Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Přichází nová generace secího stroje Horsch Pronto 7 DC s novou botkou ParaDisc a systémem AutoForce

Zveřejněno: 7. 12. 2023

V minulých letech přišla na trh nová generace univerzálních secích strojů Horsch Pronto se záběrem 3 až 6 metrů. Nyní na trh přichází také inovovaná 7 metrová verze tohoto oblíbeného secího stroje. Zatím pouze jen pro tuto variantu stroje bude k dispozici nová lehčí secí botka ParaDisc vhodná pro provoz v kamenitých podmínkách. K secímu stroji bude k dispozici i systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli.

Horsch Pronto 7 DC má téměř stejnou hmotnost jako šestimetrová varianta. Může jej tedy tahat stejně výkonný traktor.

Úvodem je třeba zmínit, že minulá generace secího stroje Horsch Pronto 7 DC měla pracovní záběr 7,5 metru, nová generace má 7,2 metru. Tento pracovní záběr byl zvolen z důvodu navyšujícího se trendu pořizování postřikovačů se záběrem 36 metrů. Secí stroj Horsch tvoří kolejové řádky symetricky prostředním přejezdem bez složitých rytmů.

Univerzální secí stroj Horsch Pronto 7 DC umí zasít semena tradičních plodin, jako je řepka, pšenice nebo ječmen, ale také meziplodiny, trávu, špaldu a luskoviny, například polní fazole nebo sóju. Setí (do téměř jakéhokoli typu půdy) navíc probíhá kvalitně, přesně a za vysoké pracovní rychlosti. Tyto vlastnosti stroji propůjčuje jeho konstrukce složená ze segmentů pro přípravu seťového lůžka, utužení půdy a uložení osiva. Disky připravují seťové lůžko, efektivní zhutnění před každou secí botkou zajišťuje pneumatikový pěch s AS profilem a přesné uložení osiva provádí secí botka.

Koncepce u inovovaného secího stroje Horsch Pront 7 DC zůstala nezměněna, novými součástkami byla opatřena převážně oblast nad rámem stroje. Díky speciální konstrukci rámu má secí stroj nízkou „prázdnou hmotnost“ a není tak k jeho provozu zapotřebí příliš výkonný traktor, což má příznivý vliv na spotřebu paliva. Horsch Pronto 7 DC má téměř stejnou hmotnost jako šestimetrová varianta. Může jej tedy tahat stejně výkonný traktor.

Horsch Pronto 7 DC s novou secí botkou ParaDisc vhodnou pro provoz v kamenitých podmínkách.
Horsch Pronto 7 DC s novou secí botkou ParaDisc vhodnou pro provoz v kamenitých podmínkách.

I v segmentu zpracování půdy se najde jedna inovace. Jde o pneumatikový pěch, složený z většího počtu odolných pneumatik, které vyvinula firma Horsch. Slouží nejen ke zhutňování půdy, ale i k transportům secího stroje po vozovce.

Inovovaný secí stroj Horsch Pronto 7 DC je vybaven novou generací zásobníku, v jehož horní části – pod šedým, snadno odnímatelným krytem – se nově nachází integrovaný ventilátor. Výhodou vyššího umístění je, že do dávkovacího a rozvodného systému se nedostanou téměř žádné nečistoty a prach. Na zásobníku se nově nachází i lepší osvětlení (LED WorkLight Pro). Vylepšen byl rovněž způsob otevírání zásobníku.

Horsch také k secímu stroji nabídne systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli.
Horsch také k secímu stroji nabídne systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli.

K secímu stroji Horsch Pronto 7 DC jsou k dispozici dva druhy zásobníků: jednokomorový a dvoukomorový. V rámci jejich nové koncepce byl přitom vylepšen také proces kalibrace. Každý secí stroj musí být před zahájením setí nastaven podle typu osiva tak, aby byl dosažen očekávaný hektarový výsevek. Spodní segment pod zásobníkem lze nyní jednoduše odejmout a namísto něj vložit vak. Vak pro odvážení osiva je precizně umístěn pod dávkovačem, díky čemuž lze výsevek nastavit rychleji a precizněji.

