AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Vyšší výkonnost a bezpečnější přeprava, nové obracecí pluhy Kverneland

Zveřejněno: 6. 9. 2022

Kverneland v Itálii představil novou verzi pluhů Kverneland 2300 S a Kverneland 3300 S s krokovou změnou záběru. I pro nové pluhy jsou k dispozici originální konstrukční prvky známé z ostatních pluhů této značky. Jde například o systém Trailer Transport Solution, robustní slupice s aero-profilovou konstrukcí, listové pružiny Auto-reset či pěchy Packomat.

Kverneland uvádí na trh novou generaci návěsných obracecích pluhů Kverneland 2300 S a Kverneland 3300 S s krokovou změnou záběru.

I přes svou energetickou náročnost je orba nadále efektivní a nedílnou součástí zpracování půdy v Česku a při zapravování posklizňových zbytků, vzešlých plevelů nebo organických a statkových hnojiv do půdy je jen obtížně nahraditelná. K výhodám orby zcela jistě patří fakt, že ji lze kvalitně provádět v rozmanitých půdních i vlhkostních podmínkách. Navíc se významně podílí na potlačování plevelů, vzešlého výdrolu předplodiny, chorob a škůdců. Orbou jsou tito nežádoucí činitelé, stejně jako veškeré rostlinné zbytky, zaklápěni do půdy.

Maximální bezpečnost na pozemních komunikacích

Kverneland uvádí na trh novou generaci návěsných obracecích pluhů Kverneland 2300 S a Kverneland 3300 S s krokovou změnou záběru. Nové modely tak doplňují verze pluhů Kverneland Variomat s plynulou změnou záběru.

Systém Trailer Transport Solution.
Systém Trailer Transport Solution.

I pro nové pluhy je k dispozici systém Trailer Transport Solution. Pro maximální bezpečnost na pozemních komunikacích se pluh se systémem Trailer Transport Solution chová jako přívěs. Otočný bod pluhu se nachází ve středu těžiště traktoru, takže v zatáčkách nedochází k náklonu. Pro snížení přepravní výšky lze pluh jednoduše snížit kdykoliv je potřeba. Nastavit pluh na orbu z přepravní polohy, a naopak trvá pouze jednu minutu.

Robustní slupice s aero-profilovou konstrukcí

U nových pluhů jsou použity robustní slupice s aero-profilovou konstrukcí. Světlost pod rámem činí 80 cm, což zabezpečuje průchodnost i v půdách s vysokým množstvím posklizňových zbytků. Slupice jsou předtvarované a duté, aby se omezilo během výroby svařování, které by mohlo konstrukční celky pluhu oslabit. Tento způsob provedení slupic též napomáhá optimalizovat hmotnost pluhu, tažnou sílu a tím pádem spotřebu pohonných hmot. Jednotlivé slupice jsou mechanicky jištěny listovou pružinou Auto-reset, která zvládne nasazení i v těžkých podmínkách. Pružiny lze jednoduše přidávat nebo odstraňovat podle aktuálních podmínek. Ochranný systém jištění je již známý z pluhů Kverneland 2500 i-Plough, je vysoce spolehlivý a nepotřebuje žádnou údržbu.

Díky novému inteligentnímu systému lze pružiny snadno přidat nebo odebrat.
Díky novému inteligentnímu systému lze pružiny snadno přidat nebo odebrat.

K pluhům Kverneland jsou k dispozici předradličky na hnůj nebo kukuřici. Nastavení jejich úhlu se provádí za pomocí jednoho šroubu. Pracovní hloubka předradliček se nastavuje centrálně, pravá a levá pracovní hloubka se mění současně. Pluhy lze vybavit i nejrůznějšími typy krojidel.

Pro snížení spotřeby pohonných hmot, nižší opotřebení dílů a optimální orbu jsou pluhy vybavené zadním opěrným hloubkovým kolem. Pomocí hydraulicky ovládaného opěrného kola lze na souvrati snížit na minimum vzdálenosti nájezdu a výjezdu z brázdy. Nastavená hloubka orby zůstává i po otočení pluhu stejná. Tím se eliminuje tvorba klínů na souvratích.

Orba a základní předseťová příprava při jedné pracovní operaci

Specialitou modelů Kverneland 2300 S a Kverneland 3300 S je možnost současného využití pěchu pro urovnání a utužení půdy. Za tímto účelem Kverneland vyrábí vlastní pěchy speciální konstrukce pod názvem Kverneland Packomat. Rameno je připevněno přímo k závěsné hlavě z důvodu snížení bočních sil pluhu. Použití systému Kverneland Packomat podle výrobce neovlivňuje spotřebu paliva. Orba a základní předseťová příprava tak může být prováděna při jedné pracovní operaci, čímž se ušetří čas a náklady.

Pluh Kverneland 2300 S vyžaduje od traktoru výkon 225 koní, zatímco pluh Kverneland 3300 S výkon 330 koní.