40 km/h.

Kabina kombajnu Case IH 8250 Axial-Flow je komfortní a ovládání je jednoduché.
Kabina kombajnu Case IH 8250 Axial-Flow je komfortní a ovládání je jednoduché.

Za zmínku také stojí další zajímavá výbava, do níž pan Pokorný investoval – prémiový externí drtič X-tra, který dokáže nadrcenou slámu rozptýlit do šířky až 12 metrů (bere v úvahu i boční vítr). To je důležité zejména tehdy, pokud zemědělec na poli uplatňuje no-till technologii, kdy je nežádoucí, aby byly na poli shluky slámy. Rovnoměrně rozprostřená sláma se lépe rozkládá na organickou hmotu. V systému drcení X-tra se sláma nejprve dostává do uvnitř uloženého drtiče MagnaCut. Odtud prochází přes deflektory ke druhému drtiči. Ten je namontován vzadu na mlátičce. V něm je předdrcená sláma smíchána s plevami, vycházejícími ze sítové skříně. Na rotoru drtiče jsou upevněny lopatky produkující intenzivní proud větru, díky kterému je směs řezanky slámy a plev rozhozena na strniště v celém pracovním záběru žacího ústrojí.