Dnes je 22.10. – svátek slaví Sabina

Nový secí stroj Lemken Solitair MR s rotačními branami Lemken Zirkon MR

Zveřejněno: 16. 8. 2024

Jelikož se nároky na moderní secí techniku neustále zvyšují, firma Lemken uvádí na trh nový secí stroj Lemken Solitair MR s pracovním záběrem 3 a 4 metry pro použití v konvenčním i konzervačním zpracování půdy.

Nový secí stroj Lemken Solitair MR s rotačními branami Lemken Zirkon MR.

Řada secích strojů Lemken Solitair MR je vybavena zásobníkem o objemu 1 500 litrů vhodným i pro hnojivo. Na přání je k dispozici zásobník o objemu 2 000 litrů, který lze na přání rozdělit v poměru 60:40 pro současnou aplikaci více komponent. Secí stroj lze navíc vybavit aplikátorem meziplodin/granulátu MultiHub (s kapacitou 200 litrů) a zvýšit tak flexibilitu stroje na novou úroveň. Ovládání MultiHubu je plně integrováno do uživatelského rozhraní terminálu ISOBUS.

Stroj Lemken Solitair MR je určen k setí celého sortimentu obilovin, luskovin, řepky, travního semene a krycích plodin, jako je hořčice. Je proto vybaven secí lištou namontovanou na paralelogramu a opatřenou osvědčenými, bezúdržbovými dvoudiskovými secími botkami OptiDisc s roztečí řádků 12,5 nebo 15 cm. Botky zajišťují přesné uložení osiva při rovnoměrné výšce pokrytí, o rovnoměrnou hloubku uložení osiva v obtížných podmínkách se pak stará hydraulický přítlak na botku. K dispozici jsou botky s mechanickým přítlakem OptiDisc M do přítlaku 45 kg nebo OptiDisc H s hydraulickým přítlakem, centrálně nastavitelným z kabiny traktoru do přítlaku 70 kg. Přítlak i hloubku setí lze nastavit nezávisle na sobě a vzájemně se neovlivňují. To je zvláště užitečné při stále oblíbenějším pěstování smíšených plodin. Správnou hloubku uložení pro různé plodiny lze nastavit pomocí samostatného nastavení hloubky setí pro každý druhý řádek. Osivo je vždy uloženo do přesně stejné hloubky, a to i při vysokých pojezdových rychlostech a v měnících se typech půd.

Řada secích strojů Lemken Solitair MR je vybavena zásobníkem o objemu 1 500 litrů vhodným i pro hnojivo.
Řada secích strojů Lemken Solitair MR je vybavena zásobníkem o objemu 1 500 litrů vhodným i pro hnojivo.

Rozdělovací hlavy jsou umístěny přímo nad secími botkami a zajišťují vynikající příčné rozdělené osiva. Nový secí stroj Lemken Solitair je vybaven dvěma dávkovacími systémy. Každý z nich zásobuje osivem jeden rozdělovač, takže i základní konfigurace stroje nabízí například setí polovičním záběrem stroje. Na přání lze doplnit hydraulický mechanismus pro tvorbu kolejových řádků. Dva páry rozdělovacích hlav také umožňují výsev dvou druhů plodin nebo výsev jednoho druhu plodiny a současně provádět přihnojování – a to nejen do každého řádku, ale i ob řádek. Používat lze také osiva dvou různých velikostí. V praxi se tak dá provádět například výsev trávy a hrachu současně. Každý druh osiva je navíc možné ukládat v rozdílné dávce a do rozdílné hloubky. Secí stroj nabízí dvě varianty ukládání osiva a hnojiva do půdy. U první varianty Single-Shot dvě dávkovací ústrojí dávkují dva komponenty odděleně, ale do půdy jsou uloženy společně. U druhé varianty Double-Shot proudí dva komponenty odděleně do zdvojených rozdělovacích hlav a do secích botek. Výsevní zkoušku lze provést jednoduše přes mobilní aplikaci Lemken iQblue Drill pomocí telefonu nebo tabletu.

Secí stroj Lemken Solitair může mít integrované rotační brány Lemken Zirkon MR nové generace pro přípravu seťového lůžka.
Secí stroj Lemken Solitair může mít integrované rotační brány Lemken Zirkon MR nové generace pro přípravu seťového lůžka.

Při jarním zakládání porostů se většinou přistupuje ke sjednocení přípravy a setí do jednoho přejezdu, což je výhodné z hlediska času i ochrany půdy. K tomuto účelu může být využit právě popisovaný secí stroj Lemken Solitair MR, protože umožňuje setí a přihnojování provádět ihned po orbě do hrubé brázdy. Secí stroj totiž může mít integrované rotační brány Lemken Zirkon MR nové generace pro přípravu seťového lůžka. Jedná se o velmi robustní rotační brány použitelné do kamenitých půd. Nově jsou vhodné pro traktory s výkonem až 240 koní (v závislosti na pracovním záběru). Nový systém uchycení zajišťuje, že se pracovní hloubka rotačních bran a hloubka setí secího stroje navzájem neovlivňují. To uživatelům usnadňuje nastavení stroje podle jejich potřeb. Lemken Zirkon nabízí ještě větší pohodlí díky hydraulickému nastavení pracovní hloubky.

Nový secí stroj Lemken Solitair MR a rotační brány Lemken Zirkon MR jsou nyní k dispozici v omezeném množství a od roku 2025 se rozběhne jejich sériová výroba.