Vyzkoušejte aplikaci CleverAnalytics na 2 měsíce zcela zdarma
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

Nejstarší výrobce motorů Deutz AG oslavil 160. výročí

Zveřejněno: 30. 5. 2024

Společnost Deutz AG oslavila 160. výročí svého založení v Kolíně nad Rýnem. V bývalém areálu nejstaršího výrobce motorů na světě se sešli hosté. Vedle generálního ředitele společnosti Deutz Dr. Sebastiana C. Schulteho vzdali hold firmě také ministr spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Hendrik Wüst a starostka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová.

Motor Deutz AG.

„Naše 160letá historie ukazuje, čeho lze dosáhnout s inovační silou a vírou ve vlastní schopnosti. To je to, co podle mého názoru v současné době v některých debatách, které jako země vedeme, chybí: víra ve vlastní síly, odvaha a optimismus,“ vysvětlil ve svém projevu generální Deutz AG ředitel Schulte. Poděkoval současným i bývalým zaměstnancům a zasadil se také o další rozvoj spalovacích motorů šetrných ke klimatu: „Spalovací motor je ústředním prvkem německého průmyslu: více než 600 000 lidí pracuje v motorovém průmyslu a je na něm přímo či nepřímo závislých. Ukazuje to příklad solárního průmyslu: Jakmile jednou zmizí, už se nevrátí. A přinejmenším v oblasti užitkových vozidel se v dohledné době nevyhneme ani technologii spalovacích motorů.“

V roce 1864 založili podnikatel a vynálezce Nicolaus August Otto a inženýr a továrník Eugen Langen společnost, která položila základy dnešní společnosti Deutz AG. Vynálezem atmosférického plynového motoru dali do pohybu celá průmyslová odvětví. Dnes společnost Deutz AG dodává motory, které pohánějí vozidla a stroje po celém světě – na staveništích, silnicích i v zemědělství – a pracuje na tom, aby byl ekosystém výrobků klimaticky neutrální: prostřednictvím udržitelných motorů, inteligentní údržby a inovativních řešení.

Výroba motorů v roce 1925.
Výroba motorů v roce 1925.

Společnost Deutz AG využila slavnostního ceremoniálu také k předání ceny Nicolause Augusta Otta. Tato cena se uděluje každoročně již šest let za rozhodující utváření budoucnosti a je dotována částkou 30 000 eur. Letošní laureátkou se stala Prof. Dr. Denise Fischer-Kreerová z univerzity v Bonnu, která vyučuje a zkoumá podnikatelské chování na zemědělské fakultě. Cenu předal generální ředitel společnosti Claas Jan-Hendrik Mohr, který ve svém pochvalném projevu zdůraznil „nutnost inovací a podnikavosti v zemědělském sektoru“.

Nicolaus August Otto.
Nicolaus August Otto.