Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO se snadno přizpůsobí podmínkám na poli a požadavkům zemědělce

Zveřejněno: 7. 7. 2023

Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO s kapacitou zásobníku 1 850 litrů dokáže s vysokou přesností denně zasít široké spektrum plodin na desítkách hektarech půdy. Stroj je jednoduchý na obsluhu a nastavení. Při jarním zakládání porostů přijde vhod díky integrovaným rotačním branám sjednocená příprava půdy a setí do jednoho přejezdu.

Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO se snadno přizpůsobí podmínkám na poli a požadavkům zemědělce.

V roce 2020 firma Lemken inovovala svůj bestseller a představila pneumatický secí stroj Lemken Solitair 9+. Rok poté přišla s variantou Lemken Solitair 9+ DUO s děleným zásobníkem na osivo a hnojivo.

Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO je k dispozici s pracovním záběrem 3, 3,5 a 4 metry v pevném provedení. Stroj Lemken Solitair 9+ DUO se ovládá prostřednictvím terminálu LVT-50 nebo přes ISOBUS terminál traktoru nebo vlastní CCI terminál.

Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO se ovládá prostřednictvím terminálu LVT-50 nebo přes ISOBUS terminál traktoru nebo vlastní CCI terminál (na obrázku).
Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO se ovládá prostřednictvím terminálu LVT-50 nebo přes ISOBUS terminál traktoru nebo vlastní CCI terminál (na obrázku).

Lemken Solitair 9+ DUO je určen k setí celého sortimentu obilovin, luskovin, řepky, travního semene a krycích plodin, jako je hořčice. Využívá secí lištu opatřenou osvědčenými, bezúdržbovými dvoudiskovými secími botkami. Každá secí botka disponuje zamačkávacím kolečkem, které půdu utuží pouze v místě uložení osiva. Snadno se tak vstřebává dešťová voda a osivo rychleji vyklíčí. Botky zajišťují přesné uložení osiva při rovnoměrné výšce pokrytí.

Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO má zásobník dělený v poměru 60:40 (možností je i 50:50).
Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO má zásobník dělený v poměru 60:40 (možností je i 50:50).

Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO je také vybaven dvěma páry rozdělovacích hlav umožňujících výsev dvou druhů plodin nebo výsev jednoho druhu plodiny a současně provádějících přihnojování – a to nejen do každého řádku, ale i ob řádek. Používat lze také osiva dvou různých velikostí. V praxi se tak dá provádět například výsev trávy a hrachu současně. Každý druh osiva je navíc možné ukládat v rozdílné dávce a do rozdílné hloubky. Secí stroj nabízí dvě varianty ukládání osiva a hnojiva do půdy. U první varianty Single-Shot dvě dávkovací ústrojí dávkují dva komponenty odděleně, ale do půdy jsou uloženy společně. U druhé varianty Double-Shot proudí dva komponenty odděleně do zdvojených rozdělovacích hlav a do secích botek. Secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO má proto zásobník dělený v poměru 60:40 (možností je i 50:50), dva elektromotory a čtyři dávkovací válečky.

Každá strana zásobníku secího stroje Lemken Solitair 9+ DUO je vybavena dvěma dávkovacími válečky, každý je nezávisle poháněný elektromotorem.
Každá strana zásobníku secího stroje Lemken Solitair 9+ DUO je vybavena dvěma dávkovacími válečky, každý je nezávisle poháněný elektromotorem.

Při jarním zakládání porostů se většinou přistupuje ke sjednocení přípravy a setí do jednoho přejezdu, což je výhodné z hlediska času i ochrany půdy. K tomuto účelu může být využit právě popisovaný secí stroj Lemken Solitair 9+ DUO, protože umožňuje setí a přihnojování provádět ihned po orbě do hrubé brázdy. Secí stroj má totiž integrované rotační brány Lemken Zirkon 12 pro přípravu seťového lůžka. Jedná se o velmi robustní rotační brány, které jsou vhodné do kamenitých půd.

Aktivní nástroje rotačních bran Lemken Zirkon 12 připravují intenzivním mísením a drobením do pracovní hloubky až zhruba 15 cm optimální seťové lože prakticky ve všech půdních podmínkách. Intenzitu obdělávání je možné cíleně ovlivnit rychlostí jízdy dopředu, otáčkami vývodové hřídele a převodovkou rotační brány. Lehký a tichý chod všech ozubených kol, hřídelí a ložisek zajišťuje přivařená vana s víkem rotačních bran z tlustostěnné speciální oceli. Možné je i jednoduše změnit směr otáčení nožů z pozice „na tupo“ do pozice „na ostro“ a přizpůsobit se tak jakýmkoliv podmínkám použití. Rychloupínací nože lze jednoduše vyměnit bez použití nářadí.