Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Největší kombajn Case IH AF11 všech dob oficiálně! Vzniknou dva modely pro různé trhy

Zveřejněno: 12. 2. 2024

Více než před rokem jsme naše čtenáře informovali, že Case IH již testuje svůj doposud nejvýkonnější kombajn Axial-Flow® tzv. kategorie 10. Na listopadovém veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru došlo k oficiálnímu virtuálnímu představení tohoto stroje. Nyní byl model oficiálně představen v Severní Americe a my přinášíme další podrobnosti.

Takto vypadá největší Case IH AF11 všech dob.

Nepůjde jen o jeden kombajn, ale rovnou o celou modelovou řadu, na jejímž konci bude největší model, jaký kdy Case IH vyrobil. Výrobce uvádí, že splní současné požadavky zemědělců na výkon, rychlost, přesnost a jednoduchost. Výkonný stroj je reakcí na úbytek kvalifikované pracovní síly a na stále větší požadavky efektivnější sklizně. Jeho testování probíhalo posledních 5 let. Cílem při vývoji tohoto modelu bylo snížení sklizňových nákladů na tunu zrna o 15 %.

Pro přehled dodejme, že nejmenší modelová řada Case IH Axial-Flow® 160 pokrývá výkony od 400 do 460 koní, střední Case IH Axial-Flow® 260 od 500 do 635 koní a nová největší řada bude zahrnovat modely o výkonech od 700 koní. Kombajny se vyrábí v Grand Island ve státě Nebraska a v brazilském městě Sorocaba.

Přehled modelových řad kombajnů Case IH Axial-Flow® od roku 2025.
Přehled modelových řad kombajnů Case IH Axial-Flow® od roku 2025.

Case IH oficiálně představil dva stroje. Zatímco model Case IH AF11 bude určen výhradně pro trhy Severní Ameriky, model Case IH AF10 bude určen pro evropský trh. Modely se mezi sebou liší pouze počtem rotorů. Výkon motoru, objem zásobníku, rychlost vyprazdňování, objem palivové nádrže, technologie a rozměry čisticího systému Cross-Flow plus jsou shodné u obou modelů.

Evropský model Case IH AF10 je věrný stávající koncepci vytírání zrna a separace odstředivou silou pro zachování nejlepší kvality zrna. Tento proces zajišťuje její jeden podélně umístěný rotor. Rotor je ale o 50 % delší než u řady Case IH 260 Axial-Flow®. Je tak schopen zpracovat i vysoce výnosné plodiny. Během proudění hmoty do rotoru nedochází ke změnám v jejím toku a žádnému tangenciálními výmlatu, díky čemuž je rovněž eliminováno riziko poškozování zrn. Stroj také disponuje novým čisticím systémem Cross Flow Plus, který má o 32 % větší čistící plochu než u předchozích modelů.

Case IH AF11 pro Severní Ameriku disponuje technologií AFXL2 – dva rotory umožňují sklízet více za kratší dobu. Stroj je tak schopen zpracovat i vysoce výnosné plodiny. Technologie dvojitého rotoru AFXL2 vytváří mnohem větší celkovou mlátící a separační plochu. Delší rotor poskytuje o 50 % více separace než předchozí modely. Rotor AFXL2 umožňuje větší přizpůsobivost stavu plodiny. Oba rotory jsou poháněny exkluzivním pohonem Power Plus CVT pro vynikající přenos výkonu a účinnost u všech typů plodin – a zahrnují reverzaci rotorů z kabiny stroje.

Sklízecí mlátičky také disponují novým čisticím systémem Cross Flow Plus, který má o 32 % větší čistící plochu než u předchozích modelů. Systém bez problémů pracuje i na rovném nebo nerovném terénu až do sklonu 13°. Přepracovaný systém čištění zrna je o 45 % větší než u předchozích modelů, aby se přizpůsobil vyššímu výkonu sklizně.

Specifikace evropského modelu Case IH AF10.
Specifikace evropského modelu Case IH AF10.

Oba modely se mohou pochlubit 16litrovým motorem FPT Industrial o výkonu až 775 koní, což je o 24 % více než u stávajících kombajnů Case IH. Není také tajemstvím, že je v přípravě model s objemem motoru 20 litrů o výkonu až 1 000 koní. Také zásobník na zrno disponuje impozantní kapacitou – až 20 000 litrů. Vyprázdní se rychlostí 210 l/s. Palivová nádrž je větší o 25 % ve srovnání se stávajícími modely. Dochází k zachování jednoduchosti Case IH Axial-Flow®, některé konstrukční řešení přispívají ještě k většímu snížení provozních nákladů.

Konstruktéři pamatovali i na management posklizňových zbytků. Drtič mlátiček je schopen automaticky a rovnoměrně rozmetat posklizňové zbytky i ve větrných podmínkách.

Podoba stroje byla poprvé odhalena na veletrhu Agritechnica 2023.
Podoba stroje byla poprvé odhalena na veletrhu Agritechnica 2023.

Podle výrobce je obsluha stroje velmi intuitivní a efektivní. Nejrůznější parametry lze sledovat na dvou displejích AFS Pro1200. Rovněž je k dispozici známý systém automatického nastavování mlátičky Case IH AFS Harvest CommandTM. Ten slouží k automatickému nastavování parametrů kombajnu v závislosti na aktuálních sklizňových podmínkách a složen je pouze z kamery (snímá zrna proudící do zásobníku a indikuje vzniklá poškození či přítomné nečistoty) a páru snímačů a čidel. Zbytek parametrů systém získává ze základních provozních snímačů. Na obsluze závisí pouze to, aby zadala druh sklízené plodiny, případně vybrala některou ze sklizňových strategií (důraz na kvalitu zrna nebo maximální výkonnost). Systém pak při sklizni nastavuje rotor, síta nebo také pojezdovou rychlost automaticky. Jde o významného pomocníka zkušeným i nezkušeným pracovníkům obsluhy kombajnů.

Fotografie Case IH AF11 v noci.
Fotografie Case IH AF11 v noci.

Stroj Case IH Axial-Flow® je možné mít pod vzdálenou kontrolou prostřednictvím systému AFS Connect. Provádět lze i vzdálenou diagnostiku stroje nebo sdílení obrazovky obsluhy.

První evropské modely Case IH AF10 se na trh dostanou letos, proběhne jejich testování. Sériová výroba obou strojů začne v roce 2025.