Horsch Pronto 7 DC lze navíc doplnit zařízením MiniDrill, tedy malým tlakovým zásobníkem. Ten plní v případě dvoukomorového zásobníku funkci třetího zásobníku. Zdvojnásobuje tak efektivitu při setí řepky a současně aplikuje hnojivo. Existují dvě verze tlakového zásobníku. První z nich, MiniDrill G&F, slouží jako třetí zásobník pro osivo. Má objem 400 litrů a umožňuje naplnit dvoukomorový zásobník (kapacita 2 000 a 3 000 litrů) minerálním hnojivem. Druhou verzí je MiniDrill PPF, který slouží k aplikaci mikrogranulární směsi, podsevů nebo granulí proti slimákům. Je vybaven samostatným ventilátorem a pneumatickým systémem s vlastní rozdělovací hlavou, jež se nyní za účelem usnadnění přístupu nachází za centrálním zásobníkem secího stroje. Přihnojovací botka PPF zajišťuje přesné umístění hnojiva mezi řádky osiva. Díky jejímu zkombinování se secí dvoukotoučovou botkou TurboDisc je možné umístit tři typy osiva/hnojiva samostatně do třech různých hloubek.

Osvědčená koncepce zůstává, novinkou je jednodušší nastavení výsevku.
Osvědčená koncepce zůstává, novinkou je jednodušší nastavení výsevku.

Dvoukotoučová výsevní botka TurboDisc na bezúdržbovém náboji otevírá půdu a ukládá do ní osivo. Při vysokých pracovních rychlostech přichází vhod její integrovaný zamačkávací prst sloužící k fixaci zrn na dno seťové drážky. Karbidová stěrka udržuje vnitřní prostor mezi kotouči čistý a účinně brání hromadění lepivé zeminy při práci za vlhkých podmínek. V následném kroku pak kopírovací kolo přitlačí osivo a optimalizuje tak jeho kontakt s půdou. V důsledku toho je také udržována konstantní hloubka setí. Přítlak a hloubka setí se nastavují nezávisle a vzájemně se neovlivňují. Gumové lože botky slouží jako pojistka proti přetížení při setí v kamenitých podmínkách.

Nová secí botka Horsch ParaDisc

Na Tiskových dnech v Landau byla prezentována nová secí botka ParaDisc dostupná zatím jen u tohoto modelu. Jde o lehkou secí botku s paralelogramem pro pracovní rychlosti 15 až 18 km/h. Vyvinuta byla proto, že má Horsch hodně zákazníků hospodařících v regionech s těžkými kamenitými podmínkami, kteří také chtějí docílit přesného uložení osiva. Horsch také k secímu stroji nabídne systém AutoForce pro automatickou regulaci přítlaku botek na základě půdních podmínek na poli. Příslušný senzor bude umístěn na zamačkávací rolně. Jelikož málokdy panují na poli stejné podmínky, přítlak botky se automaticky mění podle toho, zda výsev probíhá v kamenitých nebo lehkých půdách. Tím je zajištěna optimální hloubka setí, aniž by docházelo k přílišnému nebo nedostatečnému utužení půdy. Porost pak vykazuje vyrovnané vzcházení. Obsluha si při příjezdu na pole v terminálu nastaví tlak. V případě, že by se kontaktní tlak v průběhu setí změnil, senzor to detekuje a systém automaticky přítlak upraví tak, aby vždy odpovídal nastavené nominální hodnotě.

Jako volitelné příslušenství bude od roku 2025 k dispozici rozdělovací hlava RowControl, která je u secího stroje Horsch Pronto 7 DC schopna „vypínat jednotlivé řádky“, aniž by došlo k negativnímu ovlivnění příčného rozložení. Umožňuje také nastavení různých roztečí řádků a kolejových řádků. U verze PPF s dvojitým zásobníkem bude od zmíněného roku k dispozici možnost spínání polovičního záběru.