Dnes je 25.10. – svátek slaví Beáta

Traktor Case IH Magnum 340 AFS Connect HD ve Stránce ročně zorá přes 1 000 hektarů půdy

Zveřejněno: 3. 9. 2024

Zemědělská společnost Stránka, spol. s r.o. hospodaří 20 km severně od Mělníka v nadmořské výšce 340 m n. m. Obhospodařuje 900 hektarů zemědělské plochy, na které pěstuje pšenici (300 ha), jarní sladovnický ječmen (150 ha), ozimý dvouřadý sladovnický ječmen (50 ha), jetel inkarnát na semeno (40 ha), cukrovou řepu (150 ha), řepku (150 ha) a zbytek výměry tvoří úhor pro plnění dotačních podmínek. Před dvěma lety ve společnosti pořídili nový polní tahač Case IH Magnum 340 AFS Connect HD, který má za úkol na celé výměře provádět orbu.

Case IH Magnum 340 AFS Connect HD během orby s pluhem a pěchem.

95 % orné půdy je zpracováváno klasicky pluhem. „Před dvěma lety jsme se rozhodli pro nákup nového polního tahače, aby zajistil důležité polní operace. V našem případě jde o orbu pluhem. Rozhodli jsme se pro Case IH Magnum 340 AFS Connect HD o výkonu 340 koní. Nahradil traktor Case IH Magnum o výkonu 260 koní, který má v současnosti odpracováno 12 000 motohodin a nyní zajišťuje výhradně setí, přípravu půdy a občas orbu. Nový traktor zajišťuje hlavně orbu,“ uvedl agronom a mechanizátor Michal Petráček.

Zemědělská společnost Stránka provozuje více strojů značek Case IH, konkrétně jde o Case IH Magnum 260, Case IH MX220, Case IH MX150 a kombajn Case IH AFX8010.

Nově pořízený traktor Case IH Magnum 340 má za úkol každoročně zorat 900 hektarů domácí půdy a dalších 200 hektarů na službách u okolních zemědělských podniků. Traktor jezdí 90 % času ve spojení s pluhem. Na jaře je vzhledem ke své hmotnosti využíván minimálně, jeho práce začíná od léta při základním zpracování půdy, podmítce, podrývání a orbě.

Kvůli tahově náročným pracím v podniku zvolili převodovku powershift PowerDrive.
Kvůli tahově náročným pracím v podniku zvolili převodovku powershift PowerDrive.

Nasazení traktoru Case IH Magnum 340 AFS Connect HD odpovídá i jeho výbava. Kvůli osmiradličnému pluhu je traktor obut do pneumatik Trelleborg TM900 (710/75 R42 TL, vzadu). Traktor při práci využívá satelitní navigaci a telematiku Case IH, mechanizátor sleduje zejména údaje o počtu zpracovaných hektarech, aktuálním prokluzu kol, nastavení polohy zadního tříbodového závěsu a spotřebě. Obsluha při práci s pluhem a pěchem oceňuje souvraťovou automatiku, kdy lze na souvrati jedním tlačítkem spustit celou řadu pracovních úkonů a zjednodušit tak celý proces otáčení celé soupravy.

Kvůli tahově náročným pracím v podniku zvolili převodovku powershift PowerDrive. Převodovka spolupracuje se šestiválcovým motorem se jmenovitým výkonem 340 koní. Motor plní nejpřísnější emisní normu Stage V, přičemž díky řadě patentů není potřeba recirkulace či jiných složitých technologií pro úpravu spalin. Motor neustále nasává čistý vzduch, je maximálně úsporný a výkonný. Disponuje jedním velkým variabilním turbodmychadlem, aby si zachoval jednoduchost a co především, aby nabídl vysoký krouticí moment v nízkých otáčkách. Chlazení hydraulického převodového oleje, hlavní vodní chladič motoru a mezichladič plnicího vzduchu jsou samostatně umístěné v motorovém prostoru. Velký je nejenom prostor pro chladiče, ale i průměr ventilátoru chlazení, což přispívá k minimálním ztrátám chlazení. Kapota motoru má obrovskou plochu schopnou nasávat velké množství vzduchu.

Hlavní monitor je k loketní opěrce uchycen napevno, protože představuje základní rozhraní pro ovládání funkcí traktoru, připojeného nářadí, navigace a komunikace s farmou.
Hlavní monitor je k loketní opěrce uchycen napevno, protože představuje základní rozhraní pro ovládání funkcí traktoru, připojeného nářadí, navigace a komunikace s farmou.

Traktor Case IH Magnum 340 byl pořízen v provedení HD, to znamená, že má například těžké nápravy. U těžké přední nápravy je možné nastavovat odpružení v několika krocích. Tahový bod přední nápravy je umístěn v zadní části a když se přední kola točí, táhnou za střed traktoru, což zajišťuje lepší tahové vlastnosti traktoru. Náprava je vyrobena z jednoho litinového kusu s minimem mazniček. Zadní náprava je taktéž v těžkém provedení. Těžká náprava disponuje zesíleným diferenciálem, jeho zesílenou uzávěrkou, zesílenými brzdami a koncovými převody. Těžká náprava v neposlední řadě přináší i výhodu v podobě možnosti volby těch největších pneumatik.

Kabina traktoru Case IH Magnum 340 ve vrcholné verzi s koženými prvky disponuje odpružením zvyšujícím celkový komfort. Přes monitor je možné upravovat tuhost odpružení kabiny i nápravy. Hlavní monitor je k loketní opěrce uchycen napevno, protože představuje základní rozhraní pro ovládání funkcí traktoru, připojeného nářadí, navigace a komunikace s farmou. K řadě ovládacích prvků lze libovolně přiřazovat funkce podle požadavků obsluhy traktoru. K dispozici jsou čtyři tlačítka označená číslovkami, jimž lze přiřadit libovolné funkce, jako je například ovládání klimatizace, okruhů hydrauliky a jiných prvků traktoru ovládaných elektronicky. Celkově je na loketní opěrce až jedenáct takto konfigurovatelných tlačítek. Na loketní opěrce se také nachází barevně podsvícené klávesy pro ovládání hydraulických okruhů. Lze jim opět přiřazovat jakýkoliv zadní okruh. Prostřednictvím multifunkční páky se řídí ramena závěsu, provádí změna převodových poměrů nebo rozsahů či nastavuje navigace. Většinu funkcí lze ovládat dotykově přes obrazovku monitoru nebo hardwarově tlačítky například pro rychlé nastavení průtoku, hydraulických okruhů, rychlosti spouštění tříbodového závěsu, rádia či klimatizace. Na pravém sloupku kabiny je umístěn ještě jeden monitor – ten slouží pro zobrazování provozních údajů, jako jsou pojezdová rychlost, aktuálně zařazený rychlostní stupeň, teplota chladicí kapaliny, směr jízdy či výstražné symboly.

„Mezi přednosti nového traktoru Case IH Magnum 340 určitě patří vyšší výkon a hlavně komfort. Kabina je v plné výbavě a najdeme v ní sedadla v kůži. Traktor je ve srovnaní s tím předchozím úplně někde jinde. Jak z hlediska odpružení kabiny, tak nápravy. Dvanáctiletý rozdíl mezi nimi je hodně znát. I když se ze začátku objevila drobná závada, vyřešila se a s traktorem jsme spokojeni,“ uvedl Petráček s tím, že servis techniky Case IH jim zajišťuje středisko firmy AGRI CS v Tišicích.