Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nástupce legendy? Nový kloubový traktor Big Bud byl představen v Las Vegas

Zveřejněno: 17. 3. 2023

Po více než třicetileté přestávce firma Big Bud Tractors přichází na trh s novým kloubovým traktorem. Premiéru měl na stavebním veletrhu ConExpo v Las Vegas.

Nástupce legendy? Nový kloubový traktor Big Bud byl představen v Las Vegas.

Není žádným překvapením, že největší traktor na světě pochází z rodiny Big Bud. Největší ze všech dodnes vyrobených traktorů Big Bud, na zakázku vyrobený zemědělský traktor Big Bud 16V-747, byl vyroben v roce 1977 v Havre ve státě Montana a díky svým úžasným vlastnostem je známý po celém světě – váží kolem 50 tun, což je dvakrát více než mnoho největších sériových traktorů na světě, má palivovou nádrž o objemu 1 000 galonů (3,8 m³) a výkon až 1 100 koní, aby zvládl veškerou potřebnou těžkou práci na těch nejnáročnějších polích. Traktor postavil Ron Harmon. Traktor byl původně osazen motorem Detroit Diesel o výkonu 760 koní. Původně byl navržen pro pěstitele bavlny v kalifornském Bakersfieldu. Traktor tam pracoval 11 let. Dnes je Big Bud 16V-747 k vidění v Montaně, pouhých 60 mil od místa, kde byl původně vyroben. Vlastní ho bratři Williamsovi, kteří traktor zakoupili v roce 1997 a přivezli ho na svou farmu v okrese Chouteau, kde ho dodnes používají při kultivaci polí.

Společnost Big Bud Tractors Inc. byla založena v roce 1961 v Montaně. Od roku 1961 vyráběl Big Bud vysoce výkonné traktory s průmyslovými motory na zakázku. Společnost vyvinula řadu inovací pro těžké traktory, včetně sklápěcích kabin a kluzného systému pro demontáž motoru. Společnost později koupila firma Messner Brothers v roce 1985. Produkce zpomalila koncem osmdesátých let a poslední Big Bud opustil brány závodu v roce 1992. Firma vyrobila nejméně 30 modelů, avšak pouze jeden z nich byl nejvýkonnější – model Big Bud 16V-747.

Dodnes firma Big Bud Tractors Inc. funguje, traktory na zakázku už ale nevyrábí. Pouze dříve vyrobené traktory Big Bud modernizuje a přestavuje. Zabývá se též prodejem zemědělské techniky, jako jsou sklízecí mlátičky nebo pásové traktory Versatile či Case IH. To se ale nejspíše změní. Firma má v plánu začít vyrábět nový traktor.

Nový Big Bud je navržen tak, aby byl co nejjednodušší a aby si jeho údržbu a opravy mohli provádět sami majitelé. Výkon až 700 koní poskytuje motor CAT. Převodovka má 18 převodových stupňů. Traktor měl premiéru na stavebním veletrhu ConExpo v Las Vegas.