Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Nový secí stroj BEDNAR DIRECTO NO určený pro přímé setí do nezpracované půdy

Zveřejněno: 14. 9. 2023

Společnost BEDNAR FMT obohatila svůj produktový program o secí stroj BEDNAR DIRECTO NO určený pro přímé setí do nezpracované půdy (tzv. No-Till).

Nový secí stroj BEDNAR DIRECTO NO v šestimetrovém provedení. Určený je pro přímé setí do nezpracované půdy.

Existuje mnoho moderních technologií, které se snaží s degradací půdy bojovat. Mezi ně patří kromě jiného přímé setí – tzv. „No-Till“. Jde o způsob založení porostu bez zpracování půdy. Jedná se tedy o přímé setí do strniště předchozí plodiny nebo přímo do zaseté meziplodiny. Tento způsob zakládání porostu vyniká v úspoře vláhy obsažené v půdě, eliminuje vodní a větrnou erozi půdy a velikou mírou snižuje náklady na výsev.

Tato technologie setí je velmi rozšířena v Argentině, Severní Americe a Brazílii. Technologie se vzhledem k nástupu konzervačního zemědělství a nedostatku vláhy ve správný moment začíná prosazovat i v České republice.

Secí stroj uplatnitelný v technologii No-Till má obecně půdu kypřit co nejméně, přičemž semeno musí uložit v dostatečné hloubce, přikrýt dostatečnou vrstvou půdy a zároveň to provést tak, aby, pokud možno, nebylo v kontaktu s biologickými zbytky. Jedná se o nejúčinnější způsob ochrany půdy před erozí.

Jelikož jsou zásobníky secího stroje BEDNAR DIRECTO NO položeny ve vyšší poloze, výrobce bude ke stroji nabízet integrovaný plnicí šnek.
Jelikož jsou zásobníky secího stroje BEDNAR DIRECTO NO položeny ve vyšší poloze, výrobce bude ke stroji nabízet integrovaný plnicí šnek.

Secí stroj BEDNAR DIRECTO NO je ve své přední části zavěšen na oji a v zadní části na nápravě. Díky této zvolené koncepci nedochází k vysokému opotřebování uložení stroje. Stroj dokáže vyvinout maximální přítlak 250 kg, meziřádková vzdálenost činí 16,5 cm, do budoucna je v plánu i 12,5 cm.

Secí stroj BEDNAR FMT DIRECTO NO disponuje přídavným závažím (700 kg) na rámě a dalším závažím (700 kg) na nápravě. Dvoukomorový zásobník na osivo a hnojivo pochází ze secích strojů BEDNAR FMT OMEGA OO_FL. Jelikož jsou zásobníky položeny ve vyšší poloze, výrobce bude ke stroji nabízet integrovaný plnicí šnek. K jeho ovládání je potřeba jen jeden člověk. Pohon šneku je hydraulický a ovládání je elektronické (přes tlačítka). Na stroji může být umístěn i třetí zásobník ALFA 400. Dvě výsevní hlavy se nachází v přední části stroje.

Pohled na výsevní jednotky secího stroje BEDNAR DIRECTO NO.
Pohled na výsevní jednotky secího stroje BEDNAR DIRECTO NO.

Hlavním benefitem secího stroje firmy BEDNAR FMT DIRECTO NO je minimální stranový posun výsevních botek. U výsevní botky se nachází gumové kolečko a kovový disk. Pracovní orgány vytvoří drážku, do níž se umístí osivo a opětovně překryje půdou. V budoucnu je v plánu stroj vybavit dalšími disky a hadicemi pro uložení hnojiva nebo pomocné plodiny do půdy.

Secí stroj DIRECTO NO nabídne dvě možnosti ukládání hnojiva. Známá metoda „grain & fertiliser“ (mísení osiva s hnojivem) znamená, že k mísení osiva s hnojivem z jednotlivých komor dochází již v potrubí a do rozdělovací hlavy putuje materiál společně. Druhou možností je aplikace hnojiva pomocí přihnojovacích disků, které ukládají hnojivo pod osivo.

Zatím bude secí stroj BEDNAR FMT DIRECTO NO vyráběn s pracovním záběrem 6 metrů. Secí stroj BEDNAR FMT DIRECTO NO se veřejnosti představí na veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru.