Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Polní den LUKROM v Tlumačově přilákal zemědělce ze širokého okolí

Zveřejněno: 5. 10. 2023

Dne 6. září 2023 se v Tlumačově na Zlínsku uskutečnil Polní den LUKROM, kde společnost LUKROM, spol. s r.o. prezentovala návštěvníkům během praktických ukázek stroje značek Horsch a JCB.

V Tlumačově proběhly praktické ukázky strojů Horsch.

Návštěvníky přivítal Petr Kachník ze společnosti LUKROM. Uvítal také Filipa Baldermana, oblastního manažera firmy Horsch. Během prezentací vystoupil i Theodor Leeb se svojí prezentací o moderních trendech v postřikových technologiích. Před návštěvníky postupně přijížděla technika Horsch pro zpracování půdy, setí, ochranu rostlin a mechanickou likvidaci plevele a byla představena na praktických ukázkách.

Jako první před návštěvníky přijel diskový podmítač Horsch Joker 5 RT. Jednou z posledních inovací tohoto stroje je optimalizace obou úhlů (podélného i vertikálního) uložení disku, díky čemuž je možné dosahovat celoplošného zpracování půdy po celém pracovním záběru stroje.

Návštěvníci se dočkali i jedné české premiéry. Poprvé se ukázal univerzální kypřič Horsch Fortis 6 AS určený pro velmi výkonné traktory. Vyplňuje produktovou mezeru mezi kypřiči Horsch Terrano FM a Horsch Tiger. Disponuje vyztuženým rámem a čtyřmi řadami radliček s roztečí 27 cm pro co nejlepší promíchání organické hmoty. Jde o univerzální stroj pro zpracování půdy do hloubky od 4 do 30 cm. Využívá osvědčené slupice TerraGrip a lze jej osadit nejrůznějšími druhy radliček přesně podle požadavků zemědělce. Stroj využívá nový zadní univerzální pěch OptiRoll vhodný do písčitých i těžkých půd. Je možné podmítač vybavit i trakčním posilovačem pro snížení prokluzu kol traktoru.

Secí stroj Horsch Pronto 6 DC. Díky speciální konstrukci rámu získal nízkou „prázdnou hmotnost“ a není tak k jeho provozu zapotřebí příliš výkonný traktor, což  příznivě ovlivňuje spotřebu paliva.
Secí stroj Horsch Pronto 6 DC. Díky speciální konstrukci rámu získal nízkou „prázdnou hmotnost“ a není tak k jeho provozu zapotřebí příliš výkonný traktor, což příznivě ovlivňuje spotřebu paliva.

Dalším představeným strojem byl Horsch Finer. Jedná se o stroj určený pro mělké zpracování půdy od 3 do 15 cm. Vyniká širokou škálou možností konfigurace – od nejjednodušší varianty pouze s předními opěrnými koly a čtyřmi řadami radliček až po nejvybavenější verzi se dvěma opěrnými koly vpředu, packer válcem a dvěma řadami prutů.

Hned po něm se ukázal secí stroj Horsch Pronto 6 DC. Díky speciální konstrukci rámu získal secí stroj nízkou „prázdnou hmotnost“ a není tak k jeho provozu zapotřebí příliš výkonný traktor, což příznivě ovlivňuje spotřebu paliva. Secí stroj je vybaven pneumatikovým pěchem s větším průměrem zpevněných pneumatik. V horní části zásobníku (jednokomorový o objemu 4 000 litrů nebo dvoukomorový o objemu 5 000 litrů) – pod šedým, snadno odnímatelným krytem – se nachází integrovaný ventilátor. Jako volitelné příslušenství je k dispozici rozdělovací hlava RowControl, která je schopna „vypínat jednotlivé řádky“, aniž by došlo k negativnímu ovlivnění příčného rozložení. Návštěvníci byli rovněž seznámeni s možnostmi nabízejícími digitalizace, respektive systém HorschConnect pro vzdálený monitoring strojů.

Horsch Focus 3 TD, zástupce StripTill technologie, je vhodný do všech půdních podmínek. Slučuje několik pracovních operací, a to zpracování půdy, uložení hnojiva a setí  do jediné.
Horsch Focus 3 TD, zástupce StripTill technologie, je vhodný do všech půdních podmínek. Slučuje několik pracovních operací, a to zpracování půdy, uložení hnojiva a setí do jediné.

Kategorii přesných secích strojů zastoupilo Horsch Maestro 12 CV. Secí stroj je vybaven podtlakovými dávkovači Horsch AirVac. U podtlakového systému opouští osivo vakuový segment volným pádem. Horsch AirVac se vyznačuje výhodami za vlhkých podmínek, jelikož je možné odstavit záchytné kolečko. Jde také o lepší a flexibilnější řešení pro náchylnější plodiny.

Následovala prezentace secích strojů Horsch Focus 3 TD a Horsch Avatar 4 SD. Tyto stroje jsou určeny pro setí plodin do zpracované i nezpracované půdy. Horsch Focus 3 TD, zástupce StripTill technologie, je vhodný do všech půdních podmínek. Slučuje několik pracovních operací, a to zpracování půdy, uložení hnojiva a setí do jediné. Půdu zpracuje do hloubky až 30 cm a dokáže uložit hnojivo ve dvou horizontech – na povrch, do hloubky nebo jako kombinaci obojího, což je výhodné při setí řepky. Secí stroj Horsch Avatar 4 SD je zase určen pro přímý výsev nejrůznějších plodin, včetně výsevu do mulče. Využití nalezne i jako klasický secí stroj pro výsev plodin do připravené půdy. Vyrábí se ve dvou variantách. U první varianty, vyráběné ve třímetrovém až osmimetrovém pracovním záběru, jsou secí botky umístěné ve dvou řadách (16,7 cm). Druhá varianta, vyráběná s pracovním záběrem od 8 do 12 metrů, disponuje jednou řadou secích botek (25 cm).

Přehlídka secích strojů Horsch.
Přehlídka secích strojů Horsch.

Před pár lety Horsch zařadil do výrobního programu i meziřádkové kypřiče Horsch Transformer VF, které nachází oblibu u zemědělců hospodařících konvenčně i ekologicky. Stroj lze v závislosti na šířce řádku mezi rostlinami osadit různými druhy radliček dostupných i s odolnějším karbidovým povrchem. Rám s tvarovaným profilem poskytuje maximální prostor k variabilnímu uspořádání pracovních nástrojů a optimálnímu pokrytí všech požadovaných roztečí řádků (od 15 cm do 80 cm). Pracovní záběr se dá snadno nastavit díky profilovanému posuvnému rámu.

Návštěvníkům se předvedly různé kategorie postřikovačů Horsch Leeb.
Návštěvníkům se předvedly různé kategorie postřikovačů Horsch Leeb.

Poslední kategorie strojů patřila postřikovačům Horsch Leeb. Před návštěvníky přijel tažený model Horsch Leeb 4 AX. Jde o vstupní model do portfolia techniky pro ochranu rostlin firmy Horsch. Vyznačuje se minimem elektroniky, jednoduchým provedením, ovládáním a vybavením. Postřikovač je k dispozici s plastovou nádrží o objemu 4 000 litrů, s proplachovou nádrží o objemu 400 litrů a postřikovacími rameny s pracovním záběrem 18 až 30 metrů. Dalším zástupcem byl tažený „prémiový“ postřikovač Horsch Leeb 6 LT vybavený nadstandartní výbavou v podobě např. pulzních trysek, kde byl prezentován pásový postřik pomocí vyúhlených držáků trysek v kombinaci s mechanickou likvidací plevelů plečkou Horsch Transformer. Nadstavbou byla praktická ukázka variabilní aplikace podle předpisové mapy. Předvádění strojů Horsch zakončil samojízdný postřikovač Horsch Leeb PT 6.300, u něhož zástupci LUKROMU názorně předvedli funkci proplachu.

Některé stroje Horsch přijely v agregaci s traktory JCB Fastrac 4000 a JCB Fastrac 8000 iCON.
Některé stroje Horsch přijely v agregaci s traktory JCB Fastrac 4000 a JCB Fastrac 8000 iCON.

Některé stroje Horsch přijely v agregaci s traktory JCB Fastrac 4000 a JCB Fastrac 8000 iCON, které byly vylepšeny o nejmodernější technologie ukrytými uvnitř kabiny. Nabízí zcela nové možnosti obsluhy, díky nimž si ovládání nastavíte přesně podle svých představ. Nová generace traktorů se vyznačuje především ovládacím systémem iCON. Tato sofistikovaná technologie, postavená na třech klíčových oblastech (iCONFIGUR, iCONNECT a iCONTROL), umožňuje obsluze nakonfigurovat si ovládací prvky.