Dnes je 25.10. – svátek slaví Beáta

Samostatný secí stroj Kverneland Satio je v sériové výrobě a nahrazuje úspěšný secí stroj DL

Zveřejněno: 8. 8. 2024

Společnost Kverneland již na výstavě Agritechnika 2023 představila nový samostatný secí stroj Kverneland Satio, který je od letošního roku v sériové výrobě a od 1. 9. 2024 bude plně k dispozici i našem trhu. Kverneland Satio se bude prodávat ve dvou variantách, Kverneland Satio R s pracovním záběrem 3 a 4 metry jako nástupce úspěšné sečky DL, která ve výrobě skončila, a Kverneland Satio F s elektricky poháněným výsevním ústrojím a s pracovním záběrem 5 a 6 metrů.

Kverneland Satio R v transportní poloze.

Kverneland Satio R (rigid) je kompaktní lehký nesený secí stroj pro traktory od 70 koní a je plnohodnotným nástupcem DL. Pneumatický secí stroj má zásobník s kapacitou až 1 000 litrů s centrálním výsevním ústrojím (2 – 380 kg/ha) s mechanickým pohonem. Těsné těžiště k traktoru zajišťuje stabilitu stoje a umožnuje vyšší pracovní rychlost s menší spotřebou paliva. Tím, že k setí je potřeba pouze lehčí traktor, se zhutnění půdy ve stopách od jeho kol redukuje na minimum.

Kverneland Satio F (folding) je sklopný nesený secí stroj pro traktory od 120 koní se zásobníkem osiva 1 700 litrů. Je vybaven známým elektricky poháněným dávkovačem Eldos s výměnnými dávkovacími válečky, snadným přístupem a výsevkem 1 – 400 kg/ha v provedení e-com, takže je pro uživatele maximálně pohodlný. Veškerá data si můžete kontrolovat a měnit z pohodlí traktoru pomocí ISOBUS terminálu. Díky velkému pracovnímu záběru a vysoké pracovní rychlosti je Kverneland Satio F velice výkonný a efektivní.

Kverneland Satio R s pracovním záběrem 3 metry.
Kverneland Satio R s pracovním záběrem 3 metry.

Pojďme se podívat, jaké společné rysy mají tyto stroje. Jednou z jejich největších předností je, že jsou osazeny dvoukotoučovými botkami CX-II. Díky kombinaci ocelového kotouče a pružného plastového kotouče nejsou nutné nezávislé škrabky, což šetří výdaje za drahé opotřebitelné díly. Botka je navíc naprosto bezúdržbová. Zadní přítlačné kolo nabízí inteligentní možnosti nastavení, zajišťuje kontrolu hloubky a vytváří optimální kontakt osiva s půdou. Stroj Kverneland Satio lze objednat i bez přítlačného kola pro velmi lepivé půdy. Rozestup mezi botkami je 12,5 cm nebo 25 cm. Přítlak botky se nastavuje mechanicky, nebo jej lze ovládat hydraulicky z kabiny. Vše je na požadavcích jednotlivého zákazníka.

Kverneland Satio F v pracovní poloze.
Kverneland Satio F v pracovní poloze.

K dispozici je celá řada volitelné výbavy, jako jsou znamenáky na střed traktoru, znamenáky před vzejitím, zavlačovače „S“, vypnutí poloviny secího stroje, sada silničních světel nebo pracovní světla LED, která lze přizpůsobit individuálním potřebám zemědělce.

Dvoukotoučové CX-II botky se zatlačovacím / hloubkovým kolem.
Dvoukotoučové CX-II botky se zatlačovacím / hloubkovým kolem.

Secí stroj Kverneland Satio DL ve výrobě skončil a plně jej nahrazuje Kverneland Satio R společně se Kverneland Satio F. Oba tyto stroje můžete objednávat u svých prodejců.

Kverneland Satio F během transportu.
Kverneland Satio F během transportu.