TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Pícninářské dny SIP na hoře Puntík

Zveřejněno: 28. 12. 2022

V červnu se uskutečnily Pícninářské dny SIP. Akci pořádala společnost Navos Farm Technic na hoře Puntík v obci Rybí u Nového Jičína. Pojďme si stručně představit, jaká technika byla na akci k vidění.

Traktor Steyr s žací kombinací SIP.

Jako první před diváky přijel traktor Steyr Compact se stranovým diskovým žacím strojem SIP DISC 300 S ALP. Označení ALP značí verzi žacího stroje, která je vhodná primárně pro menší kategorie traktorů. Uplatní se především při práci v kopcovitém terénu. Představený žací stroj měl pracovní záběr tři metry. Kopírování nerovností terénu zajišťují dvě pružiny. Celý žací stroj je vyroben z hardox materiálu, vyznačuje se proto dlouhou životností. Z hardox materiálu je také vyroben každý disk žací lišty. Jištění je zde řešeno přes tři střižné kolíky. V případě poškození – najetí na kámen nebo větev – nehrozí poškození celé žací lišty. Obnovit jištění disku střižným kolíkem lze provést i v polních podmínkách.

Ještě menší traktor Steyr Compact S přijel se šestirotorovým obracečem SIP SPIDER 615, který je vyráběn s pracovním záběrem 4,5 až 9 metrů. V provedení ALP je vyráběn s pracovním záběrem 3 až 6 metrů. Obraceč má malý průměr rotorů – jen 130 cm. Díky tomu obraceč píci lépe nabere a položí za sebe. Docíleno je tak rovnoměrného rozhozu píce. Každý prst na rotoru je jištěn šroubem a krytkou. V případě zlomení prstu zůstane prst viset na rotoru. Každý rotor disponuje vlastním kopírovacím kolem. Každý obraceč SIP SPIDER lze natočit doprava nebo doleva, což se hodí při práci na okraji pozemku. Prezentován byl také obraceč SPIDER s pracovním záběrem 15 metrů.

Steyr Compact S přijel se šestirotorovým obracečem SIP SPIDER 615.
Steyr Compact S přijel se šestirotorovým obracečem SIP SPIDER 615.

Traktor Steyr Multi přijel s jednorotorovým shrnovačem SIP STAR 470/13. Jde o modulární shrnovač, u kterého je možné demontovat všech třináct hrabic. V případě poškození hrabice tak může obsluha na louce nebo poli práci dodělat a opravě se věnovat až na farmě. Shrnovač SIP STAR je vybaven patentovanými tandemovými podvozky, které jsou umístěné co nejblíže k hrabicím. Díky tomuto řešení je zajištěno kopírování nerovností pozemku a shrnování hmoty blízko kol (v případě najetí na hrbol). U hrabic lze nastavovat jejich úhel podle množství hmoty na pozemku. Stejný rotor využívají i vícerotorové shrnovače značky SIP.

Traktor Steyr Expert přijel s mulčovačem slovinské značky TEHNOS. Jde o nejprodávanější mulčovač v Česku, dováží se sem od roku 2015. Mulčovače si získaly oblibu u malých i velkých farmářů. V předním závěsu traktoru byl zavěšen mulčovač s pracovním záběrem 2,8 metru. Šlo o univerzální mulčovač s oboustranným připojením tak, aby mohl být připojen do čelního nebo zadního závěsu traktoru. Srdcem mulčovače je patentovaný rotor. TEHNOS pracuje s ohybovým napětím, které rozložil (díky uchycení jednotlivých kladiv) po celé hřídeli mulčovače. Dosáhl tím snížení vibrací rotoru a zvýšení jeho otáček až na 2 400, což je jedna z nejvyšších hodnot na trhu. V praxi se rotor otáčí rychlostí až 220 km/h. Vedle toho je mulčovač odolný vůči praskání svárů a lze jej propojit i s traktorem s nižším výkonem, s čímž souvisí také nižší spotřeba paliva. Rotor má menší průměr než jeho konkurenti a nenajdeme na něm ani žádnou šroubovici jako u jiných mulčovačů na trhu. Vzadu měl traktor zavěšen stranový mulčovač TEHNOS MP 220 Profi. Jde o nejprodávanější a nejuniverzálnější mulčovač, se kterým lze mulčovat prakticky cokoliv. Mulčovat lze materiál do průměru až 7 cm. Mulčovač disponuje pojistkou tak, aby se při kontaktu s překážkou mulčovač bezpečně a bez poškození vrátil do výchozí polohy.

Traktor Steyr Expert s mulčovačem slovinské značky TEHNOS.
Traktor Steyr Expert s mulčovačem slovinské značky TEHNOS.

Traktor Steyr Profi přijel s lisem na kulaté balíky Case IH RB455 s variabilní komorou. Z kabiny traktoru lze nastavit průměr balíku od 90 do 150 cm. Lis se vyznačuje širokým sběračem 2,35 metru – jde o jeden s nejširších sběračů na trhu. Sběrač disponuje pěti řadami prstů. Jedna řada obsahuje 160 prstů, které jsou schopné sbírat suchou i mokrou hmotu. Před sběračem se nachází přimačkávací válec. Za sběračem se nachází sběrací a stahovací válečky, které centrují hmotu na střed. Pro zvýšení výkonu sběrače o 20 % při lisování slouží asistenční váleček. Za sběračem najdeme řezací systém s 15 noži. Lis disponuje hydraulicky ovládaným dnem, které přijde vhod při ucpání lisu. Lis je možné na přání vybavit centrálním mazacím systémem. Lisovací komoru tvoří pět válců, které jsou poháněné z levé i pravé strany.

Diskový žací stroj SIP DISC 300.
Diskový žací stroj SIP DISC 300.

Další traktor Steyr Profi přijel se stranovým žacím strojem SIP SILVERCUT DISC 340. Oproti verzi ALPIN má jinak řešené stranové uchycení – je více vpředu tak, aby docházelo k co nejlepšímu kopírování terénu.

Traktor Steyr Impuls přijel s čelním žacím strojem SIP DISC 340 s pracovním záběrem 3,4 metru s kondicionérem a zadními žacími jednotkami SIP SILVER DISC 900 s pracovním záběrem 9 metrů. Předností čelního žacího stroje SIP je inovativní způsob zavěšení S-FLOW s hydropneumatickým odlehčením. Stroj je zavěšován na tři body (dva vpředu a jeden uprostřed), což mu umožňuje perfektní kopírování terénu. Pod rámem vzniká prostor, který dovoluje překonávat i velké nerovnosti na poli či louce. Další výhodou tohoto způsobu zavěšení je, že obsluha velmi dobře vidí dopředu, nic jí nebrání ve výhledu. Za zmínku také stojí počet otáček disků. Je to až 3 000 otáček za minutu. Čelní žací stroj byl vybaven prstovým kondicionérem.

Nový pásový shrnovač SIP AIR 900 T.
Nový pásový shrnovač SIP AIR 900 T.

Steyr Absolut přijel s novým pásovým shrnovačem SIP AIR 900 T. Shrnovač kombinuje patentované flexibilní sběrací jednotky, urychlovač rotoru a dopravníkový pás. Konstrukce teleskopického ramene a dvou tažených sběračů poskytuje všestrannost při shrnování – nabízí pracovní záběr 9 metrů pro středové a 7 metrů pro boční shrnování řádků. Pružné prsty na sběrací jednotce shrnovače jsou zakřivené v opačném směru jízdy a vytvářejí tak vlečený efekt, který zajišťuje jemné a rychlé zvedání píce ze země a zabraňuje nanášení zeminy, písku a kamenů do řádku.

SIP je také výrobcem klasických rotorových shrnovačů. Tuto kategorii reprezentoval středový shrnovač SIP STAR 850, který patří mezi nejprodávanější modely v Česku. Každý rotor je osazen šestikolovým podvozkem.

Čtyřrotorový shrnovač SIP STAR 1250.
Čtyřrotorový shrnovač SIP STAR 1250.

Návštěvníkům se představil i největší čtyřrotorový model shrnovače SIP STAR 1250. Prostřednictvím terminálu v kabině traktoru lze nastavit sekvenci rozkládání všech čtyř rotorů do pracovní polohy. Při shrnování je možné zvedat rotory individuálně. Rotory mohou pracovat i nezávisle na sobě.

Na závěr Pícninářského dne přijel před návštěvníky traktor Steyr Terrus s lisem na hranaté balíky Case IH. Jde o nejvýkonnější lis na hranaté balíky značky Case IH. Sbíraný materiál putuje do řezacího systému, který je velmi dobře přístupný. I zde jsme mohli vidět přimačkávací váleček. Balíky jsou posouvány z předkomory přímo do lisovací komory, která má rozměr 120 x 80 cm. Délku balíku je možné nastavovat na terminálu přímo v kabině traktoru. Balík může mít délku až 2,5 metru.